De roadtrip die wij door Kroatië gaan maken

Europa, Kroatië, reizen, tips /

Aankomende twee weken gaan mijn vriend en ik twee weken op vakantie. Iets wat altijd nog een keer wilden doen, is met de auto door een land toeren. Je hebt alle vrijheid en je komt op plekken die zonder auto vrijwel onbereikbaar zijn. Na veel zoeken en vergelijken is de keuze uiteindelijk op Kroatië gevallen; een land waar we allebei al eens zijn geweest, maar nog weinig van hebben gezien. In dit artikel vertel ik welke route wij grofweg gaan afleggen. 

Split
Onze reis zal in het zuiden van Kroatië beginnen. Vanaf Amsterdam vliegen we naar Split. Hier hebben we een AirBnB voor drie nachten geboekt, in het centrum van de stad. Specifieke plannen in deze stad hebben we nog niet, behalve dat we lekker gaan rondstruinen, fotograferen en van terras naar terras hoppen voor lekker eten en drinken. Eén activiteit die we waarschijnlijk wel gaan doen, is paddleboarden of kajakken. Op AirBnB zijn ontzettend leuke ervaringen (zo noemen ze dat) te vinden, dus dat komt helemaal goed.

Hvar
Vanuit Split pakken we de ferry naar het eiland Hvar. Nog steeds zonder de huurauto, omdat de kosten voor de overtocht anders hoog opliepen en ik las bij andere reizigers dat zij de auto daar nauwelijks hebben gebruikt. We verblijven in een Guest House in de oostelijke Jelsa. Ook hier zullen we drie nachten verblijven. Het plaatsje schijnt heel leuk te zijn en ze hebben zelfs een beach club (Hula Hula Beach Bar Club) waar je zachte bedjes de zonsondergang kunt aanschouwen. Deze dagen zullen we waarschijnlijk lekker relaxen, aangezien we de dagen erna van stad naar stad zullen rijden. Daarnaast spreken we één dag met vrienden af die dan ook op het eiland zijn. Vergeet niet van te voren te boottickets te boeken!

Trogir – Sibenik – Zadar – Rijeka
Vanuit Hvar pakken we de boot (tocht duurt een uur) terug naar Split. Hier hebben we alvast via Sunnycars een auto gehuurd. We hebben nog vier nachten ongeboekt staan, dus we zijn niet verbonden aan plekken waar we overnachten. We houden Booking en Hostelworld voor de beschikbaarheid in de gaten en boeken dan iets last-minute. Wel heb ik voor de zekerheid een logische route uitgestippeld, namelijk Trogir, Sibenik, Zadar en Rijeka. Dat zijn steden die ik op zich zou willen zien, maar ik wil me ook niet te veel vastbinden. Wie weet komen wel het mooiste strand ooit tegen en zijn we alleen maar in het water te vinden.

Verder heb je in de buurt van Zadar het Velebit berggebied. Aan foto’s te zien, is het zeker de moeite waard om hier een wandeling te maken. Máár wellicht iets te heet met dertig graden. Daarnaast heb je nog Nationaal Park Krka met de prachtige watervallen. Daar ben ik lang geleden eens geweest, maar wie weet ook tof om te doen – als we niet wegsmelten. Naar de Plitvice meren zijn allebei al een keer geweest, dus die kunnen we alvast van onze to-do list afstrepen.

 
Pula (en Poreč en Rovinj)
De laatste vier nachten heb ik een accommodatie in het centrum van Pula geboekt. Ook redelijk last-minute pas geboekt, maar deze net volledig gerenoveerde accommodatie was pas recent online gezet. Veel geluk dus! Pula schijnt wel de minst leuke stad van de regio Istrië te zijn, dus daarom huren wij de auto tot en met het eind van de vakantie. Iedere dag kunnen we dan naar plaatsjes in de buurt rijden, zoals Poreč en Rovinj. Verder zijn in Pula ook genoeg mooie stranden te vinden en er schijnt zelfs een geheime blue cave te zijn, dus ik denk dat wij die ook wel gaan zoeken.

En dan zit onze vakantie er alweer op! Vanuit Pula vliegen we in de ochtend weer terug naar Nederland. Nu ik onze route zo heb uitgetypt, beginnen de vakantiekriebels toch wel te komen. Als jullie nog tips voor ons hebben, laat deze dan zeker in de reacties achter.

Lees ook:
Mijn persoonlijke tips voor Sevilla (Spanje)
– Mijn persoonlijke tips voor Tallinn (Estland)
– Mijn persoonlijke tips voor Valencia (Spanje)
– Dit moet je zien en doen in Bratislava (Slowakije)
– Mijn persoonlijke tips voor Gdánsk (Polen)

Leave a Comment

(3) comments

    1. Ik ben ook héél benieuwd naar wat voor tofs we allemaal gaan beleven. Je kunt me op Instagram (@fashiable) volgen om op de hoogte te blijven, maar na mijn vakantie ga ik alle tips uiteraard ook hier op mijn blog delen. Dankjewel!