19 plekken voor de beste koffie in Antwerpen

Oh yes! Koffieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antwerpen. Loop een willekeurige straat in en er is ongetwijfeld een of andere hippe koffiebar te vinden. Maar waar drink je de allerbeste koffie? En waar gaan de Antwerpenaren zelf graag heen om hun dagelijkse taske koffie te drinken? Sla de volgende koffietenten in Antwerpen op en ga met z’n allen op heuse koffiebartocht.

Laatst bewerkt: zondag 1 oktober 2023

Koffiebar Nordica 31 in Antwerpen

Nordica 31

Wil je de ochtend op een zonnig terras starten? Dan heb je bij Nordica 31 sowieso succes. Een geliefde ontmoetingsplek onder Antwerpenaren waar ze elkaar op de zaterdagochtend treffen. De bestelling geef je binnen aan de bar door. Helemaal prima, want dan kan je meteen een hemelse cinnamon bun uitkiezen, of een van de andere smaken die naar je lonken.

Adres: Belegstraat 31 (Brederode)

Rush Rush Coffee

Nadat je een wandeling hebt gemaakt door Zurenborg inclusief de mooiste straat van Antwerpen, Cogels-Osylei, kan je in het midden van deze wijk neerploffen bij Rush Rush Coffee. In dit prachtige pand (zie foto) geniet van je favoriete bakkie koffie, of schuif buiten aan op het terras.

Adres: Lange Altaarstraat 29

Rush Rush Coffee in Antwerpen

Cuperus

Als ik een koffiebar in Antwerpen moet noemen die alles, maar dan ook echt alles over koffie weet, is het Cuperus. Bij deze oudste koffiebar van ’t Stad branden ze hun eigen koffiebonen (een tip voor de filterkoffie-fans) en verkopen ze alle benodigdheden om eenzelfde bakkie thuis te zetten. En al het lekkers kan uiteraard bij één van de twee locaties worden geproefd. Voor zowel filterkoffie als thee geldt het eerste bakkie voor de normale prijs, de volgende is een refill voor een gereduceerd bedrag.

Adres: Sint-Katelijnevest 51 (Centrum) & Paardenmarkt 28 (Schipperskwartier)

Green Garage (tijdelijk gesloten)

Een alles behalve standaard koffiebar is Green Garage op ’t Eilandje. De naam dekt de lading al goed, maar Green Garage was voorheen een autogarage en dient tegenwoordig als gemoedelijke koffiebar en deels conceptstore. Behalve het koffie- en theeaanbod dat met liefde door de vriendelijke eigenaar nader wordt toegelicht, zijn ook alle kamerplanten die het interieur vullen te koop. Je voelt dat er in deze plek veel liefde en passie wordt gestoken, waardoor de gunfactor extra groot is om hier vaker naartoe te gaan.

Adres: Cadixstraat 7 (Eilandje)

Koffie en planten bij Green Garage op 't Eilandje

ANDY ROASTERS

Aan de zuidelijke kant van de leien, de Amerkalei om precies te zijn, komt men met veel plezier een koffietje drinken bij ANDY ROASTERS. En of ze hier verstand van koffie hebben! Kwaliteit zal je hier proeven, en dat in combinatie met de liefde die in elke kopje wordt gestopt.

Adres? Amerikalei 82

ToiToiToi

Om de hoek van de Grote Markt is ToiToiToi gevestigd. Een topper van een koffiebar als je snakt naar een warme drink en/of brunch met oog op een betere wereld. Het personeel is hier enorm lief en doordeweeks strijken Antwerpenaren hier graag met hun laptop neer. Zowel binnen als buiten is het hier heerlijk bijkomen.

Adres: Lange Koepoortstraat 42 (Centrum)

Koffiebar Toi Toi Toi in Antwerpen

Black & Yellow Coffee Bar

Een andere koffiebar die niet in de Antwerpse koffiescène mag ontbreken, is Black & Yellow op ’t Eilandje. Ik speelde inderdaad ook meteen het liedje van Wiz Khalifa in mijn hoofd af, maar dat doen ze bij Black & Yellow net zo graag. Hier geldt namelijk de rebelse combinatie van zwarte koffie en hip-hop deuntjes op de achtergrond. Wat nog meer? Zwart goud in een kopje, veel geel in het interieur en dit alles in een ontspannen huiskamersfeer met vintage meubels.

Adres? Nassaustraat 7 (Eilandje)

Kolonel Coffee

Een groot favoriet onder de koffiebars in Antwerpen is Kolonel Coffee. Niet zomaar is deze hippe spot in 2019 bekroond tot beste koffiebar van heel België. De eigen gebrande koffiebonen smaken subliem en die kwaliteit proef je bij iedere slok die je neemt. Veel omwonenden halen hier hun koffie to-go, maar ook klap ik hier graag mijn laptop open om een paar uur te zwoegen. En dat is fijn werken dankzij het grote raamwerk met veel lichtinval en de vriendelijke barista’s. Ja, top sfeertje hier!

Adres? Montignystraat 51 (Brederode)

Koffietenten in Antwerpen: Kolonel & Reede

Kolonel & Reede

Kolonel & Reed is het broertje van Kolonel Coffee en bevindt zich meer richting het noorden op de Ankerrui. Je kunt hier nog steeds dezelfde koffie verwachten, maar toch is het concept ietsjes anders. Niet alleen wordt er extra aandacht geschonken aan de ontbijt- en lunchkaart, ook kan hierbij een alcoholische versnapering worden gedronken.

Adres: Ankerrui 15 (Schipperskwartier)

Buchbar

Buchbar is een boekenwinkel en koffietent in één. En dan knusser dan knus. In het midden van de zaak vind je enkel boeken die positief door het personeel zijn ontvangen. Er is geen één boek dat zij zelf niet hebben gelezen. Voor- en achter in de voormalige slager a.k.a. beenhouwerij kan je plaatsnemen voor een kop koffie, stuk zelfgemaakte taart, toast of iets anders lekkers van de kaart. Buchbar is een plek waar je snel voorbij loopt, dus onthoud ‘m zeker als je door Het Zuid wandelt.

Adres: Scheldestraat 79 (Het Zuid)

Koffietent en boekhandel Buchbar in Antwerpen

Esco*bar

Op drie keer struikelen van Antwerpen Centraal vind je Esco*Bar. Deze hotspot is door de centrale locatie ideaal om af te spreken, maar Esco*Bar is los daarvan ook gewoon een toffe plek met vintage vibes om iets te drinken. In het voorjaar en de zomer kan je bovendien neerstrijken in de met groen omgeven achtertuin.

Adres: Quellinstraat 32 (Diamantwijk)

Walvis

Zurenborg is een Antwerpse wijk die absoluut meer bekendheid verdiend. Niet alleen zijn er ontelbare droomhuizen om te bewonderen, ook de koffie bij Walvis (zie onderstaande foto) is een geldig excuus om hiernaartoe te gaan. De hippe koffiespot met tabaksplant waar je U tegen zegt, marmeren tafels en niet vergeten omwonenden zorgen ervoor dat je je hier snel thuis voelt. Pas trouwens maar op, want voordat je het weet, ben je al een paar tassen cafeïne verder. 

Adres? Walvisstraat 1 (Zurenborg)

Koffiebar Walvis in Antwerpen

Kaffeenini

Een andere gezellige koffiebar waar eigenlijk altijd wel een tafeltje vrij is, is Kaffeenini. Zeven dagen in de week zijn de felgele deuren geopend. Voor een koffie of thee, maar misschien heb je ook zin in een ontbijtje, bagel of zoete lekkernij? Kaffeenini is bovendien zo’n plek waar je een tijdje met een leesboek of krant kunt ontspannen. Verslaafd aan bagels? De klassieke bagels kun je ook eten bij het zusje Barnini op Theaterplein; een snelle tip tussendoor voor als je na deze lijst nog niet genoeg keuze hebt.. ;)

Adres? Nationalestraat 114A (Centrum)

Caffènation

Caffènation, een absolute favoriet. Deze gezellige koffiebar met eigen gebrande koffiebonen kent intussen al 4 locaties in Antwerpen: Je zult hier veel werklui en studenten vinden, maar ook vrienden die onder het genot van een koffie of matcha bijkletsen. Psst, wist je trouwens dat Caffènation ook een locatie in Amsterdam heeft?

