12 x waar je moet eten & drinken in Split, Kroatië

Split is één van weinige steden in Kroatië waar je redelijk gemakkelijk een lekker restaurant vindt. Dat is in veel stadjes een tamelijk pittige opdracht. Gelukkig barst Split van de eetgelegenheden en barretjes, maar tips van anderen blijven altijd fijn om zeker te zijn van lekker eten in een gezellige omgeving. In dit artikel deel ik de hotspots waar wij zijn wezen eten en drinken. Van schepijs tot cocktails, en van een strandtent tot overheerlijke pizza.

Luka Ice Cream & Cakes


De beste ijszaak van de stad zat bij onze accommodatie om de hoek, dus daar moesten we natuurlijk heen. Ik ging voor een hoorntje met chocolade en groene thee. Superlekker allebei! Het roze hoorntje (betaal je 2 kuna meer voor) moest naar raspberry smaken en die van Jazz naar chocola, maar wij proefden eerlijk gezegd geen verschil. Ach, staat wel weer leuker op de foto. Het ijs kost 10, 12 15 of kuna per bol.

Adres: Ul. Petra Svačića 2

Brasserie on 7

Voor fantastisch ontbijt moet je hierheen. Wel Nederlandse prijzen, maar het eten zag er zo lekker uit dat we hier vooralsnog wilden eten. Jazz ging voor Eggs Benedicts en ik voor een French Toast met kaneel en banaan. Héél lekker. Bestellen doe je met een geluidloze bel. Zo kun je rustig de menukaart bekijken en op de bel drukken zodra je ready bent. De koffie smaakt top en de sapjes van onze buren zagen er ook jaloersmakend uit.

Adres: Obala Hrv. Preporoda 7

Joe’s Beach Lounge & Bar

Split kent genoeg badplaatsen, maar naar welke moet je gaan? Ten westen van Split, aan de rand van Marjan Forest Park, is Joe’s Beach Lounge & Bar gelegen. Deze hadden wij willekeurig uitgekozen, maar werden positief verrast. Voor een paar euro word je door Uber afgezet, maar buslijn 12 komt hier ook langs. Er zijn ligbedjes voor 100 kuna (13,50 euro) per stuk, maar je mag jouw strandlaken ook op de kiezelstenen (kan beetje pijnlijk zijn) neerleggen. En vergeet de waterschoenen niet. Niet alleen handig voor de stenen, ook voor de zee-egels.

Adres: Šetalište Ivana Meštrovića 45B

Pizzeria Bokamorra

Op aanraden van een Kroatische volger zijn wij pizza gaan eten bij Bokamorra. Voor het uitzicht hoef je het niet te doen (want bouwwerken), maar vooralsnog is de sfeer supergezellig en ook het binneninterieur is fotogeniek. De menukaarten krijg je in een boek geserveerd en eten doe je met goud bestek. In totaal waren wij 300 kuna (40 euro) kwijt voor twee pizza’s, een grote fles bruiswater en twee glazen wijn.

Adres: Trumbićeva obala 16

Para Di’Soto

Bij deze eettent (en in de rest van Kroatië) kan je terecht voor heel eiergerechten. Belegde broodjes zoals we die in Nederland hebben, kennen ze hier nauwelijks. Yoghurt daarentegen wel en die zag er bij onze buren erg lekker uit. Verder genoten wij zeker van onze versgeperste sinaasappelsap en koffie. Een prima ontbijtje! Para Di’Soto zit ietwat verstopt, want Google Maps geeft de locatie niet nauwkeurig genoeg aan. Wanneer je op een pleintje met allerlei barretjes staat, moet je links een smal steegje inlopen en dan zit het vrijwel meteen aan de rechterkant.

