16 wijnbars in Amsterdam: hier geniet je van de beste wijnen

Een flesje bubbels open poppen of het eerste glas wijn inschenken zijn geluiden waar de harten van wijnliefhebbers warm van worden. Een rode wijn in de winter of een lichtroze rosé op een zomerse dag. Ontdek nieuwe wijnsoorten en vergroot je wijnkennis bij een van deze wijnbars in Amsterdam en geniet van een perfecte borrelavond.

De leukste wijnbars in Amsterdam voor jou op een rij

De wijnbars in Amsterdam in dit artikel zijn per buurt ingedeeld, zodat je gerichter op zoekt naar de perfecte plek voor jouw borrelavond met vrienden. Natuurwijnen, met of zonder diner of een uitgebreide kaasplank: Amsterdam heeft het allemaal voor je in petto. Deze lijst wijnplekken in Amsterdam wordt geüpdatet zodra er nieuwe plekken openen, of wanneer er helaas deuren moeten sluiten.

Wijnbars in Amsterdam west

Barrica Food & Wine Bar

We trappen de lijst af met een pareltje in Oud-West: Barrica Food & Wine Bar. Pas op, want van de kaart met allerlei Spaanse tapas, charcuterie en kazen spring je het liefst meteen op de fiets. En van de wijnkaart krijg je spontaan dorst. Leef je uit met verschillende wijnen of deel een bijzondere fles wijn met elkaar. – Wilhelminastraat 109 (Oud-West)

Bar Centraal

Vanaf 3 of 4 uur ’s middags openen de deuren van Bar Centraal. De kaart verandert soms sneller dan het licht, dus bij ieder bezoek aan deze wijnbar kan je je opnieuw laten verrassen door het aanbod eten en biologische wijnen. – Ten Katestraat 16 (Oud-West)

Fabus

Lekker eten van goede kwaliteit, wijnen gemaakt door familiewijngaarden in Europa en een sfeer zoals je deze in een wijnbar kunt verwachten. Schrik niet van de hoeveelheid wijnen die ze aanbieden, dus laat je verrassen door de sommeliers van Fabus, zodat je de best passende wijnen bij je diner drinkt. – De Clercqstraat 105H (Oud-West)

Café Binnenvisser

Een van de bekendere wijnbars in Oud-West is Café Binnenvisser. Knusheid, gezelligheid en kwaliteit zijn woorden die de wijnbar naadloos omschrijven. Reserveren is hier niet mogelijk, dus wandel niet al te laat ’s avonds binnen (soms is 19.00 uur al te laat) als je een hapje wilt eten met passende wijnen. – Bilderdijkstraat 36 (Oud-West)

Compartir

Wijnen, bieren, maar ook snacks en smaakvolle gerechten om te delen met het tafelgezelschap. De kaart bij Compartir is seizoensgebonden en ook de wijnkaart krijgt regelmatig een upgrade, omdat ze continu op zoek gaan naar de nieuwste parels. Begin je al dorst te krijgen? Maak dan snel een reservering voor een diner of een wijnproeverij. – Spaarndammerstraat 49 (Houthavens)

Toscanini

De laatste wijnplek in west die genoemd moét worden, is Toscanini. Een heel sfeervol restaurant waar je een middag of avond van elegante Italiaanse gerechten geniet. Ravioli, burrata en verse groenten, het zijn allemaal perfecte gerechten om met elkaar te delen. De wijnen zijn hier niet te missen, want de flessen maken onderdeel uit van het interieur. Ga doordeweeks bij Toscanini uit eten of ga voor een brunch in het weekend. – Lindengracht 75 (Jordaan)

Wijnbars in Amsterdam Zuid

De Wijnkaart

Op de wijnkaart bij De Wijnkaart vind je zorgvuldig samengestelde wijnen uit de vergeten wijnlanden in Oost-Europa. Denk aan Roemenië, Moldavië en Hongarije. Dat zijn toch wel landen die je in een gemiddeld restaurant niet op het restaurant zult zien staan. Jammer, maar gelukkig wel bij De Wijnkaart, en dat in combinatie met heerlijke platters om te delen en hoofdgerechten. – Van Breestraat 107A (Oud-Zuid)

La Dilettante

Borrel tot middernacht en in het weekend tot 1 uur ’s nachts met de mooiste wijnen bij La Dilettante. Stokbroodje erbij, kaasje erbij? Genieten! Laat je vooral adviseren door het personeel om wijnen te proeven die perfect passen bij jouw smaakpalet. Helaas is reserveren hier niet mogelijk, dus wandel bijtijds naar binnen om van een plekje verzekerd te zijn. – Saenredamstraat 37 (De Pijp)

GlouGlou

Een geliefde wijnbar met natuurwijnen onder de Amsterdammers is GlouGlou. De wijnen zijn hier ongefilterd waardoor deze troebel eruitzien, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker. Integendeel zelfs. Ook hier is het niet mogelijk om een tafel te reserveren, maar ze hebben gelukkig een groot buitenterras mocht het binnen al vol zijn. – Tweede van der Helstraat 3 (De Pijp)

Wijnbars in het centrum van Amsterdam

Bar Parry

Op drie keer struikelen van De 9 Straatjes is Bar Parry gevestigd met héééél veel wijnen op kaart. En dat is niet zomaar, want ze werken samen met De Wijnwinkel een paar straten verderop. Daardoor staat bijna het volledige assortiment op de kaart. Bovendien hanteren ze een vaste opslag op iedere fles, zodat je ook bijzondere wijnen kunt proberen zonder meteen de hoofdprijs te betalen. – Eerste Looiersdwarsstraat 15 (Centrum)

Café de Parel

De eigenaren van Café Binnenvisser runnen ook een huiselijke gastrobar in de Jordaan: Café de Parel. Wat je wat betreft de gerechten kan verwachten? Mosselen, makreel en gevogelte. Het is maar een kleine selectie van de kaart en geheel seizoensgebonden. En uiteraard: er is wijn! Heel veel. Westerstraat 266 (Jordaan)

Shiraz Jardin des Vins

In de buurt van Leidseplein is het soms lastig zoeken, maar ook hier zijn er minder toeristische barretjes te vinden, waaronder Shiraz Jardin des Vins. Een ideale plek om nieuwe wijnen te ontdekken of het oude vertrouwde te drinken, zoals ze zelf mooi zeggen. Je kunt kiezen uit maar liefst 260(!) wijnen. Dus laat je vooral adviseren, want het is niet gek als je hiervan een lichte paniekaanval krijgt. Shiraz is echt een wijnbar, dus je kunt hier geen hapje eten. – Lijnbaansgracht 267 HS (Centrum)

Café Parlotte

Charcuterie, oesters, kaas, internationale kost, en uiteraard een uitgebreide wijnbar waarvoor je hoofdzakelijk komt. Want zoals ze zelf heel terecht bij Café Parlotte zeggen: van kletsen krijg je dorst. Kom hier langs voor een borrel of sluit ’s avonds aan voor een drie- of viergangenmenu. – Westerstraat 182 (Jordaan)

Beste wijn in Amsterdam

Wijnbars in Amsterdam Oost

Alex + Pinard

Glazenvol levendige wijnen, smaakvolle gerechtjes en fijne sferen. Dat is Alex + Pinard in het oostelijke deel van Amsterdam. Het hoeft hier allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, maar wel met een selectie authentieke wijnen en kleurrijke gerechten op je bord. Hier word je toch meteen enthousiast van? – Dapperstraat 10 (Oost)

Wijnbars in Amsterdam Noord

Cornerstore

Ook noord wordt een steeds bruisendere omgeving voor eten & drinken en dansjes in de late avonduren. Bij Cornerstore schuif je aan voor op Azië geïnspireerde gerechten… en de lekkerste natuurwijnen. Met vinyl en klinkende glazen op de achtergrond heb je hier gegarandeerd een gezellige avond met je date, partner of bestie vol levendige gesprekken. – Papaverweg 11 (Noord)

Chateau Amsterdam

Een urban winery, dat klinkt toch fantastisch leuk? Bij Chateau Amsterdam produceren ze moderne en klassieke wijnen in nauwe samenwerking met diverse druivenboeren uit heel Europa. Ze hebben hier een speciaal proeflokaal, maar je kunt ook een tafel in het restaurant reserveren. De kaart focust zich op de Italiaanse keuken, maar met invloeden van de omringende Mediterraanse landen. – Johan van Hasseltweg 51 (Noord)

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke wijnbars in Amsterdam. Staat er eentje niet tussen, maar verdient deze wel een plek in de lijst? Geef deze door in de reacties en ik vul de lijst aan.

Nog meer artikelen over hotspots in Amsterdam:

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Rosa

    Ha Nanne,

    Super leuke lijst, nog veel adresjes om te bezoeken! Ook top is Oocker Amsterdam (centrum). Mijn persoonlijke favoriet!

Geef een reactie