Hoe duur is Albanië? Dit kost een 10-daagse rondreis

Deze zomer boekten een vriendin en ik spontaan een vakantie naar Albanië, een land vol avontuur, lekker eten, cultuur en ontspanning. Je geniet hier optimaal van het leven zonder naar de prijzen te hoeven omkijken. Wanneer ik aan anderen vertel hoeveel mijn 10-daagse rondreis door Albanië in totaal heeft gekost, vallen de monden open van verbazing. En daarom speciaal voor jullie: dit waren de totale kosten van onze vakantie naar Albanië.

Albanië staat bekend om een van de goedkopere landen van Europa. Dat hebben we zeker ondervonden! Je kunt in de allermooiste accommodaties overnachten en alles waar je maar zin in hebt, bestellen in een restaurant. Doordat wij alle uitgaven in WieBetaaltWat bijhielden, heb ik een mooi overzicht kunnen creëren van de totale kosten voor een 10-daagse vakantie naar Albanië.

Uit eten in Albanië

Vliegticket: €166,-

De reis plannen begon met het vliegticket boeken. Het plan was eerst om zeven of acht dagen te gaan, maar al snel bleek dat het slechts maximaal twee tientjes scheelde als we er nog een paar dagen aan vast zouden plakken. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen!

We vlogen met een directe vlucht vanaf Eindhoven met Wizz Air. De retourvlucht kostte 116 euro per persoon, exclusief handbagage van 50 euro. Deze vlucht hadden we ongeveer anderhalve maand van tevoren geboekt. Het voelde als een uitdaging om tien dagen vakantie in enkel handbagage te stoppen, maar ik had uiteindelijk meer dan voldoende ruimte. Mede dankzij deze Eastpack reiskoffer die ik aan iedereen kan aanraden. Neem herbruikbare reisflesjes met wasmiddel mee and you’re good to go.

Accommodaties: €181,50,-

Het was een waar feestje om de overnachtingen te boeken. Er is zoveel keuze en zoveel moois voor weinig geld. Om toch ergens een grens te stellen, besloten we 30 euro per nacht (15 euro per persoon) uit te geven. Mocht de ene accommodatie goedkoper zijn, mag een andere prima wat meer kosten. Voor 9 nachten hebben wij in totaal 363 euro uitgegeven, oftewel 181,50 euro per persoon. Dat iets meer dan 20 euro per nacht.

Wij verbleven in de volgende accommodaties in Albanië:
 • Tirana: €69,32, voor 2 nachten bij KAMU’s Appartement (prima AirBnB, maar niet bijzonder)
 • Tirana: €43,35 voor 1 nacht bij Boutique Hotel Whisky (mega aanrader)
 • Ksamil: €45,30,- voor 1 nacht bij Aleksander Apartments (prima hotel op een fijne locatie)
 • Gjirokastër: €25,- voor 1 nacht bij Palorto Hotel (op een top locatie)
 • Berat: €70,- voor 2 nachten bij KRIS Guesthouse (mega aanrader)
 • Himarë: €110,-voor 2 nachten bij VILA 8: (luxe accommodatie, maar op een slechte locatie)
Kosten vakantie naar Albanië: de accomodaties

Auto: €160,-

De laatste grote kostenpost die we hadden, was de huurauto. Van de 10 dagen die we in Albanië verbleven, hadden we zeven dagen een auto gehuurd (320 euro in totaal). We verbleven drie nachten in Tirana, omdat hier ook nog genoeg te zien en te beleven is. Voor een geschikte huurauto in Albanië keken op diverse vergelijkingswebsites en uiteindelijk boekten we onze huurauto via SIXT.

Voor de huurauto hebben we het budget in de gaten gehouden, waardoor we hier weinig geld aan kwijt zijn geweest. Daarnaast hadden we maar één bestuurder en dit scheelt ook enorm in de totale kosten. Wel hadden we achteraf gezien een andere optie gekozen, omdat een automaat eigenlijk veel fijner is als je grote stukken door de bergen rijdt. Mocht je daarom het budget hebben, neem dan zeker een huurauto met automaat mee in overweging.

Lees ook: autorijden in Albanië – hoe veilig is het?

Benzinekosten: € 34,-

We waren enorm benieuwd naar de benzinekosten, zeker met de actuele benzineprijzen. Ook in Albanië is de prijs per liter flink gestegen, maar vooralsnog is deze voordeliger dan bij ons.

We moesten in totaal twee keer tanken, waarvan de eerste keer meteen in Tirana. We kregen de auto namelijk maar met één streepje mee. Piecy onhandig. De resterende tank kostte iets meer dan 50 euro. Hiermee hebben we verbazingwekkend veel kilometers gemaakt. We hadden namelijk verwacht dat de hoge bergen met vele haarspeldbochten alle brandstof zou slurpen. Maar nee! De auto gaf zelfs aan dat we heel zuinig (A+ reden), terwijl we op veel plekken in een lagere versnelling dan normaal reden. Uiteindelijk hebben we voor minder dan 70 euro het hele land ontdekt.

Kosten vakantie naar Albanië: autoverhuur
Ksamil in Albanië

Bogava Waterfall en Osumi Canyon: €50,-

Van Kirsten, met wie ik deze prachtige reis heb gemaakt, kreeg ik het leukste verjaardagcadeau ooit. We gingen samen met een lokale gids en zeven andere toeristen naar de Bogava waterval en Osumi canyon. Woorden kunnen eigenlijk niet omschrijven wat voor een toffe ervaring dit was. Duiken in een ijskoude waterval van 6 graden en zwemmen, klauteren en kruipen door een magische canyon. Met aan het eind van de zwemtocht ineens een heuvel met een grote geitenkudde.

We werden ’s ochtends met een busje bij onze accommodatie in Berat opgehaald en aan het eind de dag weer netjes thuis afgezet. Tussendoor maak je nog een korte drink- en plaspauze en bij de canyon ga je uitgebreid met z’n allen lunchen én shotjes raki drinken voor wie daar zin in heeft. Deze dagactiviteit kost 50 euro per persoon.

Strandbedjes en parasols: €16,25,-

1500 Albanese lek klinkt in eerste instantie als veel geld voor twee strandbedjes en één parasol, maar het tegenovergestelde is waar. Omgerekend is dit namelijk slechts 12,82 euro. Dit bedrag betaalden we bij Pulëbardha Beach (bij Ksamil) en Gjipe Beach (op 45 minuten rijden van Himarë). We hebben ook nog een tussenstop gemaakt bij het strand van Qeparo. Perfect te bereiken met de auto, en hier betaalden we nog geen 7 euro voor twee strandbedjes en één parasol.

Kosten vakantie naar Albanië: Bogava Waterfall

Eten & drinken en overige uitgaven: €240,-

Dit is de lastigste categorie om op te splitsen, omdat het meeste contant is afgerekend. Het grootste deel hiervan is uiteraard opgegaan aan alle etentjes, koffie, cocktails en ijsjes buiten de deur. Ontbijt zit bij bijna iedere accommodatie inbegrepen.

Om je een idee te geven van de gemiddelde prijzen voor eten en drinken: uit eten in het binnenland is sowieso een stuk goedkoper dan aan de kust. Een avond uit eten kost ongeveer 8 tot 15 euro per persoon. En jazeker, dat is inclusief de desserts en dranken. Verder kun je in Tirana voor 3,50 euro per stuk cocktails drinken, aan de kust is dit ongeveer 6 euro. En voor nog geen 1,50 euro geniet je op veel plekken van een halve liter bier.

Overige bedragen die ook nog in dit bedrag zaten, zijn museum Bunk’Art in Tirana, entree voor National Park Butrint (8 euro per persoon) in Ksamil, twee taxiritten van en naar het vliegveld (34,20 euro), een geweven vloerkleed (30 euro) en de commissie voor iedere bankopname. De hoogte hiervan verschilt per bank, maar het is ongeveer 4,00 tot 7,26 euro per keer. In totaal hebben wij zes keer gepind, dus hier ben je zeker een paar tientjes aan kwijt.

Lees ook: foodguide Albanië – 12 van de leukste hotspots in Triana

Kosten vakantie naar Albanië: eten en drinken

Kosten in Nederland: €22,-

Wij hadden op de heenweg helaas te maken met vier uur vertraging. Omdat we in verband mee de eventuele chaos op het vliegveld al onderweg naar het vliegveld waren, zijn we onderweg bij Strijp-S in Eindhoven uitgestapt. Hier lunchten we bij een bageltent (25 euro) en iets verderop aten we een ijsje (7,65 euro). Op het vliegveld hadden we ook nog tijd over, welke we in de bar hebben doorgebracht met een speciaalbier (11 euro). Ik zeg je eerlijk: een heerlijke manier om de vakantie mee in te luiden.

Totale kosten vakantie naar Albanië

Ik had van tevoren wel verwacht dat het een budgetvriendelijke reis zou worden, maar zo goedkoop? Wij zijn in totaal slechts 870 euro per persoon kwijt geweest voor een 10-daagse rondreis door Albanië. Nog geen 900 euro voor ALLES. Inclusief vliegticket, alle accommodaties en autokosten. Alles. We hebben zo’n leuke en onvergetelijke reis gemaakt die we aan iedereen aanraden, zeker als je wat minder te besteden hebt en toch graag op vakantie wilt.

Lees naast de kosten voor vakantie een naar Albanië ook:

Reacties

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Sebobo

  Waar zijn die halve liters voor 1,50?
  We zijn in Tirana en kunnen dit soort plekken niet vinden!

 2. Lisa

  Wij zijn net terug van Albanië en hebben toch ook wat meer betaald dan de prijzen hierboven vermeld. Over het hele land zagen wij dat de prijs zo’n 700 LEK (6,50 EUR) was voor een cocktail, biertjes waren gemiddeld 300 LEK en voor 8 dagen huurwagen hebben wij 600 EUR betaald. Een gemiddelde avondmaaltijd met water maar zonder alcohol of dessert was 10 EUR. Is wellicht handige informatie voor toekomstige bezoekers van Albanië.

  1. Jan

   Ik heb begrepen dat de prijzen in 2023 bijna 35% hoger liggen dan in 2022.
   De laatste jaren klimmen de prijzen vooral aan de zeekant behoorlijk

Geef een reactie