Hier moet je eten & drinken op het eiland Hvar, Kroatië

Wanneer je naar Kroatië gaat, moet eilandhoppen bovenaan de lijst staan. Daarom ga ik in dit artikel vol enthousiasme over (het eten en drinken in) Hvar vertellen, want dit was zonder twijfel de leukste bestemming van onze reis. Hvar telt drie grote(re) steden, namelijk Hvar City, Stari Grad en Jelsa. Wie zin heeft in feestjes en simpelweg meer leven om zich heen, moet in Hvar City zijn. Wanneer je liever de rust opzoekt, is Jelsa ideaal om te verblijven.

HVAR CITY

➜ Fig Cafe Bar 

Dit restaurant is in Kroatië uniek in zijn soort, omdat ze hier géén pizza, pasta, burgers of grill serveren. Dit was ook precies de reden waarom Fig met een andere instelling werd geopend. Het eiland kon – en kan nog steeds – namelijk wel wat meer creativiteit in de keuken gebruiken. Hier dus geen toeristische troep, maar juist gezonde, verse en veelal vegetarische gerechten. Denk hierbij aan een pittige curry, wraps, salades en flatbread met vijgenspread, walnoten, cottage cheese en veldsla. Fig was absoluut onze grote favoriet van de vakantie.

Adres: Stjepana Papafave 25

➜ Ka’lavanda

Deze hotspot was een spontane, maar geslaagde vondst in het stadje. Wat begon met een koffie om een beetje wakker te worden, eindigden met een flinke portie matcha pancakes. En met veel fruit, want daarmee zijn ze hier gelukkig niet gierig. Er hangt een ontspannen sfeer en het buitenterras is superleuk ingedeeld met de zachte banken en krukjes. Ook in de avond ben je welkom, maar dan voor een cocktail en dansje.

Adres: Dr. Mate Milicica 7

➜ Central Park Bar

Wanneer je voorbij de palmbomen loopt, kom je bij een gezellig terras uit waar iedereen van zijn drankje en de livemuziek geniet. Vooral de livemuziek maakte deze plek toch wat bijzonderder dan de overige terrassen. Het is daarom een heerlijke plek om na het avondeten nog even drankje te nuttigen. Je kan hier ook avondeten, maar de kaart zag er wel behoorlijk standaard uit

Adres: Ulica Sveti Marak 2

Lola Food Bar

Een plek waar wij niet hebben gegeten, maar wél wilden, is Lola Food Bar. Vanwege alle reserveringen konden wij hier niet terecht, maar het eten dat wij zagen, zag er heerlijk uit. De naam zegt het al een beetje, maar hier deel je alle hapjes met elkaar. Zo kun je veel verschillende dingen proberen, zoals spring rolls, garnalen, steam buns en kippenvleugels. Wanneer je besluit hierheen te gaan, loop dan even eerder langs om een reservering te maken.

Adres: Ulica Sveti Marak 8

JELSA

➜ Me & Mrs Jones (Mala Banda 24)

Van het plaatsje Jelsa vonden dit het meest sfeervolle restaurant. Wat vooral opviel, was het ontzettend aardige en behulpzame personeel, want dat is lang niet overal in Kroatië het geval geweest. Op de menukaart staan een heleboel lekkere dingen, maar helaas is het niet allemaal even betaalbaar. Vlees en vis is een stuk duurder, dus daarom gingen wij allebei voor een pasta die ongeveer rond de 10 euro lag. Zin in een wijntje? Bestel de rode huiswijn! Bedank me later maar.

Adres: Mala Banda 24

➜ Hit Bistro

Bij dit restaurant hebben wij ontbeten. Ik ging voor een yoghurt met fruit en Jazz had toast met ham, kaas, sla en tomaat. Het is misschien niet het meest bijzondere ontbijt, maar wanneer je al wat langer in Kroatië bent, ga je merken dat buiten de deur ontbijten lang niet overal normaal wordt gevonden. Zeker in Jelsa hoef je niet op een belegd broodje te rekenen. Heb je hier wel zin in? Haal dan alle ingrediënten in de supermarkt en ontbijt op het strand.

Adres: Riva 504➜ Obala Bistro

Meestal wanneer je een salade met bijvoorbeeld zalm bestelt, krijg je een paar stukjes vis. Bij Obala Bistro doen ze niet zo moeilijk. Ik denk dat ik hier wel 150 gram zalm op mijn bord heb liggen. Héérlijk! Perfect om mee te lunchen. Vraag er wel wat extra brood bij, want anders is het misschien niet genoeg. Verder hebben wij hier niet meer gegeten, maar een salade kan ik jullie in ieder geval aanraden.

Adres: Riva 503

➜ Villa Verde Cocktailbar

Het is de enige cocktailbar van Jelsa, maar meteen wél een hele gezellige. Het zat ’s avonds dan ook bomvol met vriendengroepen, stelletjes en vakantiegangers die net als wij de gekste (of ja, ik bestelde ook gewoon een mojito) cocktails van de kaart probeerden. Een uitgaansplek is het verder geloof ik niet echt, want alles sluit relatief vroeg hier.

Adres: Riva 133

Benieuwd naar meer? Ontdek de rest van Kroatië.

Hier wil je eten en drinken op het eiland Hvar in Kroatië

Reacties

Geef een reactie