Adres: Ul. Andrije Buvine 2

Teraca Vidilica

Een van de zeldzame dakterrassen in Split, maar dit is meteen een héle leuke. Het is even een klim naar boven, maar dan word je daarna getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad, water en bergen. En dat onder het genot van een lekker (hapje en) drankje bij Teraca Vidilica. Vanuit hier kan je ook het Marjan Forest Park in en naar een nóg hoger uitkijkpunt wandelen, maar dat sloegen wij even over vanwege de tropische temperaturen. Meer geschikt voor het voor- of najaar.

Adres: Prilaz Vladimira Nazora 1

Misto Street Food Factory

Een perfecte eetgelegenheid wanneer je even klaar bent met iedere dag uitgebreid uit eten of wanneer je even op de centen wilt letten. Het meerendeel van de kaart bestaat uit vis- en vleesgerechten, maar ook zijn er wat salades met een enkele veganistische optie. Wij hadden een pita met pulled pork, een burger op een sesambroodje en wat frietjes, en het was allemaal heerlijk. Met z’n tweeën waren we inclusief drankjes 200 kn (27 euro) kwijt.

Adres: Bosanska ul. 11

 Bokeria Kitchen & Wine Bar

Zonder enige twijfel het populairste restaurant van heel Split. Het staat niet zomaar op nummer één op zowel Foursquare als TripAdvisor. Het interieur zit er haast Spaans-achtig uit en het (ontbijt)menu was ook top. Ik heb hier de meest fanatische yoghurt met granola en fruit ooit op. Ontbijten kan hier prima zonder reserveren, maar voor het avondeten moet je hier ruim van tevoren reserveren om zeker te zijn van een tafel. Bokeria is trouwens van dezelfde eigenaren als pizzaurant Bokamorra. Waarschuwing: dineren is hier niet geschikt voor vegetariërs.

Adres: Domaldova ul. 8

La Bodega

In Split zijn er meer dan genoeg leuke barretjes te vinden om ’s avonds een biertje of cocktail te nuttigen. Wij waren onder andere bij La Bodega te vinden, een bar met een groot buitenterras waar je tot ’s avonds laat kan zitten. De sfeer is hier heerlijk ongedwongen en er komt een jong publiek op af, zie bovenstaande foto.

Adres: Ul. Mihovilova širina 1

GAGA Caffe Bar

(Ulica Iza Lože 5)

Na ons pizza-avontuur bij Bokamorra wilden we ergens nog wat drinken en Jazz vond op internet GAGA Caffe Bar. Ook Google Maps gaf deze plek niet nauwkeurig aan, dus bij deze: wanneer je op een plein vol restaurants staat, moet je nog even een smal steegje inlopen. Het zit namelijk achter het grote bruine/oranje gebouw verstopt. Van het felbelichte plein beland je dan opeens op een pikdonker pleintje met zo’n drie aangrenzende barretjes. Het is een mega populaire plek – ook onder locals – om wat te drinken, dus kom bijtijds (9 uur ’s avonds of eerder) of reserveer om zeker te zijn van een zitplek.

Adres: Ulica Iza Loze5

Fluid

Dit barretje spreekt je misschien niet meteen aan wanneer je langsloopt, toch is het superleuk om er iets te drinken. Vanwege het volle buitenterras (is ook maar klein) gingen wij binnen zitten, maar dat was eigenlijk net zo leuk. Het is een kleine bruine kroeg waar je kan kiezen uit vele biertjes en cocktails. Het personeel was super aardig en maakte met veel plezier onze cocktails (een White Russian en Royal Mojito). Zeker een aanrader dus! Fluid zit in hetzelfde steegje als Para Di’Soto.

Adres: Dosud ul.1

Benieuwd naar meer? Ontdek de rest van Kroatië.

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Silkeblogs

    Kroatië is zo zalig! Mijn vriend is een Kroaat, en hij heeft mij vorig jaar de mooiste plekjes in zijn land laten zien =D Split was daar eentje van, uiteraard!

  2. Floortje

    ah wat ziet het eten en de sfeer er fab uit! Krijg een beetje Italië flashbacks door je zalige foto’s :)

Geef een reactie