6 overheerlijke recepten voor een vegetarische risotto

Met slechts een aantal ingrediënten maak je al een culinair risottogerecht klaar. Een vegetarische risotto in dit geval, maar ook hiermee zijn de mogelijkheden oneindig. Mocht je binnenkort zelf een risotto willen maken en daarom inspiratie voor een vegetarische variant welkom zijn, ben je op de juiste website belandt.

Inspiratie voor vegetarische risottogerechten

Een vegetarische risotto staat bij mij thuis regelmatig op het menu, soms wel wekelijks. Wanneer ik namelijk een nieuwe combinatie van kruiden en verse ingrediënten ontdek, maak ik deze risotto het liefst zoveel mogelijk. Om er niet te snel op uitgekeken te zijn, probeer ik mezelf iedere keer weer uit te dagen. Al is het maar met één kleine twist.

Dit heeft ertoe geleid dat er op Fashiable intussen al verschillende recepten voor een vegetarische risotto zijn verschenen. De ene keer veganistisch, de andere keer vegetarisch, al kan je de kaas vaak ook gewoon weglaten. Voor het gemak heb ik daarom mijn persoonlijke favoriete risottogerechten overzichtelijk gemaakt, zodat je gemakkelijk naar jouw favoriet kunt doorklikken. Deze lijst wordt steeds aangevuld als er een nieuw recept voor een vegetarische risotto is gepubliceerd.

Recept risotto met artisjokken en zongedroogde
Vegan risotto met artisjok en zongedroogde tomaat

1. Risotto met artisjok en zongedroogde tomaat

We beginnen de lijst met een veganistisch risottogerecht. Er wordt namelijk vaak gedacht dat risotto alleen door de toegevoegde Parmezaanse kaas smeuïg wordt, maar het tegenovergestelde is waar en dat wordt bewezen door dit gerecht.

Het is een heerlijke risotto voor wie wel van apartere smaakcombinaties houdt – artisjokken en zongedroogde tomaat in dit geval. De artisjok is wat scherper van smaak, maar is in combinatie met de zachte structuur heerlijk als onderdeel in dit gerecht. En zoals al gezegd, is de risotto geheel veganistisch, waardoor je nul komma nul kaas of andere zuivelproducten nodig hebt.

Ga naar recept

Recept - Vegetarische risotto met groene asperges en oesterzwammen
Vegetarische risotto met groene asperges en oesterzwammen

2. Risotto met groene asperges en oesterzwammen

In het voorjaar kunnen we volop witte asperges met z’n allen eten, maar de groene asperge is daarentegen heel het jaar door verkrijgbaar. De groente is onder meer heerlijk in een hartige taart, maar ook om te grillen in de oven of op de barbecue en deze vervolgens bij deze groene risotto te serveren. Hoezo groen? In deze vegetarische risotto zit namelijk ook doperwten die het gerecht extra kleur geven.

Ga naar recept

Risottogerecht met gemixte paddenstoelen, spinazie en verse tijm
Risotto met gemixte paddenstoelen, spinazie en tijm

3. Risotto met verse spinazie, gemixte paddenstoelen en verse tijm

Deze vegetarische risotto heeft iets weg van de vorige, maar ze zijn toch niet exact hetzelfde. Deze risotto serveer je namelijk op een bedje van verse spinazie, en zonder de doperwten. De rauwe spinazie zorgt voor een knapperige bite naast de zachte rijstkorrel. Voor de rest voegen we hier ook Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten toe. Dat zijn toch wel dé twee ingrediënten die van ieder risottogerecht een echt Italiaans feestmaal maken.

Ga naar recept

Recept voor citroenrisotto
Recept voor citiroenrisotto

4. Citroenrisotto met gegrilde groene asperges en artisjokken

Waarbij we citroensap- of rasp vaak als smaakmaker over groenten gebruiken, is het in deze frisse risotto het hoofdingrediënt. Om de gele kleur van de citroen extra op te laten vallen, gebruiken we een beetje kurkuma als kleurstof. Ook aan deze vegetarische risotto voegen we weer groene asperges en artisjokken toe, want deze ingrediënten zorgen voor een magische smaakcombinatie. Net als alle vegetarische risottogerechten staat deze citroenrisotto al binnen 30 minuten op tafel.

Ga naar recept

Recept tomatenrisotto met burrata en basilicum
Recept vegetarische tomatenrisotto met burrata

5. Vegetarische tomatenrisotto met burrata

Deze tomatenrisotto is niet alleen mijn persoonlijke favoriet onder de risottogerechten, ook wordt deze bijna dagelijks gemaakt door mijn lezers, jullie! De tomatenrisotto is rijk van smaak en extra smeuïg dankzij de royale hoeveelheid Parmezaanse kaas die we schaamteloos toevoegen. Als kers op de taart serveren we bij deze risotto een bol burrata, want die maakt van dit verrukkelijke Italiaanse gerecht toch echt een feestje. Om je vingers bij af te likken!

Ga naar recept

Vegetarische bietenrisotto
Vegetarische bietenrisotto met geitenkaas en rucola

6. Bietenrisotto met geitenkaas en rucola

Naast Parmezaanse kaas kan je met nog veel meer (veganistische) kaassoorten in risotto experimenteren. Geitenkaas is hiervan een uitstekend voorbeeld. Deze risotto heeft ook nog eens ook mooi roze kleur, te danken aan de gekookte bieten – en rode ui. En door deze op een bedje van rucola te serveren, zorgt dit gerecht voor een kleurrijk geheel op je bordje. Mamma mia! Wil je het gerecht liever plantaardig maken? Kijk dan eens naar greek white van Violife bij jouw supermarkt, een heerlijk alternatief voor feta kaas.

Ga naar recept

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie