Recept: risotto met groene asperges en oesterzwammen

Jullie zien het goed! Vandaag is het weer tijd voor een nieuw risottogerecht. Het aspergeseizoen is inmiddels van start gegaan, dus waarom niet volop van deze voorjaarsgroente genieten? Risotto met groene asperges in dit geval, want dat is een hemelse, knapperige groente om te grillen en bij de risotto met gemixte paddenstoelen te reserveren.

Recept - Vegetarische risotto met groene asperges en oesterzwammen

Volop genieten van het aspergeseizoen

Het aspergeseizoen gaat natuurlijk over de witte asperges, het witte goud, maar ik vond het een mooie aanleiding om weer eens groene asperges te eten. Deze zijn in vergelijking met witte asperges wat aardser van smaak zijn en bovendien een stuk steviger van structuur. Waar je bij witte asperges de groente kookt of in een romige soep verwerkt, is de groene variant heerlijk om te grillen in de oven of op de barbecue of in een hartige taart of salade te verwerken. Een diverse groente dus.

Risottogerecht met het groene goud

Dit keer gaan we aan de slag met het groene goud. Eerder maakte ik al eens deze groene asperges met burrata en erwtenmousse. Zalig voor de lunch of als voorgerecht – een tipje tussendoor. Maar vandaag eerst al zeg ik het zelf, een overheerlijk risottogerecht. We verwerken er een goede hoeveelheid groenten in, namelijk kastanjechampignons, oesterzwammen en felgroene doperwten. Ook dit keer zijn de geroosterde pijnboompitten een essentieel onderdeel, want die maken van elk risottogerecht gewoon een waar feestje.

Recept - Risotto met groene asperges en oesterzwammen
Recept - Risotto met groene asperges en paddenstoelen
Ingrediënten voor risotto met groene asperges en paddenstoelen

Voor 4 personen

 • 400 g risotto
 • 1 grote, witte ui
 • 2 knoflooktenen
 • 250 ml witte wijn (of water)
 • 250 g kastanjechampignons
 • 150 g oesterzwammen
 • Blik á 160 g doperwten
 • 4 á 5 takjes tijm (gedroogde tijm kan ook!)
 • 80 g Parmezaanse kaas
 • 30 g pijnboompitten, geroosterd
 • 2 blokjes champignonbouillon
 • 12 groene asperges (3 stuks per persoon)
 • Sap van 1/4 citroen
 • 1,5 liter water

Bereiding

Circa 30 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de houtachtige uiteinden van de groene asperges eraf. Verdeel de asperges over een ovenschaal of bakplaat en besprenkel met wat olie. Breng op smaak met peper, zout en het sap van de citroen. Doe de asperges voor 15 minuten in de oven. Tip: snijd de rest van citroen in schijfjes voor in het water bij het eten.
 2. Snipper de ui en knoflook. Snijd ook alvast de kastanjechampignons en oesterzwammen in kleine stukjes. Breng in een kookpan circa 1,5 liter water aan de kook, voeg de champignonbouillon toe en laat deze volledig oplossen. Zet het vuur vervolgens uit.
 3. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit zo’n 2 minuten. Doe daarna de risottorijst erbij en bak zo’n 2 minuten. Voeg vervolgens de witte wijn toe en blijf roeren totdat deze volledig is verdampt.
 4. Schenk steeds bijtijds een scheut van de bouillon aan de rijst toe. Doe dit net zo lang, totdat de rijst gaar is. Dit duurt circa 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de risottorijst. Roer met regelmaat om het vocht goed te verdelen. Voeg halverwege alle gesneden champignons, doperwten en tijm toe.
 5. Wanneer de risotto staat te pruttelen, rooster in een ander pannetje de pijnboompitten goudbruin.
 6. Risotto gaar? Zet het vuur uit en voeg de Parmezaanse kaas toe. Roer goed, zodat de kaas wordt verdeeld. Mogelijk is er nog wat bouillon over, maar dat is niet erg. Serveer de risotto met de groene asperges en garneer eventueel nog met wat extra Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Recept - Risotto met gegrilde groene asperges

Nog meer inspiratie voor het avondeten nodig? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie