Citroenrisotto met gegrilde groene asperges en artisjokken

Risotto, een echte Italiaanse klassieker waarmee je een ander – en jezelf – altijd kunt verblijden. En doordat je een risotto iedere keer weer compleet anders kunt maken, raak je er nooit op uitgekeken. Verras daarom jouw familie en vrienden aankomende feestdagen met deze vegetarische risotto met twist; een citroenrisotto met gegrilde groene asperges en artisjokken.

Een risotto is altijd een goed idee! Niet zomaar publiceerden we eerder al diverse vegetarische risottogerechten, waarvan deze citroenrisotto nu als nieuwste recept aan de lijst wordt toegevoegd. De inspiratie kwam van een citroenpasta van TikTokker Cooking with Bello. Een pasta al limone is natuurlijk al heel lekker, maar hoe zou citroen eigenlijk door een risotto smaken? Dat moet wel lekker zijn, toch? Dit gaan we gewoon proberen!

Recept voor citroenrisotto

Kurkuma voor de gele kleur van citroenrisotto

Het belangrijkste ingrediënt om deze risotto op smaak te brengen, is – inderdaad – een citroen. We gebruiken hiervoor zowel de schil als het sap. Verder bereid je deze risotto zoals iedere andere risotto, met onder meer witte wijn, knoflook, ui en (groente)bouillon. Om de gele kleur van het hoofdingrediënt extra op te laten vallen, voegen we wat kurkuma als kleurstof toe.

Gegrilde artisjokken en groene asperges

De groenten die we voor het vegetarische risottogerecht gebruiken, zijn artisjokken en groene asperges. Deze kun je grillen in de pan, oven of airfryer van OTTO. Wat jijzelf het lekkerste vindt! Een risotto is al sneller smeuïg dan je zou verwachten, maar Parmezaanse kaas in deze citroenrisotto, maakt dit gerecht echt nóg lekkerder. Koop een zakje geraspte Parmezaanse kaas of gebruik een keukenmachine van OTTO om de hoeveelheid kaas naar wens te raspen. Wij gebruikten voor twee personen zo’n 40 gram, maar aan kaas zit natuurlijk geen limiet. Te lekker!

Recept voor een citiroenrisotto

Ingrediënten voor citroenrisotto

Voor 2 personen

 • 75 á 100 gram risotto per persoon
 • 125 ml witte wijn
 • 1 blokje groentebouillon
 • (Kleine) witte ui, gesnipperd
 • 1 knoflookteen
 • Handjevol verse basilicum
 • 1 citroen, geraspt en uitgeperst
 • 100 gram groene aspergetips
 • Blik artisjokharten á 400 gram
 • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
 • 750 ml water
 • Kurkuma
 • Klontje boter
 • Peper en zout

Bereiding

Circa 30 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of verwarm de airfryer met grillplaat voor op 180 graden of zet de grillpan klaar. Was de groene aspergetips en snijd de artisjokharten in kwarten. Verdeel de groenten over de ovenschaal, bakplaat, grillpan of het rooster en besprenkel met wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
 2. Snipper de witte ui en knoflook. Rasp de Parmezaanse kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers het citroensap boven een kommetje uit. Haal de blaadjes basilicum van de takjes en snijd deze fijn.
 3. Breng in een kookpan 750 milliliter water aan de kook. Voeg het blokje groentebouillon toe en laat deze volledig oplossen. Zet het vuur vervolgens uit.
 4. Doe de groene aspergetips en artisjokken voor 15 minuten in de oven, bak deze 10 minuten in een grillpan of doe ze 8 á 10 minuten in de airfryer. Vergeet niet tussendoor af en toe te husselen.
 5. Verhit een klontje boter in een wokpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit zo’n 2 minuten. Doe daarna de risottorijst erbij en bak wederom 2 minuten. Voeg vervolgens de witte wijn toe en blijf roeren totdat deze volledig is verdampt.
 6. Schenk daarna steeds bijtijds met een soeplepel een scheut van het groentebouillon aan de rijst toe. Doe dit net zo lang, totdat de rijst gaar is. Dit duurt circa 15 á 20 minuten. Voeg na de eerste of tweede schep bouillon het halve citroensap toe. Voeg een klein beetje kurkuma toe om de rijst een gele kleur te geven. Roer met regelmaat om het vocht goed te verdelen. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt.
 7. Risotto gaar? Zet het vuur uit en voeg de Parmezaanse kaas toe samen de rest van het citroensap en de helft van het citroenrasp. Roer goed, zodat de kaas en citroen goed worden verdeeld. Meng de gegrilde artisjokken en basilicum door de citroenrisotto.
 8. Serveer de risotto met de groene asperges en garneer met extra Parmezaanse kaas en de rest van het citroenrasp. Eet smakelijk!
Recept voor citroenrisotto met gegrilde groenten

Probeer ook eens deze vegetarische recepten:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

 1. Fleur Sophia

  Oh yum, ziet er heerlijk uit! Ik ga het recept opslaan om volgende week een keertje te maken!

Geef een reactie