Foodguide Kaapstad: 40 van de beste plekken voor ontbijt, lunch, diner en drankjes

Ontdek de bourgondische schatten van Kaapstad! Als je deze veelzijdige stad in Zuid-Afrika voor het eerst bezoekt, wil je voorafgaand aan de reis tot de bodem uitzoeken wat de beste plekken zijn voor ontbijt, lunch, diner en cocktails in de avonduren. Van levendige markten tot geheime cocktailbars en chique restaurants; hier is een uitgebreide foodguide van Kaapstad vol overheerlijke hotspots.

Dat er veel foodspots in Kaapstad zijn, is één ding dat zeker is. De koffietenten liggen er voor het oprapen en er zijn restaurants met magische uitzichten. En of je nu zin hebt in een avond Italiaans, Mexicaans of de Zuid-Afrikaanse keuken: het is er allemaal. Omdat eten en drinken in Kaapstad een stuk goedkoper is dan dat we in Nederland gewend zijn, is uiteten in Kaapstad elke dag weer een feestje.

Jouw Kaapstad foodguide

Kloof Street House

We trappen de foodguide in Kaapstad af met Kloof Street House. Dit restaurant zal je ongetwijfeld in elke lijstje op het internet tegenkomen – en dat is niet zonder reden. Hier uiteten is écht een avondje uit. Middels een trap kom je uit in een tuin dat sfeervol is verlicht en ingericht. Je kunt in deze tuin aanschuiven, maar ook binnen zit je heel gezellig. Vergeet niet tijdig van tevoren een reservering te maken, want het zal je niet lukken om hier op een spontaan moment een hapje te eten.

Adres: 30 Kloof Street (Gardens)

Ariel Modern Italian

Proef en beleef de Italiaanse sferen bij Ariel Modern Italian in Sea Point. Het personeel ontvangt je hier ontzettend vriendelijk, de sfeer hangt een beetje tussen casual en classy in en uiteraard mag de kaart vol Italiaans lekkers niet onopgemerkt blijven.

Een secret tip van mij voor jou: in het restaurant zit namelijk een geheime cocktailbar verstopt. Je kunt deze plek alleen kennen van horen en zeggen – dus bij deze. Vraag aan het personeel naar deze cocktailbar, en zij zullen je vervolgens van alle informatie voorzien. De bar is maar klein en daarom is reserveren niet mogelijk, dus je moet maar wel net geluk hebben of er plek is.

Adres: 90 Regent Road (Sea Point)

Restaurant Three Wise Monkeys in Kaapstad

Three Wise Monkeys

Schuin aan de overkant van Ariel Modern Italian zit nog een eetplek waar je minstens twee keer wilt eten als je wat langer in Kaapstad verblijft: Three Wise Monkeys. Een simpele maar gezellige eetgelegenheid waar je veel sushi krijgt voor weinig geld. Zo heb je bijvoorbeeld een sushi platter die je perfect met z’n tweeën kunt delen. Ook de verse tonijn is absoluut het proeven waard. Naast sushi zijn er nog meer Aziatische gerechten te bestellen, zoals Japanse ramen.

Adres: 77 Regent Road (Sea Point)

The Bungalow

Ooit van een sundowner gehoord? Dit betekent: een drankje drinken op een uitzichtpunt waar een spectaculaire zonsondergang gaande is. The Bungalow is zo’n plek waar je een perfecte sundowner kunt drinken. Je kijkt uit op de bergen, de zee én met geluk ook de paragliders die tijdens zonsondergang hun afdaling maken en op het grasveld naast The Bungalow landen.

Bij The Bungalow kan je in het restaurant eten, maar er is ook een klein gedeelte met loungebedden waar je proosten op jullie avontuur door Zuid-Afrika. Eventueel met een paar stukjes sushi erbij, want ook hier kan je deze in groten getale bestellen.

Adres: 3 Victoria Road (Clifton)

The Mount Nelson Hotel

Echt, wat een bijzondere plek is The Mount Nelson Hotel. Vanaf de eerste seconde voelt het alsof je een filmset oploopt. Toevallig de film The Grand Budapest Hotel gezien? Daaraan deed me dit hotel enorm denken. The Mount Nelson Hotel is geen goedkope accommodatie om te verblijven, maar gelukkig is hiervoor een perfecte oplossing: een high tea.