Adres:
– Lamorinièrestraat 161 (PAKT)
– Mechelsesteenweg 16 (CITY)
– Mechelsesteenweg 127 (BLUE)
– Volkstraat 2 (KOCO)

Cafématic

Een bruin maar toch hip koffiecafé waar je zo vanuit het winkelcentrum heen rolt, is Cafématic. Misschien ietwat toeristischer en drukker vanwege de centrale ligging, maar dat maakt deze plek zeker niet minder gezellig. Integendeel zelfs. Zowel binnen als buiten wordt de gewenste cafeïne naar jouw tafel gebracht. Er is een ruime keuze aan overheerlijke broodjes en ook het bananenbrood schijnt er hemels te zijn.

Adres: Vleminckveld 2-4 (Centrum)

Charlie’s

Wil je eens gek doen met koffie? Ga dan naar Charlie’s. Officieel eerder een lunchtent dan een plek waar je effekes een koffie gaat drinken – mag natuurlijk altijd, maar is vooralsnog noemenswaardig vanwege het uitgebreide en vooral ook bijzondere koffieaanbod. Er zijn namelijk tientallen (echt waar!) soorten om uit te kiezen. Jup, keuzestress aanwezig! Van gember tot spelt-hazelnootmelk en van praliné tot amandel-rijstmelk. De koffie wordt gemaakt met de verfijnde espresso uit het oude Triëste in Italië.

Adres: Volkstraat 66 (Het Zuid)

Bijzondere koffie bij Charlie's op Het Zuid

Vitesse Coffee & Cycling

Bij Vitesse denken de Nederlanders waarschijnlijk eerder aan de Arnhemse voetbalclub, maar in het Vlaams heeft het woord een heel andere betekenis: versnelling. Bij Vitesse, gelegen achter de Antwerpse Zoo, staan koersfietsen in de spotlights. Deze rijklare vintage exemplaren hangen aan de muur als onderdeel van het interieur, maar zijn voor de liefhebber te koop. En de koffie? Deze is in samenwerking met Cuperus geselecteerd: Vitesse Cycle Coffee. Drink zo’n bakkie samen met een New York Bagel. En what about de ingrediënten? Deze worden zoveel mogelijk bij lokale leveranciers gehaald.

Adres: Provinciestraat 82 (Kievitwijk)

Butcher’s Coffee

Wanneer een Belg uit een andere stad de koffiespot Butcher’s Coffee als favoriet aanwijst, weet je dat je hier aan het juiste adres bent. In het pand waar voorheen een oude slagerij zat, wordt sinds 2016 met aandacht verfijnde koffie geserveerd. En dit alles in een relaxte omgeving. Echter moet je hier niet alleen voor een kop koffie aankloppen, maar ook voor de waanzinnige all-day brunchgerechten die er stuk voor stuk als ware kunstwerkjes uitzien.

Adres: Kasteelstraat 57 (Het Zuid)

Normo

De lijst sluiten we af met Normo, een ongedwongen koffiebar waar je vriendelijk wordt ontvangen door de eigenaar, en uiteraard de geur van verse bonen. Wil je hier uren zitten met een boek, je laptop of gezelschap? Alles kan en mag hier. Het is een plek waar je graag nog eens terugkomt.

Adres: Minderbroedersrui 30 (Centrum)

Op zoek naar nog meer eetplekken in Antwerpen? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Marlous

  Jaa, wat een fijn lijstje! Butcher’s en Kolonel zijn bij mij favoriet in het voorjaar, omdat ze allebei van die grote zonnige terrassen hebben. Er staan nog een paar adresjes in je lijstje die ik nog niet ken, dus daar ga ik zeker eens langs. Nog eentje voor jou: Me & My Monkey, vlakbij de Kloosterstraat. Hele schattige koffiebar slash platenzaak. Ze hebben veel verrassende soorten koffie, heb er op een hele koude dag een cappuccino met chocola en gember gedronken en dat was heel lekker (wel een beetje gek).

 2. Lotte

  Oh dit lijstje ga ik opslaan! Ik mis alleen Normo (Minderbroedersrui 30) nog, dat is tot nu toe mijn favoriet. Het is nogal hipster, maar het is heel gezellig en er zitten altijd wel mensen te tekenen (wat ik heel tof vind)

  1. Nanne van Hout

   Oeh, zo te horen moet ik heel snel eens naar Normo! Zoals je het omschrijft, klinkt het als een heel gezellig en ongedwongen plekje. Dankjewel voor de koffietip. X

 3. Dio

  Oeh! Ik ga toevallig binnenkort naar Antwerpen en was op zoek naar koffietentjes. Ik ga ze opzoeken en opslaan.

Geef een reactie