Ontdek Gjirokastër in Albanië: de hotspots op een rij

Het bergstadje Gjirokastër is zonder twijfel een van de mooiste plekken van Albanië. Het schittert immers niet zonder reden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wandel hier door het eeuwenoude stadscentrum met de traditionele tapijten, bezoek een huis in Ottomaanse stijl van en laat je verrassen door de Albanese keuken.

Alsof je in een ander tijdperk stapt. Zo voelt het als je aankomt in de eeuwenoude stad vol smalle straten die geplaveid zijn met kinderkopjes en historische huisjes met stenen daken. We waren van Berat al helemaal onder de indruk, maar Gjirokastër is ook een parel onder de Albanese plaatsen. Lees in dit artikel meer over de parkeergelegenheid, de accommodatie waar wij verbleven, alle bezienswaardigheden en restaurants.

Gjirokastër in Albanië
Uitzicht kasteel van Gjirokastër

Hoe lang en waar verblijven in Gjirokastër

Toeristen verblijven gemiddeld 1 of 2 nachten in Gjirokastër in Albanië. Het hangt er maar net vanaf hoe je de dagen invult. Wij verbleven zelf één nacht in Gjirokastër en dat was voor ons ruim voldoende. Het historisch centrum inclusief het kasteel en Zekate House hadden wij binnen een paar uur gezien. De rest van de middag en avond hebben we voornamelijk op het terras en in een restaurant doorgebracht.

We verbleven op een paar honderd meter afstand van het centrum, bij Palorto Hotel. Eén nacht inclusief een uitgebreid ontbijt en uitzicht over op de stad en bergen kostte slechts 25 euro. Deze fijne accommodatie beschikt bovendien over een airco en muggenhor, waardoor je gegarandeerd koele nachten zonder muggen hebt.

Parkeren in Gjirokastër

Waar ik in Berat al even dacht met dichtgeknepen billen in de auto te zitten, was Gjirokastër in Albanië nog een stukje avontuurlijker. Gjirokastër ligt op 2,5 uur rijden van Berat en is ook tegen een berghelling gebouwd, met het historisch centrum bovenop. We stapten één keer uit de auto om te controleren of de weg direct na de scherpe bocht vrij was. Daarna was het ‘verstand op nul’ en gaan aka racen met die banaan.

Echter valt het aantal vrije parkeerplaatsen nog vies tegen en het bergstadje bestaat veelal uit smalle weggetjes met scherpe bochten. Controleer daarom goed van tevoren of je bij de geboekte accommodatie kunt parkeren, want er is een grote kans van niet. Anders is het verstandiger om de auto zonder zorgen beneden te parkeren en een taxi of de buurtbus naar boven te nemen.

Historisch centrum Gjirokastër in Albanië
The Old Bazaar
The Old Bazaar in Gjirokastër
The Old Bazaar

Dit is er te doen in Gjirokastër in Albanië

The Old Bazaar van Gjirokastër

Het mooiste deel van Gjirokastër dat sommigen van jullie wellicht van Wie is de Mol herkennen, is de oude bazaar. Deze opgeknapte straatjes in het centrale hart van het stadje zijn omgetoverd tot winkels en restaurants. Je waant je hier letterlijk in een andere wereld. Ook de kleurrijke geweven vloerkleden en kussenhoezen zijn niet te missen. Wil je een Albanese souvenir mee naar huis nemen? Doe dat dan hier!

Ali Pasha Bridge

Wie tijd in de planning over heeft, kan het centrum van verlaten en een wandeling maken naar de overblijfselen van Ali Pasha Bridge. Deze brug maakte in het begin van de 19e eeuw deel uit van een groter aquaduct. Deze voedde de waterreservoirs van het kasteel met water van de berg Sopot zo’n tien kilometer verderop. De weg naar de brug schijnt makkelijk wandelbaar te zijn en duurt ongeveer 30 minuten. Neem in ieder geval genoeg water en Albanese burek voor onderweg mee.

Gjirokastër in Albanië: kasteel van Gjirokastër
Kasteel van Gjirokastër
Gjirokastër in Albanië: kasteel van Gjirokastër
Kasteel van Gjirokastër

Kasteel van Gjirokastër

Voor een prachtig uitzicht over Gjirokastër en om meer over de geschiedenis van het stadje te weten te komen, is het een aanrader om het kasteel van Gjirokastër te bezoeken. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw met vele renovaties door de eeuwen heen. Het bevat onder meer oorlogstunnels, een grote klokkentoren, legermuseum en prachtig vergezichten over de stad. De wandeling naar het kasteel duurt maximaal 15 minuten en entree is 400 lek (3,42 euro) per persoon. Een bezoek aan het legermuseum kost 200 lek (1,71 euro ) extra.

Gjirokastër in Albanië: Zekate House
Zekate House
Gjirokastër in Albanië: Zekate House
Zekate House

Bezoek een Ottomaans huis

Als je dan in Gjirokastër bent, moet je in ieder geval één karakteristiek huis in Ottomaanse stijl bezoeken. Zo kun je een kijkje nemen bij Skenduli House, Zekate House en Topulli House. Skenduli House is het meest centraal gelegen, voor de andere twee huizen moet je een stukje verder (omhoog) lopen. Wij gingen zelf naar Zekate House, omdat deze dit mooiste schijnt te zijn en je kunt deze op eigen houtje ontdekken. Meteen als je binnenkomt, hangt er een bord met alle informatie over de kamers en interessante feiten.

Zekate House is goed genoeg gerestaureerd om een goede indruk te krijgen van hoe hier destijds werd geleefd. Af en toe word je verrast door krakkemikkige houten vloeren. Wie alle trappen naar boven heeft genomen, komt uit bij het grote balkon met uitzicht over de stad. Hier had de hoofd van de familie zijn troon, zodat hij de landwerkers goed in de gaten kon houden. De entree is 200 lek per persoon. Betalen doe je na het bezoek bij de buurvrouw waar je bovendien een drankje onder de duivenstruiken kunt nuttigen.

Taverne Tradicionale Kardhashi
Cocktails drinken in Gjirokastër in Albanië
Babameto 2

Eten & drinken in Gjirokastër

Het is altijd een fijn idee om met een lijstje opgeslagen tips een nieuwe stad te ontdekken, zo ook Gjirokastër in Albanië. Maar eigenlijk hoef je je in dit bergstadje geen zorgen te maken, aangezien alles op maximaal een paar honderd meter van elkaar verwijderd ligt. De meeste plekken loop je vanzelf tegen het lijf, maar vooralsnog deel ik graag een aantal hotspots:

  • Taverne Tradicionale Kardhashi: je leest hierover veel lovende recensies op het internet, en terecht. Het was beslist de lekkerste maaltijd van onze vakantie in Albanië. Het personeel kan misschien wat chaotisch overkomen, maar ze doen hier alles met veel passie en nemen de tijd voor je.
  • Snack Bar Simple: eet op de oude bazaar bij Snack Bar Simple een Albanese burek, drink een ijskoffie of glas versgeperste sinaasappelsap. Ze hebben geen uitgebreide kaart, maar het eten en drinken is wel enorm lekker. En goedkoop!
  • Babameto 2: drankje hier, drankje daar. Bestel je favoriete cocktail bij Babameto 2.
  • Kodra Sweet Hill: wanneer je op vakantie bent, moeten er uiteraard ijsjes genuttigd worden. Dit doe je bij Kodra Sweet Hill op de oude bazaar.
  • Taverna Kuka: een traditioneel Albanees restaurant. Wij hebben hier zelf niet gegeten, maar dit schijnt ook een van de betere restaurants te zijn wanneer het gaat om de Albanese keuken.

Ontdek naast Gjirokastër in Albanië ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie