Ontdek Berat in Albanië: de hotspots op een rij

Een van de bestemmingen die je tijdens de rondreis door Albanië niet mag overslaan, is Berat. De stad van duizend ramen en adembenemende uitzichten. Overnacht binnen de kasteelmuren van Berat en geniet hier van een traditioneel diner terwijl de zon achter de bergen zakt. Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan Berat in Albanië!

Berat ligt op zo’n tweeënhalf uur rijden van de hoofdstad Tirana. De stad ligt tussen de bergen geklemd, waar de huizen in Ottomaanse stijl tegenaan zijn gebouwd. Midden door de stad loopt de rivier Osum en wanneer je deze na zonsondergang oversteekt, heb je een spectaculair uitzicht over de duizend verlichte huisjes. Ook overdag is het hier heerlijk rondstruinen. Laat je verwonderen, zowel beneden bij de rivier als binnen de kasteelmuren op de top van de rotsachtige heuvel.

Hoe lang en waar verblijven in Berat?

Toeristen verblijven gemiddeld 1 of 2 nachten in Berat. Het hangt er net vanaf hoe je de dagen invult. Wij verbleven twee nachten in Berat, omdat we de tweede dag een uitstap maakten naar Bogava waterval en Osumi canyon (later in dit artikel meer hierover). Wie deze dagtrip overslaat, heeft meer dan voldoende aan één overnachting.

Wij arriveerden rond 1 uur ’s middags bij accommodatie KRIS Guesthouse in Berat. Wat een locatie! Je slaapt in het hart van het kasteel van Berat. Dit voor slechts 35 euro per nacht inclusief een uitgebreid ontbijt met de mooiste uitzichten. KRIS Guesthouse krijgt een 9,9 als gemiddelde cijfer en wij zijn het hier volledig mee eens. Je kunt de auto recht voor de accommodatie parkeren en anders op het parkeerterrein voor de poorten van het kasteel als de kasteelweg te steil voor je is.

Kosten hotels in Albanië

Het kasteel van Berat

Het kasteel is een waar hoogtepunt om te bezoeken. Alsof je even terug in de tijd gat. Het is geen groot kasteel, maar je kunt wel naar het kijkplatform wandelen voor panorama uitzichten over Berat en nog verder. Tijdens de wandeling zitten mannen achter hun kraampje klaar die vers fruit verkopen. Iets verderop verkopen vrouwen vol trots hun kleurrijke geweven vloerkleden en andere borduursels.

Eten & drinken binnen de kasteelmuren

In het kasteel zijn er een aantal mogelijkheden waar je kunt aanschuiven voor een lunch of diner. Het maakt eigenlijk niet uit waar je gaat zitten, want het is overal een bijzondere ervaring en allemaal ontzettend lekker. Wij hebben bij de volgende twee traditionele restaurants op het kasteel van Berat gegeten:

  1. Temi Albanian Food: wij maakten bij Temi Albanian Food bij voor het eerst kennis met de Albanese keuken. Met een halve liter Korça genoten van we meerdere kleinere (groente)gerechten die je ideaal met elkaar kunt delen. Net als in veel andere restaurants krijg je hier gratis wit brood om in een saus te dippen. Ditzelfde geldt voor een groot bord watermeloen als dessert. Het restaurant wordt door ontzettend lieve mensen gerund. Ongelofelijk hoe zij op hun leeftijd nog steeds zulke lange werkdagen maken.
  2. Hotel Klea: als je rechtdoor gaat zodra je het kasteel binnenloopt, vind je Hotel Klea in een klein straatje vol rozenstruiken. Een romantisch diner gegarandeerd hier! Ook hier is het zo mooi om te zien hoeveel liefde de familie in hun restaurant en alle gerechten stopt. En dat iedere dag weer. De zoon vertelde dat zijn moeder iedere dag alle gerechten vers bereid. Ook maken ze hun eigen wijn. Ik heb nog nooit eerder zulke zachte wijn gedronken. Een aanrader!
Restaurant Temi Albanian Food in Berat
Temi Albanian Food
Hotel Kea

Eten & drinken beneden bij de rivier

Wie nog een tweede avond kan uit eten in Berat, kan beneden een poging wagen bij Homemade Food Lili, wederom een traditioneel Albanees restaurant. Het is een avontuurlijke wandeltocht om er te komen, maar de moeite waard. Mits je een plekje kunt bemachtigen. Het restaurant heeft maar enkele tafels en staat online sowieso al populair aangeschreven, dus je moet maar net geluk hebben. Wil je een poging wagen? Ga bijtijds.

Niet gelukt? Dan zijn er aan de rivier nog genoeg restaurants te vinden, zoals Heaven’s Kitchen waar je voor een paar euro pizza kunt eten. Voor een koele drankje tussendoor om te hydrateren kan je uitwijken naar Zgara te Dhelpra. Hier zit je buiten op het terras heel leuk met uitzicht over de Ottomaans huizen. Het mooiste moment hier was de 6-jarige zoon van de eigenaar die als een ware ober de bestellingen opnam en het eten bracht. De harten van alle gasten smolten onmiddellijk.

IJsje eten op de boulevard

Wie zich over de stad inleest, krijgt het idee dat Berat in Albanië een eeuwenoude plaats is. Dat klopt inderdaad, maar de stad kent ook een moderne boulevard (Bulevardi Republika) met terrassen en wat winkeltjes. Wij hebben hier na een wandeling door het oude gedeelte een ijsje op de boulevard gegeten. Een vakantie is immers pas compleet met en dagelijks ijsje.

Zonsondergang in Berat in Albanië

Dagrip naar Bogava waterval en Osumi canyon

Wie een echte waterrat is en zin heeft in een dag vol avontuur, moet een dagtrip boeken naar de Bogava waterval en Osumi canyon. Deze activiteit boeketen wij via onze accommodatie KRIS Guesthouse. Een lokale gids haalt je ’s ochtends met een busje op en vervolgens vertrek je met de groep richting de Bogava waterval. Hier kan je zwemmen in water van gesmolten gletsjerijs. IJskoud dus (6 graden!), maar een duik vanaf de rots is zeker de moeite waard.

Bij de canyon ga je uitgebreid met z’n allen lunchen én een shotje raki drinken. Geen zorgen, de buschauffeur drinkt geen slok! Met een goedgevulde maag ga je vervolgens met z’n allen door de magische canyon zwemmen, klauteren en kruipen. De heenweg tegen een flinke stroming in, de terugweg hoef je bijna geen moeite de dag. De rivier zit vol kleimineralen, dus een heerlijk moment om jezelf even helemaal met modder in te smeren. Optimaal hydrateren en ontspannen. Deze dagactiviteit kost 50 euro per persoon.

Kosten vakantie naar Albanië
Bogava waterval
Osumi canyon

Ontdek naast Berat in Albanië ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie