Handig om te weten wanneer je naar Kroatië op vakantie gaat!

Is Kroatië jouw volgende vakantiebestemming of staat dit land op de potentiële lijst? Tof! Of je nou voorbereid op vakantie gaat of niet, toch kom je altijd voor verrassingen te staan. Dat is natuurlijk niet erg, want avontuur en spontaniteit horen erbij op vakantie. Toch wil ik in dit artikel een aantal handige zaken op een rijtje zetten, want iedere tip is alleen maar mooi meegenomen.

Boeken van accomodaties, boottickets en taxi


Kosten van accommodatie: gemiddeld 60 euro per nacht
De overnachtingen zijn in de zomer vanzelfsprekend duurder, maar het viel me op dat dit verschil in Kroatië aanzienlijk groot is. Sommige accomodaties waar we verbleven waren bijna twee keer zo duur. Tijdens onze gehele vakantie hebben wij ongeveer 60 euro per kamer per nacht betaald. Nu moet ik hierbij wel vermelden dat we een eigen voordeur wilden, ofwel geen woon- of badkamer met andere gasten delen. Dan betaal je automatisch meer. Hostels zijn er uiteraard ook, maar daarvoor betaal je niet per se veel minder. Dit scheelt soms maar een tientje per nacht.

Je kan prima (bijna overal) last-minute de accommodatie boeken
Voor Split (beginpunt), Jelsa (plaats op eiland Hvar) en Pula (eindpunt) hadden we de overnachtingen bijtijds geboekt. Het is een fijne gedachten als een deel van de reis alvast is geboekt. In de meeste gevallen boek je logischerwijze ver van tevoren de accommodatie, maar niet wanneer je gaat roadtrippen. Voor Sibenik, Zadar en Rijeka boekten wij last-minute onze overnachtingen. Er blijft altijd wel wat over of er zijn annuleringen last-minute, waardoor je nog toppers vindt. Let op: voor de eilanden is het verstandig om bijtijds de accommodatie te boeken.

Boek de boottickets via Jadrolinija
Voor de zekerheid boekte ik in Nederland alvast de boottickets, want de gewenste boot zal maar net volzitten. Deze boekte ik via Jadrolinija. Volgens mij is het geen ramp om de tickets pas in Kroatië te boeken, want zowel de heen- als terugweg waren er best veel lege stoelen. En dat in het hoogseizoen. Een half uur voor vertrektijd mag je de boot op.

Uber: ja! Reguliere taxi: nee!
Oké, ietwat overdreven, maar de portemonnee gaat hier heel blij mee zijn. In Split pakten wij de Uber van en naar het strand voor ongeveer 4 euro per rit. Binnen no-time hadden we een rit, want die rijden hier volop. Eén keer moesten wij verplicht de reguliere taxi pakken en dat waren 10 ritten in Split, ofwel 40 euro.

Geld pinnen, boodschappen halen en (uit) eten


Pinnen doe je without conversion, en pin niet bij Euronet
Wanneer je braaf de instructies van een pinautomaat volgt, is dit nadelig voor jouw bankrekening. Kies daarom altijd de optie without conversion, zodat jouw eigen bank de wisselkoers berekend en niet Kroatië zelf. Wanneer je dus without conversion kiest, berekent Nederland de wisselkoers en betaal je minder euro’s voor het gekozen aantal kuna. Dit scheelde ons zo’n 7 euro per transactie. Daarnaast moet je niet bij Euronet pinnen, want hier betaal je verplicht 22 kuna per transactie, omgerekend zo’n 3 euro.

Pinnen kan op veel plekken
“Moeten we nu alvast pinnen? Straks komen we geen pinautomaat meer tegen.” Geen zorgen, in Kroatië is er haast in ieder straatje wel een pinautomaat te vinden. Soms wel vier op eenzelfde plein. Er zijn dus genoeg plekken om je geld uit de muur te halen.

