Recept: risotto met artisjok en zongedroogde tomaat

diner, recept, tips, vegan /

Als er één gerecht is dat mijn vriendinnen Nanne’s recept noemen, is het wel risotto. De afgelopen jaren heb ik al vele varianten geprobeerd en de laatste tijd heb ik een nieuwe, grote favoriet: risotto met artisjok en zongedroogde tomaat. Artisjok; je moet ervan houden, maar als je van deze scherpe smaak houdt, zal je dit recept een topper vinden. Een ander voordeel aan dit recept is dat deze volledig vegan is. Je hebt geen Parmezaanse kaas nodig om deze risotto smeuïg te maken.

Recept: risotto met artisjokken en zongedroogde tomaat

Ingrediënten voor de risotto

Voor 2 á 3 personen

 • 75 á 100 g risotto per persoon
 • 125 ml witte (veganistische) wijn
 • 1 tablet groentebouillon
 • 1 rode ui
 • 1 knoflookteen
 • 1 blik artisjokken
 • 1/2 pot zongedroogde tomaten
 • (Geroosterde) pijnboompitten
 • Verse peterselie

Bereiding 

Circa 25 minuten

 1. Snipper de rode ui en knoflook. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Pak bijvoorbeeld een grote koekenpan via HabitasOnline. Voeg de rode ui en knoflook toe en laat zo’n 2 minuten fruiten. Doe daarna de risottorijst erbij en laat zo’n 2 minuten bakken. Voeg vervolgens de witte wijn toe en blijf roeren totdat deze volledig is verdampt.
 2. Breng intussen in een andere pan circa 1 liter water aan de kook, voeg het blokje groentebouillon toe en laat dit volledig oplossen. Schenk steeds bijtijds een scheut van de bouillon aan de rijst toe om aanbranden te voorkomen. Dit duurt circa 20 minuten. Doe dit net zo lang, totdat de risotto gaar is. Mijn tip: roer met regelmaat om het vocht goed te verdelen.
 3. Snijd intussen de artisjokken en zongedroogde tomaatjes in stukjes. Voeg deze ingrediënten de laatste 10 minuten aan de risotto toe, zodat de smaken zich nog goed kunnen verspreiden.
 4. Rooster een handjevol pijnboompitten in een pannetje en voeg deze als laatste met de verse blaadjes peterselie toe. Nog even goed alles mengen en je risotto is klaar om geserveerd te worden.
Recept: risotto met artisjokken en zongedroogde tomaat

Heb je veel restjes over? Geen probleem. Deze kan je gewoon in de koelkast bewaren en de volgende dag in een koekenpan opwarmen. Soms nog lekkerder vind ik.

Geloof mij! Risotto is echt helemaal niet moeilijk om te maken, zeker niet wanneer je het recept stap voor stap volgt. Nog meer risotto-inspiratie nodig? Deze roze risotto met geitenkaas en rucola is ook ontzettend lekker.

Leave a Comment

(1) comment