Rondreis door China: een perfecte reisroute van ruim 3 weken

China, het land van het oude Chinese Keizerrijk, vol futuristische megasteden en een indrukwekkende natuur. Het is een land zo groot als heel Europa en onmogelijk om te bezoeken in slechts een paar weken tijd. Toch geeft deze reisroute je een perfecte eerste introductie door China; een land vol verrassingen en waarvan we niet kunnen wachten om een volgende keer meer te ontdekken. Lees verder voor een perfecte reisroute door China van ruim 3 weken.

De perfecte reisroute door China

Dag 1 t/m 4 – Beijing

Je begint het Chinese avontuur meteen goed, in de hoofdstad Beijing. In deze megastad wonen meer mensen dan in heel Nederland. Het kan de eerste dagen daarom best overweldigend zijn. Toch was Beijing een van onze favoriete plekken in China. Er is onwijs veel te zien; het een is nog grootser en indrukwekkender als het andere.

Tijdens je verblijf in Beijing bezoek je plekken als de Verboden Stad, het Zomerpaleis en natuurlijk een van de zeven wereldwonderen: de Chinese Muur. Lees alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan Beijing in deze blog.

Dag 5 – Pingyao

Vandaag is het tijd voor je eerste treinavontuur in China. Na een treinrit van 4 uur kom je aan in het stadje Pingyao, een oude traditionele Han-stad. Het oude gedeelte van Pingyao is een Unesco World Heritage site en zeer goed onderhouden. Het oude gedeelte is volledig ommuurt en de stad was tijdens de Ming- en Qing-dynastie een bloeiende handelsplaats. Je vindt hier dus ook de eerste banken van het oude China, die je ook kunt bezoeken.

Houd er rekening mee dat het Chinese tourisme Pingyao inmiddels ook heeft ontdekt en het erg toeristisch is. Desondanks is het de moeite waard om hier een middag door de mooie straten rond te dwalen en een nacht te verblijven. Bovendien knipt het de anders lange treinreis van 7 uur naar de volgende bestemming Xi’an op. Wil je tijd besparen in deze uitgestippelde reisroute? Dan kan je Pingyao prima overslaan.

Dag 6 en 7 – Xi’an

Na een treinreis van 3 uur kom je aan in Xi’an. Deze stad is met name een bekende bestemming in China, omdat je vanuit hier het Terracottaleger kan bezoeken. Uiteraard is er meer te doen en te zien in de stad. Fiets over de kilometerslange stadsmuren en eet bij een van de stalletjes aan de bekende Muslim Street. Ondanks dat wij Xi’an niet de allerleukste stad vonden, kan een bezoek eigenlijk niet ontbreken in de reisroute door China. Lees alles over Xi’an, en hoe je het beste het Terracottaleger kunt bezoek in deze blog.

Dag 8 t/m 10 – Chengdu

Onze favoriete stad in China! Vanuit Xi’an is het ongeveer 4 uur met de trein naar Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Deze provincie staat met name bekend om de Sichuan peper, dus houd er rekening mee dat dingen hier spicy kunnen worden. Er is in de stad en omgeving een hoop te zien en te doen, waaronder de panda’s. Meer over Chendgu lees je in deze blog.

Dag 11 t/m 13 – Lijiang

Ondanks dat Chendgu en Lijiang niet heel ver uit elkaar op de kaart lijken te liggen, is het niet makkelijk de stad met de trein te bezoeken. De oplossing? Het vliegtuig. Lijiang ligt in de provincie Yunnan, in een prachtige bergachtige omgeving. Je laat dus eindelijk de megasteden achter je voor de mooie natuur die China te bieden heeft.

Lijiang is een mooi Unesco stadje en wordt ook wel het Venetië van China genoemd. Wederom redelijk toeristisch, maar dat mag de pret niet drukken. Bezoek zeker de Black Dragon Pond en de Blue Moon Valley. Heb je meer tijd? Hike de tweedaagse Tiger Leaping Gorge of reis door naar het wat noordelijker gelegen Shangri-La, een autonome Tibetaanse prefectuur, waar je onder andere het indrukwekkende Tibetaanse Songzanlin klooster kan bezoeken. Lees meer over Lijiang en de omgeving in deze aparte blog.

Dag 14 – Kunming

Vandaag is een reisdag. Pak de ruim 3 uur durende trein naar Kunming, waar je ’s avonds de nachttrein zal pakken naar Zhangjiajie. Kunming zelf is niet mega spannend, maar we hebben lekker geluncht bij Salvador’s, wat zich tevens in een leuke wijk bevindt. Je hebt een lange dag voor de boeg, maar geloof me: de eindbestemming is het dubbel en dwars waard.

Dag 15 t/m 17 – Zhangjiajie National Forest Park

Voor velen is dit toch wel het hoogtepunt van de rondreis door China: Zhangjiajie National Forest Park. Een park waar je onder andere de Avatar Mountain kan bewonderen. Leuk feitje: dit was de inspiratie voor de wereld Pandora in de beroemde film Avatar. Ondanks dat wij wat pech met het weer hadden, is het een van de meest indrukwekkende plekken waar we ooit zijn geweest.

Je kan hier makkelijk 2 tot 3 dagen rondbrengen, want het park is gigantisch. Er bezoeken jaarlijks zo’n 81 miljoen toeristen het park. Hierdoor kunnen sommige uitzichtpunten behoorlijk druk zijn. Probeer daarom vooral van de populaire uitzichtpunten af te wijken en bewandel het park waar je kunt per voet. Je entreeticket is 3 dagen geldig.

Dag 18 t/m 20 – Yangshuo

Om in Yangshuo te komen, is het nog even een rit. Pak de trein van Zhangjiajie naar Guilin; deze duurt 7 uur. Vanuit Guilin zijn er verschillende opties om naar Yangshuo te komen, een klein stadje vlakblij Guilin. De trein is de makkelijkste optie. Dit is een goedkope rit van een klein half uur. Je zult vanaf het treinstation nog wel een taxi moeten nemen naar je hotel. Daarnaast vertrekken er genoeg bussen vanaf de treinstations in Guilin. Het busvervoer doet er ongeveer 1,5 uur over.

Je bezoekt Yangshuo voor de prachtige omgeving, waar je duizenden karstbergen vindt en mooie dorpjes langs de Li rivier. Huur een e-scooter en tour door de omgeving. Je kunt er ook voor kiezen een tocht over de rivier te nemen op een bamboevlot. Toeristischer dan het stadje Yangshuo ga je het trouwens niet meer meemaken – dit lijkt echt een circus.

Laat je vooral verwonderen door de gekkigheden van China die je voorbij ziet komen. En geloof me: de omgeving is het écht waard!

Dag 21 t/m 23 – Hong Kong

Officieel is Hong Kong natuurlijk geen China meer, maar wel is het een fantastische afsluiter van je rondreis door China. Vanuit Guilin gaat er een rechtstreekste 3 uur durende trein naar Hong Kong, waar je dan ook officieel China verlaat. Helaas zaten wij hier tijdens een tyfoon (dit seizoen loopt van april tot en met oktober), dus we hebben niet veel kunnen zien. Toch was de stad na China een verademing. Er waren weer Engelssprekende mensen, de menukaarten kun je lezen en de cultuur die weer een beetje lijkt op de Westerse.

Podcasttip: luister voordat je naar Hong Kong gaat ook zeker de podcast van De Grote Podcastlas over Hong Kong. Hierin vertellen ze je meer (historische) context en feitjes over deze boeiende stad.

Dat was het dan, de perfecte reisroute door China. Deze rondreis door China is de perfecte introductie voor dit fascinerende land. Voor ons smaakte het alleen maar naar meer. Benieuwd naar handige tips voor je eerste reis naar China? Dat lees je hier. Ontdek meer reisartikelen over China en laat je inspireren!

Op wereldreis met Kirsten

Reacties

Geef een reactie