Foodguide Albanië – 12 van de leukste hotspots in Tirana

Wat is Tirana toch een heerlijke stad om te vertoeven. Je hebt de restaurants, barretjes, accomodaties en andere hotspots in Tirana voor het uitkiezen, met cocktails voor nog geen vier euro. Niet alleen al het eten en drinken is om te smullen en spotgoedkoop, ook het interieur is hier om door een ringetje te halen. Jij gaat hier volop genieten!

Dit zijn de leukste hotspots in Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië en hiermee ook de meest moderne stad. Niet alleen wat betreft de architectuur, ook als je kijkt naar alle foodspots. Waar ze namelijk in plaatsen als Berat en Gjirokäster enkel de Albanese keuken serveren, kan je in Tirana helemaal losgaan. De lekkerste sapjes en smoothies, verse pasta met truffel en meer dan voldoende veganistische opties.

Hieronder volgt een lijst van 12 fantastische hotspots in Tirana. Nog goed om te weten is dat de exacte adressen niet altijd even duidelijk op het internet te vinden zijn. Zoek de hotspot daarom altijd op met behulp van Google Maps, zodat je naar het juiste adres wordt genavigeerd.

Hotspots in Tirana - Veggies
Veggies
ejona

1. Veggies

We trappen de lijst af met een echte topper: Veggies. Een hip plekje in de studentenwijk Blokku waar je om 8 uur ’s ochtends al kunt aankloppen voor een ontbijt vol vitamientjes. Sapjes, wraps, Japanse ramen, sushi: je vindt het allemaal op de kaart. Aan groente en fruit dus geen gebrek, plus er is een airco aanwezig voor wie even aan de tropische temperaturen wilt ontsnappen.

Adres: Rruga Perlat Rexhepi 9

2. Ejona

Restaurant ejona is een absolute parel onder de restaurants in Tirana. Het buitengedeelte bevindt zich in een romantische binnentuin op een houten vlonder met veel gezellige lichtjes, klimop tegen de muur en een huiskat die je tussendoor even gedag zegt. Het personeel is ontzettend vriendelijk en brengt zelfs een speciaal krukje waarop je je tas kunt neerzetten.

En dan heb ik het nog niet eens over het eten gehad. Dit was allemaal om te smullen. Er zijn voorgerechten als groentekroketten en kaasjes om met elkaar te delen en de pasta’s zijn erg populair om als hoofdgerecht te kiezen. Houd ook zeker een gaatje vrij voor een dessert en drink gerust een cocktail in plaats van een wijntje.

Adres: Rr. “Brigada VIII” nr. 7

Koffiebar Antigua Specialty Coffee in Tirana
Antigua Specialty Coffee
Hotspot in Tirana: Tiki Bar
Tiki Bar

3. Anitgua Caffe

Hallo daar, koffieliefhebber. Sla koffiebar Anitgua Caffe meteen in Google Maps op, want dit is een van de weinige plekken waar ze verstand van koffie hebben. In Albanië wordt veelal Turkse koffie geschonken en anders een espresso (ekspres op z’n Albanees).

Bij Antigua Caffe is de voorliefde voor koffie groter dan groot. Ze hebben hier ongetwijfeld je favoriete koffie en havermelk in je iced latte of cappuccino (1,50 euro) is ook geen enkel probleem. Verder is het interieur erg Pinterest-waardig en mensen ploffen hier graag met hun laptop neer om wat werk te verrichten.

4. Tiki Bar

Geen zin in een dosis cafeïne, maar wel in een cocktail? Steek dan simpelweg de straat over, want pal aan de overkant staat de volgende hotspot alweer te schitteren: Tiki Bar. De cocktailbar doet zijn naam eer aan, want je waant je tijdelijk op een tropisch oord buiten Europa. Wij genoten hier overdag van een vodka sour en Aperol spitz, maar het schijnt hier in de avond ook erg gezellig te zijn. Neem trouwens contant geld mee, want je kunt hier niet pinnen.

Adres: Rruga Perlat Rexhepi

MUGO
MUGO

5. MUGO

Een bar, lounge en restaurant waar je kunt brunchen, sushi eten en cocktails drinken tot uurtjes. Dat is MUGO. Als je ons zou vragen waar wij de lekkerste cocktails hebben gedronken, dan zal MUGO zeker in de top 3 staan vanwege de allesbehalve standaard opties op de menukaart.

We bestellen als gewoontedieren vaak iets wat al kennen, maar MUGO is de perfecte gelegenheid om je te wagen aan nieuwe cocktails en smaakcombinaties. Je betaalt immers minstens de helft minder dan in Nederland, dus daarvoor hoef je het niet te laten. De naam van mijn cocktail was raar maar waar wel dezelfde als die van de huidige Russische president. Erg frappant.