De high tea kost ongeveer 30 á 40 euro en reserveren kan eenvoudig via hun website. Een extra tip: kom wat eerder en loop eerst wat ‘verdwaalt’ rond. Wij liepen namelijk per ongeluk iets te ver door, waardoor we uitkwamen bij het zwembad waar de hotelgasten kunnen relaxen en dat zag er ook ge-wel-dig uit. Vraag daar gewoon de weg naar de high tea, zodat je nog nét even wat meer van het hotel kunt bekijken.

Adres: 76 Orange Street (Gardens)

The Piano Bar

Een echte bourgondiër houdt ervan om gerechten te delen om zo van zoveel mogelijk smaken te kunnen genieten. Daarvoor is restaurant The Piano Bar in Waterkant een uitstekend restaurant. Een gemoedelijke plek waar je met kleinere groepen perfect kunt dineren. Terwijl je van al het lekkers geniet, wordt er op de achtergrond prachtige pianogespeeld.

Adres: 47 Napier Street (Waterkant)

The Strangers Club in Kaapstad

Jouw Kaapstad foodguide

The Strangers Club

Jazeker, The Strangers Club in Green Point is nog zo’n foodspot voor op de lijst. Een geliefde all-day hotspot in de stad, maar ook zéker onder Nederlanders. Je kunt hier perfect terecht voor een ontbijt of lunch op een brakke dag, maar ook zijn er winkeltjes met kleding en andere lokale producten. Het interieur en terras heeft een beetje een Bali/Ibiza sfeer en is een heerlijke plek om te vertoeven zodra de zon schijnt. En oh, vergeet ook hier zeker niet te reserveren.

Adres: 1 Braemar Road (Green Point)

Thali Restaurant

Zin in de Thaise keuken? Maak dan snel een reservering bij Thali Restaurant en schuif aan in de romantische achtertuin. Traditioneel is ‘thali’ een complete maaltijd bestaande minstens 10 (regionale) Indiase gerechten. Deze worden over drie rondes verdeeld, waardoor je tijdens elke gang weer nieuwe en andere smaken ontdekt. Sommige gerechten zijn wat milder van smaak, maar er zitten ook zeker wat pittige gerechten tussen waarvan de neus flink gaat lopen.. Maar lekker dat het allemaal was. Het was haast onmogelijk om een favoriet te kiezen.

Adres: 3 Park Road (Gardens)

Loading Bay in Waterfront, Kaapstad

Clarke’s Bar & Dining Room

De bovenstaande getoaste sandwich met gegrilde groenten haal je bij Clark’s Bar & Dining Room. Deze hotspot in Cape Town City Centre is één van de plekken waar je ongedwongen met je laptop tijdens loadshedding kunt zitten. Ook zonder laptop is Clark’s Bar & Dining Room zeker een uitgelezen plek om op een zonnige ochtend op het terras te vertoeven.

Adres: 133 Bree Street (Cape Town City Centre)

Loading Bay

Aan de foodguide in Kaapstad voeg ik ook graag Loading Bay toe. Dit is een stijlvolle plek waar goede koffie, voedzaam eten, kleding van ethische merken en – jawel – Aēsop samenkomen. Je bent hier elke dag al welkom vanaf half 8 of 8 uur ’s ochtends, waardoor je al vroeg terecht kunt voor je een bakkie cafeïne met wat lekkers.

Adres: 30 Hudson Street (Waterkant)

La Parada

Een restaurant die een prominente plek op jouw Kaapstad foodguide verdient, is La Parada. Dit restaurant heeft meerdere locaties verspreid door de stad, maar de grote favoriet – en dan spreek ik namens velen – is de vestiging in Constantia. Deze ligt net buiten Kaapstad, maar is gemakkelijk te bereiken met de Uber. Je bestelt hier de lekkerste tapasgerechten van de kaart en wie op de zondag aanschuift, kan ook een heel leuk feestje meepakken.

