De 9 mooiste plekken in Albanië: hier wil je heen – en hier niet! (+ 10 hotel tips)

De ongerepte natuur is al reden genoeg om een vakantie naar Albanië te overwegen. En dan zijn er nog de eeuwenoude steden in het binnenland en de fraaie stranden met blauwer dan blauw water. Het land stroomt over van de prachtige bezienswaardigheden en plekken, maar wat zijn de mooiste plekken in Albanië? En welke kan je beter overslaan?

Natuur en cultuur zijn de twee woorden hoe je de mooiste plekken in Albanië het beste kunt omschrijven. Deze gaan gepaard met een dosis avontuur (met name in de auto) en ontspanning – met je bips in het zand. In dat opzicht is Albanië een heel divers land en zo kan je de rondreis geheel naar eigen wens invullen. Dit maakt van Albanië een ideaal vakantieland, met unieke bezienswaardigheden en goedkope accomodaties op A-locaties. Laten we met de lijst beginnen.

Mooiste plekken in Albanië: de stranden
Mooiste plekken in Albanië: Berat

Hier wil je heen in Albanië

Bogava waterval en Osumi canyon

Het absolute hoogtepunt van de vakantie was de dagtrip naar de Bogava waterval en Osumi canyon. Van maart tot en mei is het mogelijk om door de canyon te raften, maar de rest van het jaar is de waterstand te laag en dan ga je te voet op avontuur. Als in klauteren, zwemmen, balanceren op het water en jezelf aan het eind van de avontuurlijke tocht welverdiend insmeren met een dikke laag kleimodder.

Een lokale gids haalt je ’s ochtends met een busje op – in ons geval in Berat in – en vervolgens vertrek je met een kleine groep eerst richting de Bogava waterval. Na een korte wandelsessie kom je uit bij de waterval waar je vanaf een rots in het ijskoude gletsjerwater van 6 graden kunt springen. Zwemmen is dus niet echt mogelijk, maar afkoelen is zo gebeurd. Deze dagtrip kost 50 euro per persoon.

Bunk’art in Tirana

Albanië draagt een recente geschiedenis met zwarte bladzijden met zich mee waarvan wij eigenlijk veel te weinig afweten. Een specifieke plek in de hoofdstad Tirana waar je hierover meer kan leren, is museum Bunk’Art met in totaal twee vestigingen. Een in het centrum, de ander in de buurt van de kabelbaan in het oostelijke gedeelte.

Bij Bunk’Art ontdek je hoe het regime onder leiding van Hoxha het land na de Tweede Wereldoorlog in strikte isolatie hield. Volledig afgesloten voor de rest van de wereld. Het is onmogelijk om de Albanese geschiedenis in slechts een paar zinnen te omschrijven, dus het is zeker een aanrader om dit ondergrondse museum te bezoeken.

Osumi canyon in Albaniue
Mooie plekken in Albanië: Bunk'Art in Tirana

Studentenwijk Blokku in Tirana

Waar de meeste bezienswaardigheden elders – op loopafstand – in de stad te vinden zijn, is Blokku de leukste wijk om te spenderen én overnachten in Tirana. Blokku is ook wel de studentenwijk en dit resulteert in de vele barretjes en restaurants om neer te strijken. Een cocktail hier, een dansje daar. Om de paar meter is weer een andere hippe plek te vinden voor een hapje of drankje. Jezelf vervelen is hier niet in het woordenboek te vinden.

Lees ook: ontdek 12 van de leukste hotspots in Tirana

(Kasteel van) Berat

Wat Albanië onder meer een bijzonder land maakt, zijn de eeuwenoude plaatsen waar de cultuur intact is gebleven. Om het oude gedeelte heen is vandaag de dag misschien wel gebouwd en logisch, want de bevolking groeit intussen door, maar het historisch centrum heeft nog steeds dezelfde uitstraling. Een van die plaatsen is Berat.

Berat wordt ook wel de stad van duizend ramen en adembenemende uitzichten genoemd. Bovenop de berg staat het Kasteel van Berat (hier kan je zelfs logeren!) waar je wordt verrast met schitterende vergezichten over Albanië. Het stadje zelf ligt tussen de bergen geklemd waar de huizen in Ottomaanse stijl tegenaan zijn gebouwd.

Ontdek meer over Berat in Albanië

Mooiste plekken in Albanië: studentenwijk Blokku in Tirana
Restaurant ejona in Tirana
Berat in Albanië
Berat

Gjirokäster

Naast Berat is er nog een historische parel die je gezien moét hebben: Gjirokäster. Het is een van de oudste steden van het land en is bovendien het culturele centrum van de Griekse minderheid. De stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de historische, Ottomaanse huizen in hellende straatjes. Net als Berat is Gjirokastër een plaats waar je je volledig kan onderdompelen in de Albanese keuken. Er zijn veel accomodaties in het oude stadscentrum, waardoor bijna alle bezienswaardigheden op loopafstand bereikbaar zijn.

Ontdek meer over Gjirokastër in Albanië

Butrint National Park

Je gelooft het bijna niet, maar de eeuwenoude stad Butrint is pas in de jaren ’50 ontdekt. De 2500 jaar oude ruïnes bevinden zich in een groot natuurreservaat net buiten Ksamil en hebben een rijke geschiedenis. Butrint heeft verschillende tijdperken meegemaakt en dat is goed te zien aan de stad die zich vanaf de 6e eeuw voor Christus steeds meer uitbreidde en completer werd.

Strand, strand en nog meer strand

De kustlijn van Albanië staat bekend om de prachtige stranden met een kristalheldere zee. Een rondreis door Albanië is daarom pas compleet wanneer je ook een aantal keer heerlijk onderuit op het strand hebt gelegen. Onder een parasol uiteraard, want de zon kan flink schijnen.

Wij zijn zelf naar (1) Gjipe Beach (tussen Himäre en Dhërmi), (2) Qeparo en (3) Plazhi Pulëbardha (bij Ksamil) geweest, maar ook het plaatsje (4) Jalë schijnt een mooi strand te hebben. Eigenlijk heeft de hele Albanese kunstlijn van noord naar zuid de meest prachtige stranden, maar ze zijn niet overal even gemakkelijk met de auto te bereiken.

Hotel in Albanië: KRIS Guesthouse
Kosten hotels in Albanië

Hotels in Albanië: deze raden we aan!

Naast de schoonheid dat het land te bieden heeft, weet Albanië de toeristen goed te enthousiasmeren met alle accomodaties. Vaak op een A-locatie, met uitzichten waar je u tegen zegt en in de meeste gevallen inclusief ontbijt. Hieronder vind je een lijst van een tiental hotels in Albanië waar wij met veel plezier hebben overnacht, inclusief andere accomodaties met enkel goede recensies. De genoemde (vanaf) prijzen horen bij het hoogseizoen (2022).

  1. Tirana: Boutique Hotel Whisky 43,35 euro per nacht
  2. Tirana: Hotel Vila 15 – Center – 54 euro per nacht
  3. Berat: KRIS Guesthouse – 35 euro per nacht
  4. Berat: Berati Castle Hotel – 35 euro per nacht
  5. Gjirokastër: Palorto Hotel – 25 euro per nacht
  6. Gjirokastër: Hotel Gjirokastra – 40 euro per nacht
  7. Ksamil: Aleksander Apartments – 45,30 euro per nacht
  8. Himarë: Geo & Art Boutique Hotel – 49 euro per nacht
  9. Himarë: VILA 8 – 55 euro per nacht (geweldige accommodatie, maar let op: slechte locatie)
  10. Dhërmi Empire Beach Resort – 108 euro per nacht
Historisch centrum Gjirokastër in Albanië
Gjirokäster
Strand in buurt van Ksamil
Strand in de buurt van Ksamil

Meer van Ohrid

Een toffe locatie als je door de Balkan reist of ruimschoots de tijd hebt om Albanië te ontdekken: het Meer van Ohrid. Dit meer ligt op de grens van Albanië en Macedonië, in het oosten van het land, en staat niet zonder reden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een van oudste en diepste meren van Europa, waarvan het diepste deel bijna de driehonderd meter aantikt. Naast het spectaculaire meer is ook het aangrenzende stadje Ohrid een bezoekje waard.

Hiken door de Albanese Alpen

De avontuurlijke wandelaars moeten de Albanese Alpen in het noorden van het land op hun lijstje zetten. Je kunt er een twee- of driedaagse wandeling van maken, maar de echte fanatiekelingen zijn zo een week zoet. Wandel door afgelegen en ongerepte berggebieden met uitzichten over steile rotswanden, grasgroene heides, gletsjers en kristalheldere meren. Wil je gaan hiken door Albanië? Lees dan dit artikel over hiken in Albanië van The Hike.

The Blue Eye in Albanië
The Blue Eye
Ksamil in Albanië
Ksamil

Deze plekken in Albanië raden we af

Voorafgaand aan de vakantie heb ik ook lijstjes op het internet afgestruind. Op zoek naar de mooiste plekken in Albanië. Welke mogen we zeker niet overslaan? Deze hebben wij in onze reisroute opgenomen, maar een aantal plekken zijn ons behoorlijk tegengevallen. Ook deze som ik graag voor je op, zodat je daarna zelf kunt bepalen of je hiernaartoe wilt of toch liever een alternatief kiest.

Natuurfenomeen The Blue Eye

Een bijzonder fenomeen is wat je over het natuurverschijnsel The Blue Eye op het internet leest. Het iswel mooi om te zien, met de nadruk op wel. The Blue Eye zelf is eigenlijk maar klein. Ook mag je er niet zwemmen om de natuur hier intact te houden, maar helaas zijn er vooralsnog velen die de waarschuwingsborden compleet negeren. En om er te komen, moet je eerst kilometers door de bergen rijden en na het parkeren eerst nog een heel eind wandelen. Was deze hele onderneming de moeite waard? Niet echt.

Kustplaatsen Ksamil en Sarandë

Een kermisattractie. Zo zou ik de kustplaats Ksamil in één woord omschrijven. Gezellig kan ik het niet eens noemen, ondanks dat dit voor de Albanese toeristen zelf waarschijnlijk wel het geval is. De boulevard met het aangelegen strand is veel te druk, chaotisch door de harde muziek die van alle kanten komt en de hoeveelheid goede restaurants is zeer matig. Over Sarandë hoorden wij soortgelijke verhalen, dus deze plek hebben wij daarom überhaupt overgeslagen.

Ontdek naast de mooiste plekken in Albanië ook:

Reacties

Geef een reactie