Adres: Rruga Pjetër Bogdani

6. Charl’s Bistro

Tirana heeft een bruisend nachtleven met vele clubs en (rooftop)bars. In het weekend trekken de jongeren hun mooiste outfits aan gaan zij graag op stap in de studentenwijk Blokku. Charl’s Bistro is één van die plekken, met een grote bar binnen, maar er is ook een groot dakterras waarvan de ingang een paar meter verderop zit. Deze rooftop raad ik sowieso meer aan, want binnen moet je haast gaan schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.

Adres: Rruga Pjetër Bogdani

Restaurant Millixhiu in Tirana
Millixhiu
Hemingway's Jazz Bar in Tirana
Hemingway’s Jazz Bar

7. Mullixhiu

Nog een plek om te onthouden, is Mullixhui, een van de beste traditionele restaurants van het land. De chef hier heeft gewerkt bij Noma, een sterrenrestaurant in Kopenhagen met drie Michelinsterren. Je eet hier in principe á la carte, maar voor vleeseters is er ook een speciaal zeven- of achtgangenmenu (25 of 30 euro per persoon). Wij hebben zelf á la carte gegeten en dit kostte ons 15 euro per persoon inclusief fooi.

Het is verstandig te reserveren om zeker te zijn van een tafeltje. En hoewel je op vakantie vaker liever buiten dan binnen dineert, is het wat betreft de sfeer (vloer, muren, plafond: alles is van hout) een stuk leuker om bij Mullixhiu binnen te dineren. Oh, en pinnen is trouwens mogelijk!

Adres: Shetitorja Lasgush Poradeci Diga e Liqenit Artificial

8. Hemingway’s Jazz Bar

Een bar net buiten het centrum waar wij per toeval langslopen en erg populair onder de locals is, is Hemingway’s Jazz Bar. Een ongedwongen plek om biertjes te drinken (Korça hebben trouwens wij tot het lekkerste bier van Albanië uitgeroepen), nieuwe cocktails te proberen en binnen op de dansvloer los te gaan op jazzmuziek. Mega aanrader dus!

Adres: Rruga Kont Urani

Hotspot TëDuKtu in Tirana
TëDuKtu
Hotspot TëDuKtu in Tirana
TëDuKtu

9. TëDuKtu

Een van de hotspots in Tirana waarvan je naam steeds vergeet, maar wel degelijk wilt onthouden, is TëDuKtu. Zelfs op de regenachtige dag waarop wij hier waren, had het zoveel sfeer. Zowel binnen als in de achtertuin weten ze tot in het kleinste detail veel gezelligheid te creëren.

De menukaart moesten we even met Google Translate vertalen, maar onze ogen vielen al vrij snel op de vegetarische en veganistische bowl vol groenten. Oké, mijn oog viel eerst op de pizza met truffel, maar mijn lichaam kon nog niet zoveel verdragen na het vliegen. Voor het drinken bestelden we, wat we afkeken bij onze buren, een grote kan water met onder meer appel, komkommer en citroen.

Adres: Mustafa Matohiti 7/11

10. Noor Coffee & Fine Food

Een heerlijke plek om de dag in Tirana te starten, is Noor Coffee & Fine Food. Ook hier kan je zowel binnen als buiten als leuke zitplek uitkiezen, maar met de trap meteen omhoog heb je nog enigszins een uitzicht. De menukaart met koffie, sandwiches en sapjes is verder niet heel uitgebreid, maar er is vooralsnog genoeg lekkers om uit te kiezen.

Adres: Rruga Abdi Toptani

Hotspots in Albanië - Mulliri Gourmet
Mulliri Gourmet
Hotspots in Albanië - Mulliri Gourmet
Mulliri Gourmet

11. Mulliri Gourmet

Jazeker, er is gelukkig nóg een plek waar je de dag kunt starten met specialty coffee (met in ieder geval sojamelk als plantaardige optie). Mulliri Gourmet is net als de meeste hotspots in dit artikel gelegen in de wijk Blokku en voelt erg knus aan door al het groen verspreid over het terras. De precieze prijzen weet ik niet meer, maar een vegetarische sandwich was 200 lek, dat is omgerekend 1,70 euro. Wederom geen geld!

Adres: Rruga Pjetër Bogdani

12. Biss Lounge

We sluiten de foodguide (en eigenlijk ook drinkguide) af met Biss Lounge. Misschien niet de meest sfeervolle bar in vergelijking met andere in dit artikel, maar deze is wel veruit de goedkoopste. Of je nu een Aperol spritz, Negroni spritz of klassieke mojito bestelt: ze kosten allemaal slechts 3,50 euro per stuk. Wie wordt daar nu niet blij van? Daarvoor heb je in Amsterdam nog niet eens een wijntje en met geluk een vaasje Heineken.

Adres: Rruga Ismail Qemali

Lees naast hotspots in Tirana ook deze artikelen over Albanië:

Reacties

Geef een reactie