Paklijst voor Albanië – Heb je hier al aan gedacht?

Ik ga op reis naar Albanië en neem mee. Voordat de vakantie officieel kan beginnen, moet de reisbagage ingepakt worden. Wat heb je al in huis liggen en wat moet je nog inslaan? Naast een algemene paklijst voor Albanië zijn er een aantal spullen die je specifiek nog kunt meenemen.

Paklijst voor Albanië

Een vakantie naar Albanië bestaat deels uit strandhangen, maar ook uit avontuur. Wie in de Albanese Alpen gaat hiken, zal hiervoor bijvoorbeeld goede wandelschoenen en een compacte rugzak willen meenemen. Tien diverse bikini’s zijn onnodig, omdat je niet elke dag in of aan het water te vinden bent. De specifieke paklijst voor Albanië hangt dus ook van de invulling van jouw vakantie.

Paklijst voor Albanië
Berat in Albanië

Handbagage koffer of weekendtas

Als ik je één advies mag geven: laat je grote koffer alsjeblieft thuis. Dit was de beste keuze die wij onbewust hebben gemaakt. Wij hebben in Albanië namelijk op plekken geslapen (ontdek de accomodaties op deze pagina) waar je geen grote koffer mee naartoe wilt slepen. Eén keer moesten we zelfs een paar honderd meter steil omhoog. Dit asfalt bevatte zoveel gaten en reliëf (in verband met de regenafvoer), waardoor we onze koffer en tas moesten tillen. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en reis alleen met een leren weekendtas of handbagagekoffer.

Identiteitsbewijs en paspoort

Ondanks dat Albanië in Europa ligt, behoort het land niet tot de Europese Unie. Dit betekent dat je op beide vliegvelden een paspoortcontrole hebt. Hier is je identiteitsbewijs ook geldig. Lees hierover meer op Rijksoverheid. Ga je ook een auto huren in Albanië en ben je medebestuurder? Dan is het verstandiger om alleen je paspoort mee te nemen.

USB-autolader

Ga je een auto huren in Albanië? Check dan van tevoren of het gehuurde automodel al een USB-aansluiting heeft of dat je een sigarettenlader moet inpakken. Bovendien is het handig om voor een dubbele USB-autolader te gaan. Je bent zomaar een hele dag ‘weg van huis’ en dan is het fijn als beide telefoons tegelijkertijd opgeladen kunnen worden.

Paklijst voor Albanië
Paklijst voor Albanië

Zonnebrandcrème

Als je met handbagage vliegt, kan je helaas geen fles zonnebrandcrème van meer dan 100 milliliter meenemen. En inderdaad, je zal beslist meer nodig hebben. Neem daarom extra flesjes mee of koop in de hoofdstad Tirana meteen een full-size fles zonnebrand waarmee je de rest van de vakantie vooruit kunt. Vergeet ook geen aftersun mee te nemen!

Muggenspray

De muggen vielen in de periode dat wij in Albanië waren erg mee, maar er zijn wel omgevingen waar het stikt van de muggen. En dan zit je binnen no-time onder de muggenbulten. Wanneer je daarom naar een natuurpark of iets dergelijks gaat, is het verstandig om je van tevoren goed in te smeren met een muggenspray.

Contant geld

Er zijn pinautomaten genoeg in Albanië, maar het is geen slecht plan om in Nederland alvast een bedrag te pinnen. Zo kun je vanaf het vliegveld in Tirana meteen door en je slaat een extra keer pinnen over. In Albanië betaal je namelijk tot 7 euro commissie iedere keer als je pint, dus op deze manier bespaar je ook meteen geld. Ik heb me in Albanië geen één moment onveilig gevoeld, dus je kan prima een paar honderd euro pinnen en dit onder het reisgezelschap verdelen.

Petje of hoed tegen de hitte

De Albanese zon kan flink schijnen. De temperaturen lopen in de zomermaanden zomaar op tot en met 40 graden, dus neem vooral een pet of hoed tegen de hitte mee. Deze kan je letterijk uit de brand helpen tijdens een lange dag hiken of een stranddag.

Eén strandlaken en niet meer

Als je enkel met handbagage reist, heb je niet genoeg ruimte over om een extra badlaken mee te nemen. Neem er daarom maar één mee, die bovendien niet al te veel ruimte in beslag neemt. Alle overige handdoeken kan je gerust thuislaten, want deze heeft iedere accommodatie meer dan genoeg. Zelfs tijdens onze dagtrip naar Bogava waterval en Osumi canyon werden de handdoeken voor ons geregeld.

Extra vest of blouse voor in de avond

Waar een pet of hoed overdag een goed idee is, is een vest of blouse voor in de avond ook aan te raden. Wanneer de zon eenmaal onder is, koelt het meteen wat graden af. Het is niet meteen koud-koud, maar van de wind kregen wij wel kippenvel. En dan is een blouse of vestje wel erg lekker. Wij hadden alleen een katoenen blouse voor heen- en terugreis mee, maar zouden in het vervolg wel iets extra’s meenemen.

Download thuis alvast alle muziek en podcasts

Bij een rondreis door Albanië hoort vanzelfsprekend een ultieme afspeellijst vol jullie favoriete zomerhits. Aangezien de kans aannemelijk is dat jouw telefoonbundel niet geldig in Albanië is en Spotify behoorlijk wat MB kost, is het slim om thuis alvast alle gewenste playlists te downloaden. Zo kan je zonder zorgen alle hits op repeat luisteren.

Lees naast de paklijst voor Albanië ook deze artikelen:

Reacties

Geef een reactie