Adres: 1 Hout Bay Main Road (Constantia)

Harbour House

Restaurant Harbour House is gelegen aan de schilderachtige kustlijn, met uitzicht op de haven en de oceaan. De stijlvolle en eigentijdse inrichting van Harbour House creëert een elegante sfeer die naadloos aansluit bij de omgeving. Het menu staat bekend om de vis- en zeevruchten, maar ook als je hier alleen een drankje op het terras wilt drinken, is dit een fijne plek om naar uit te wijken.

Adres: Quay Four, Dock Rd (V&A Waterfront)

Café The Charles

Onder een oude kronkelende, haast dansende peperboom, is het buitenterras The Garden van The Charles uitgestald. Dit café (en guesthouse) zit in de gezellige buurt Waterkant en is een heerlijke plek om in de schaduw van een ijskoffie of andere dorstlesser te genieten. Is hier geen plek? Dan kan je naar boven uitwijken waar je op The Deck met uitzicht op de omgeving kunt bivakkeren.

Adres: 137 Waterkant Street (De Waterkant)

Strolla Restaurant

Zin in een ontspannen koffie of ontbijtje met uitzicht op zee? Bestel dan meteen een Uber naar Strolla in Sea Point. Wij daalden hier de allereerste ochtend neer en mijn geluk kon niet op. De zon scheen volop en overal waar je kijkt staan palmbomen.. wat wil je nog meer?

Adres: 309 Beach Road (Sea Point)

Aziatisch eten bij Tjing Tjing in Cape Town City Center
Mexicaans eten bij El Burro in Kaapstad

Tjing Tjing

Tjing Tjing is een bar die in 2011 opende en zich bevindt in een 200 jaar oude zolder. Het interieur is geïnspireerd door Japanse schrijnen. Er zijn loungestoelen, barhoogte tafels en indigo behang met geborduurde apen. De bar heeft een buitenterras en staat bekend om zijn indie- en elektronische muziek. De kaart staat voor heerlijke Aziatische snacks, zoals bao buns, gyoza en Japanse ramen. Verder is er een ruime selectie aan cocktails en andere (non-)alcoholische versnaperingen.

Adres: 71 Buitengracht Street (Cape Town City Centre)

El Burro

En dan gaan we door van de Aziatische naar de Mexicaanse keuken. Bij taqueria El Burro in Green Point is het elke dag tapas night, maar dan op z’n Mexicaans. Alle maïstortilla’s, met ook vele vegetarische opties op de kaart, worden hier elke dag vers gemaakt. Verrukkelijk dat ze zijn! En dan hebben we het nog niet eens over het interieur gehad – echt alsof je je een avond in Mexico waant. De gemiddelde prijs inclusief drankjes? Circa 15 euro per persoon.

Adres: 79 Main Road (Green Point)

Pizza bij Ferdinando's Pizza in Kaapstad
Oranje Zicht Market in Kaapstad

Jouw Kaapstad foodguide

Ferdinando’s Pizza

Voor goed(koop) eten hoef je niet alleen in de bekendste wijken van Kaapstad te zijn. Ook in meerdere buurten ietwat verder weg zijn er sfeervolle eetgelegenheden te vinden. Een goed voorbeeld daarvan is Ferdinando’s Pizza in Observatory. Ze hebben hier fantastische pizza, waarvan de margherita (nog geen 5 euro) hier de klassieker is. Deze kan je verrijken met buffelmozzarella en/of truffelolie. En dineer je hier op een maandag? Dan krijg je een glas wijn van het huis.

Adres: 205 Lower Main Road (Observatory)

Oranje Zicht Market

Oranje Zicht Market is een bruisende en kleurrijke markt in Kaapstad waar je elke zaterdag en zondag geniet van heerlijk eten en verse producten. Ook zijn er ambachtelijke producten te koop, zoals handgemaakte sieraden, kleding en verzorgingsproducten. Het is een must-visit bestemming om de lokale cultuur en smaken van Kaapstad te ervaren. Tip: bezoek indien mogelijk de markt in de ochtend, want het kan rond lunchtijd al behoorlijk druk zijn.

Adres: Haul Road, Granger Bay Blvd (Victoria & Alfred Waterfront)

Arthur's Mini Super
Yours Truly restaurant in Kaapstad

Arthur’s Mini Super

In Sea Point is de rode voorgevel van Arthur’s Mini Super niet te missen. Een ideale uitvalbasis om met je reisgezelschap of een boek de dag te starten. Zeven dag per week ben je hier welkom voor all day breakfast, sneetjes brood met allerlei overheerlijk beleg, (getoaste) sandwiches en salades. En dan heb je nog alle drankopties. Ga je voor een koffie of een glas wijn? Het kan en mag hier allemaal.

Adres: 15 Arthurs Rd (Sea Point)

Yours Truly

Je wilde een complete Kaapstad foodguide, toch? Dan hoort Yours Truly in de buurt Gardens absoluut op deze lijst thuis. Bij Yours Truly eet en drink je tussen het groen. Neem plaats aan een van de picknickbanken en bestel bij de bar je drinken en makkelijke hap. Yours Truly vond ik zelf een van de leukere plekken om ’s avonds wat te drinken, ook omdat de Zuid-Afrikanen hier graag komen en je binnen no-time een gesprek hebt aangeknoopt.

Adres: 73 Kloof Street (Centrum/Gardens)

Giovanni’s

Even geen zin om wéér buiten de deur te eten, maar heb je ook geen zin om te koken? Dan is Giovanni’s the place to be. Deze delicatessenzaak in Green Point staat bekend om al het wereldwijde lekkers, want je kunt er zelfs stroopwafels kopen. Wat deze zaak vooral zo fantastisch maakt, is het verse en goedkope avondeten. Hier kan je een bak met allerlei vers lekkers bij elkaar zoeken, en je zal nog geen 4 euro hiervoor kwijt zijn.

Adres: 103 Main Road (Green Point)

Nourish'd Café in Kaapstad
Koffietent Cushty in Kaapstad

Nourish’d Café

Een 100% plantaardig café waar je snel aanspraak hebt, is Nourish’d Café in Green Point – één van de vestigingen in Kaapstad die eind 2022 zijn deuren opende. Deze plek zit bij Neighbourgood, een community waar veel internationals wonen en werken. Je kunt in het café zelf plaatsnemen, maar als je iets verder doorloopt, komt je uit bij een soort kleine oase met zwembad.

Adres: 2 Hill Road (Green Point)

Cushty

Schuin tegenover onze accommodatie zat koffietent Cushty. Een kleine maar fijne plek waar je maar net vanaf moet weten. Dus bij deze – graag gedaan! Hier kan je terecht voor je dagelijkse koffie, gezonde sapjes en smoothies, ontbijt- en lunchgerechten. Hardlopers halen hier een koffietje na hun rensessie, digital nomads zitten hier regelmatig met hun laptop en ook veel Zuid-Afrikanen nemen graag op het terras plaats.

Adres: 6 St George Road (Green Point)

Foodguide Kaapstad: Naked Coffee
Foodguide Kaapstad: Pauline's

Naked Coffee

Wanneer je langere tijd in Kaapstad verblijft, heb je op ten duur een aantal hotspots waar je wekelijks terugkomt. In het bijzonder met je laptop. Naked Coffee is één van die plekken waar mensen graag hun dag starten of een paar uur met hun laptop neerstrijken. Er is hier immers snel internet tijdens loadshedding. En een ander groot pluspunt: ze maken hier koffie met Oatly. Win-win!

Adres: 2 Wisbeach Road (Sea Point)

Pauline’s

Op een kleine honderd meter afstand van Naked Coffee zit Pauline’s. Een hotspot dat bekend staat om zijn cinnamon rolls, welke letterlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan. Wie vroeg op de dag gaat, heeft ze warm en vers uit de oven. Naast overheerlijke koffie (wederom met Oatly!) staat duurzaamheid hier hoog in het vaandel. Zo hebben ze onder andere en filter op hun kraan, waardoor je hier een glas kraanwater krijgt in plaats van het zoveelste plastic flesje water.

Adres: 277 Main Rd (Sea Point)

Foodguide Kaapstad: Jason Bakery
Foodguide Kaapstad: The Old Biscuitt Mill

Jason Bakery

Bij Jason Bakery staan ze om blijkbaar op hun croissants bekend, en dat liet ik mij geen tweede keer vertellen. Deze vind je natuurlijk niet veel in Kaapstad, maar ik kan je verklappen: de croissant smaakte heerlijk. Ontbijten kan je hier dus uitstekend, maar ook als je wat werk wilt verrichten (let op: max. 1 uur internet). Het aardige en enthousiaste personeel is ook zeker een van de redenen waarom we nog eens terug zijn gegaan.

Adres: 83 Main Road (Green Point)

The Old Biscuit Mill

Naast Oranje Zicht Market is The Old Biscuit Mill ook de moeite waard wanneer je in Kaapstad bent. Zowel toeristen als de lokale bevolking komt hier samen voor alle culinaire hapjes (kom écht met een lege maag, want er is zoveel lekkers), veel gezelligheid en producten van creatieve, lokale ontwerpers, kunstenaars en fotografen. The Old Biscuit Mill is in principe elke dag open, maar elke zaterdag en zondag is ook de The Neighboorgoods Market open – en dat zijn daarom de leukste dagen om te gaan.

Adres: 375 Albert Road (Woodstock)

The Atheletic Club & Social
Cocktailbar ASOKA in Kaapstad

Barretjes voor in de avond

The Atheletic Club & Social

Ook voor drankjes in de avond zijn er meerdere plekken om heen te gaan. Te beginnen bij The Atheletic Club & Social. Een restaurant en uitgaansplek die we per toeval hebben ontdekt en welke onze favoriete plek werd om een avond te dansen. De ene keer draaien ze heerlijke afrobeats en dan weer 2000’s hits. Ja, hier wil je, nee, moet je echt heen als je in Kaapstad bent en zin hebt in een feestje.

Adres: 35 Buitengracht Street (Cape Town City Centre)

ASOKA

De rode foto met de espresso martini’s is de enige sfeerimpressie die ik van ASOKA kan laten zien. Een restaurant, bar en lounge en waar wijzelf aanschoven voor een avond cocktails drinken. Op een gegeven moment was er loadshedding, maar toen was er nog steeds voldoende sfeerverlichting. De cocktails kosten nog geen 5 euro per stuk. Wel kan de muziek best hard staan (zoals op veel andere plekken in Kaapstad), dus neem echt altijd oordoppen mee. Wil je hier een hapje eten? Reserveer dan bijtijds, want het kan snel volzitten.

Adres: 68 Kloof Street (Gardens)

The Gin Bar

Of je wel of geen fan bent van gin, The Gin Bar lukt het om ieders hart te veroveren met hun overheerlijke drankjes. Een absolute must-visit in Cape Town City Centre. Deze intieme (heel leuk voor dates!) en stijlvolle bar met een binnenpleintje dat bijna Italiaans aanvoelt, biedt 80 ambachtelijks gins van over de hele wereld. Het ervaren en vooral enthousiaste barpersoneel staat klaar om je te adviseren en je te helpen bij het kiezen van de perfecte gin en tonic. Dit aan de hand van een wisselende kaart, zodat je bij elk bezoek weer een andere gin kunt proberen.

Adres: 64A Wale Street (Cape Town City Centre)

One Park

Eén deur links van Thali Restaurant is de unieke cocktailbar One Park gevestigd. Eigenlijk is het niet alleen een cocktailbar, maar ook een listening bar, eetgelegenheid, galerij en platenzaak. Zelf ging ik er dus heen voor een cocktail op de bovenste verdieping. Het interieur zou ik wat chiquer omschrijven, maar toch met een ietwat rauw randje. Er draait een deejay met platen en mensen staan voor de booth met een cocktail in hun handen te dansen.

Adres: 1 Park Road (Gardens)

Nog meer hotspots voor je Kaapstad foodguide

We zijn bijna bij het einde van deze Kaapstad foodguide, maar ik heb nog een laatste reeks eetplekken voor jullie. Deze restaurants en andere foodspots in Kaapstad heb ik zelf niet meer kunnen bezoeken, maar ze stonden wel op mijn lijst vanwege positieve verhalen. Dus: doe je er voordeel mee en sla ze allemaal alvast op in Google Maps:

Ontdek naast de Kaapstad foodguide ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie