Voor het eerst op vakantie naar Albanië? 10 handige tips

Behoort een vakantie naar Albanië tot een van de mogelijkheden? Doen! Het is een land vol avontuur en ontspanning, met de mooiste stranden, overheerlijk traditioneel eten en de liefste mensen. Dit alles op slechts tweeënhalf uur vliegen vanaf Eindhoven. Laat niets je meer tegenhouden, boek die vakantie en lees je alvast in met deze 10 handige tips.

Beste reistijd om naar Albanië te gaan

Albanië ligt in Zuidoost-Europa. Nog zuidelijker dan Kroatië en het zuidelijke deel grenst aan Griekenland. Het land kent dus een mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. In de zomermaanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden, maar vergeet hierbij niet dat deze in het binnenland nog hoger ligt. 40 graden is niet ongewoon. Aangezien verkoeling aan het water zoeken lang niet overal vanzelfsprekend is (aan de kust natuurlijk wel), is dit iets om rekening mee te houden. Lees meer over de beste reistijd voor een vakantie naar Albanië.

Vliegen naar Albanië

Wizz Air is momenteel de enige vliegtuigmaatschappij met rechtstreekse vluchten vanaf Eindhoven naar Albanië. De vliegtuigmaatschappij vliegt vier keer per week naar de hoofdstad Tirana met een gemiddelde vliegtijd is tweeënhalf uur. Voor wie Duitsland of België om de hoek ligt, kan ook een directe vlucht boeken vanaf Düsseldorf of Brussel. Bovendien is reizen met enkel handbagage aan te raden in verband met de steile weggetjes en straten die geplaveid zijn met kinderkopjes.

Handige tips voor jouw vakantie naar Albanië

Een land vol lieve en behulpzame mensen

Wat een warm welkom kregen we in Albanië! Iedere keer weer. De taxichauffeurs, Albanese toeristen, restauranteigenaren; iedereen is blij om je te zien en schiet graag te hulp. Wees daarom vooral niet bang om iemand op straat aan te spreken wanneer je de weg kwijt bent of een andere vraag hebt. Albanezen helpen met alle liefde. Zo werd ik meteen geholpen toen ik een paniekaanval achter het stuur kreeg, nadat ik onze auto noodgedwongen op een veel te steile helling tot stilstand moest brengen.

Zoek uit of je telefoonabonnement geldig is

Kan je in Albanië gratis internetten, sms’en en bellen met jouw telefoonprovider? De kans is namelijk groot dat je geen internet zult hebben. Omdat het land niet tot de Europese Unie behoort, valt Albanië bij de meeste telefoonproviders buiten de boot. Vodafone gebruikers hebben daarentegen wel geluk. Zij kunnen gewoon met hun Nederlandse bundel zorgeloos bellen en internetten. Extra tip: download de kaart van Albanië alvast thuis (via Google Maps), zodat je deze overal offline kunt gebruiken. Toch wel fijn als je met de auto op stap gaat.

Drinkwater in Albanië

Kraanwater drinken in Albanië, kan het nu wel of niet? Het antwoord: ja én nee. Op de meeste plekken is het kraanwater niet drinkbaar en zal je jezelf tijdens de vakantie van voldoende flessen mineraalwater moeten voorzien. Echter kan je in het binnenland op veel plekken, zoals in Gjirokastër en Berat, gewoon uit de kraan drinken. Het gesmolten gletsjerwater hoog in de bergen (ergens richting Përmet volgens mij) bereikt een groot gebied in Albanië, waardoor je hier heerlijk koud water drinkt. Laat je vooral adviseren door de lokale bevolking als je toch twijfelt.

Tips voor een roadtrip door Albanië

Er is bijna overal gratis WiFi

Albanië is gelukkig goed voorbereid op alle Europese toeristen wiens telefoonbundel niet geldig is. Vrijwel alle horeca biedt (draadloos) internet aan en heeft gratis WiFi. Er zit wel altijd een slotje op het wachtwoord, dus deze moet je even persoonlijk vragen. Máár dan heb je wel weer even contact met de buitenwereld en kan je jaloersmakende foto’s met je familie en vrienden delen.

Albanië heeft een andere munteenheid: Albanese Lek

Omdat Albanië niet tot de EU behoort, kent Albanië een eigen munteenheid: de Albanese lek. Dat is even wennen in het begin, maar de app Currency is hierbij je redder in nood. 100 Albanese lek staat gelijk aan 85 cent (augustus 2022) en 1 euro staat gelijk aan 116 lek.

De eerste keer pinnen voelt misschien als een ingewikkelde rekensom, maar eigenlijk moet je er gewoon twee nullen achterplakken. Je zal waarschijnlijk 10.000 of 20.000 Albanese lek pinnen, wat omgerekend 85 en 170 euro is. Dit zijn voor Albanese begrippen hoge bedragen, maar het volgende punt maakt duidelijk waarom je liever een hoger bedrag per keer pint.

Houd rekening met een hoge commissie bij bankopname

Zoals in het buitenland vaak het geval is, is er ook in Albanië sprake van een commissie bij iedere geldopname. En deze commissie is niet mis. Het bedrag werd zelfs iedere keer hoger. De laagste was op het vliegveld van Tirana, namelijk 550 Albanese lek (€4,72). Een ‘koopje’ zo bleek achteraf, want daarna was de commissie 700 lek (€6,00) en soms zelfs 850 lek (€7,29). We hebben in totaal zes tot acht keer gepind, dus dat is in totaal best een flink bedrag. Een extra tip is om bij het pinnen rekening te houden met de accomodaties, want deze moet je in de meeste gevallen contant afrekenen.

Tips voor Albanië - Autorijden door Albanië

Autorijden in Albanië

Zet je schrap voor een dosis avontuur in Albanië. Ik kan je een heleboel vertellen over het autorijden, maar er is al een uitgebreid artikel verschenen over autorijden in Albanië. Je leest hierin onder meer over de autoverhuur, benzine(kosten) en andere zaken waarop je moet letten tijdens het autorijden.

Lang verhaal kort: het is één groot avontuur en je keert terug als een heuse geïmporteerde Albanees. Wat je zoal kunt verwachten? Steile bergen met haarspeldbochten, dieren die onverwachts de weg oversteken en fietsers en voetgangers die ook van de snelweg gebruikmaken. Laat dit je niet meteen afschrikken! Wij zijn gewoon heelhuids teruggekomen en als je weet wat je allemaal kunt verwachten, is het al stukken relaxter rijden.

Taxivervoer met vaste tarieven in Albanië

Ze kennen hier geen Uber, maar de taxi’s in Albanië zijn goed geregeld, met name in de hoofdstad Tirana van en naar het vliegveld. Wie daarom na een lange reis is geland en geen zin heeft om lang op de bus te wachten (deze gaat maar één keer per (heel) uur, maar kost vrijwel niks), stapt zo in een de gele taxi’s.

De kans is groot dat je vakantie naar Albanië in Tirana start, maar ook naar andere plaatsen in het land hanteren ze vaste tarieven. De taxi brengt je naar ieder gewenste locatie in het centrum voor 2.000 lek (18,50 euro). Deze taxirit duurt ongeveer 20 minuten. Vergeet dus niet op het vliegveld alvast te pinnen. Er schijnen ook nog elektrische (groene) taxi’s te zijn en deze schijnen een stuk voordeliger dan de gele taxi’s.

Handige voor de eerste vakantie naar Albanië

Extra: de leukste hotels voor jouw vakantie naar Albanië

Goede voorbereiding is het halve werk en bespaart velen een heleboel onnodige stress. Voorafgaand de route door Albanië bedachtzaam uitstippelen met een overnachting per bestemming is hiervan een mooi voorbeeld. En daarom hieronder een overzicht van onze overnachtingen inclusief vanaf-prijs, aangevuld met andere accommodaties met enkel goede recensies op Booking.com.

  1. Tirana: Boutique Hotel Whisky € 43,35 per nacht
  2. Tirana: Hotel Vila 15 – Center – € 54 per nacht
  3. Berat: KRIS Guesthouse – € 35 per nacht
  4. Berat: Berati Castle Hotel – € 35 per nacht
  5. Gjirokastër: Palorto Hotel – € 25 per nacht
  6. Gjirokastër: Hotel Gjirokastra – € 40 per nacht
  7. Ksamil: Aleksander Apartments – € 45,30 per nacht
  8. Himarë: Geo & Art Boutique Hotel – € 49 per nacht
  9. Himarë: VILA 8 – 55 euro per nacht
  10. Dhërmi Empire Beach Resort – 108 euro per nacht

Lees ook deze artikelen over een vakantie naar Albanië:

Reacties

Geef een reactie