Supermarkten genoeg
Net als de pinautomaten is er om de haverklap een supermarkt te vinden. Ze zijn niet altijd even groot, maar het is er in ieder geval een. Konzum is een hele chille, maar je hebt bijvoorbeeld ook Lidl, Stundenac Market, SPAR en Tommy Supermarket. Oftewel: een heleboel. Buiten het centrum vind je joekels van supermarkten waar je uren kunt spenderen – ik in ieder geval.

Dineren is niet (altijd) goedkoop
Kroatië is wat betreft drankjes een stuk goedkoper dan Nederland, maar bij een restaurant moet je het menu goed bekijken om een prijsindicatie te krijgen. De kosten voor een avondmaal kunnen per restaurant namelijk erg verschillen. De eerste avond ploften we neer bij een restaurant waar we zo’n 40 euro per persoon betaalden. Au! Dit terwijl we de volgende dag voor een kleine 15 euro per persoon pizza aten en wijntjes dronken.

Vegetariërs/veganisten kunnen het lastig hebben
Kroatië is een land vol vlees en vis en in restaurants staan er hierom weinig tot vaak géén vegetarische opties op de kaart. Met geluk is er soms ergens nog een salade verkrijgbaar, maar dat maakt niet gelukkig wanneer je die iedere dag moet eten. Veganisten hebben het al helemaal knaplastig, want met hen wordt eigenlijk geen rekening gehouden. Wel wat betreft vegan schepijs, dat hebben ze dan weer wel. In de supermarkt zag ik wel veel veganistische producten liggen, maar in restaurants is het lastig.

Tips voor reizen met een huurauto of jouw eigen auto


Tolwegen
Ook in Kroatië zijn er meerdere tolwegen te vinden. Deze kunnen worden ontweken, maar dan duurt de reis een stukje langer. Wees dus voorbereid en zorg ervoor dat je altijd wat cash bij je hebt in de auto. Een betaalpas kan natuurlijk, wat je zelf net fijner vindt. Tussen Zadar en Rijeke betaalden wij de meeste tol, omgerekend zo’n 20 euro. Je mag met de Kroatische munteenheid betalen, maar ook in euro’s.

Neem een autolader mee
Wat een uitvinding, zo’n autolader. Deze kocht ik last-minute bij Action en maar beter ook, want deze hadden onze telefoons hard nodig voor Google Maps en Spotify. Deze applicaties slurpen je telefoon snel leeg, dus wel zo fijn als je je geen zorgen om de batterij hoeft maken. Degene die ik bij  Action kocht, was slechts 5 euro en je kan er tot 4 apparaten via de USB-aansluiting mee opladen.

Boek een accommodatie mét gratis parkeerplaats
De steden in Kroatië zijn vaak in zones opgedeeld. Hoe dichter je bij het centrum geparkeerd, hoe meer parkeerkosten per uur. Het is prima om wat verder weg te parkeren wanneer je een dag ergens verblijft, maar je wilt natuurlijk niet eindeloos met een zware koffer rondlopen om bezweet bij de accommodatie te arriveren. Zoek daarom een accommodatie met gratis parkeerplaats uit om gedoe te voorkomen.

Auto huren? Kies een all-inclusive maatschappij
Er zijn eindeloos veel bedrijven waar je een huurauto kunt regelen, maar daarbij willen we natuurlijk geen gekke addertjes onder het gras. Wijzelf hebben de auto bij Sunnycars gehuurd, een all-inclusive maatschappij waar je niet nog allemaal gekke extra moet afsluiten om volledig verzekerd te zijn. Dit is niet gesponsord, maar we hebben deze service als positief ervaren en zouden een volgende keer weer voor Sunnycars gaan.

Ontdek nog meer gerelateerde artikelen over Kroatië:

Vakantietips voor Kroatië

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Anne

    Ah wat fijn, ik hoop er deze zomer heen te gaan

Geef een reactie