Autorijden in Albanië – hoe veilig is het?

Albanië is vanwege de diversiteit een ideaal vakantieland, maar is wel het makkelijkste om met de (huur)auto te verkennen. Ongedwongen op eigen houtje de schoonheid van het land en ongerepte natuur ontdekken, met vele avonturen onderweg. Het land werkt druk aan een beter wegennet, maar autorijden in Albanië vergt absoluut meer inspanning dan elders in Europa.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: autorijden in Albanië is één groot avontuur. Je moet niet bang zijn om achter het stuur te zitten. Het is continu opletten en altijd drie stappen vooruitdenken, omdat er regelmatig onverwachte dingen op de weg kunnen gebeuren. Maar wie zich netjes aan de verkeersregels houdt en goed blijft opletten, hoeft nergens bang voor te zijn. Wie juist van crossen door de bergen met haarspeldbochten houdt, zal de tijd van zijn leven hebben.

Het wegennet in Albanië in het algemeen

Zoals in de inleiding al wordt gezegd, is Albanië druk bezig om het wegennet te verbeteren. Denk aan goede geasfalteerde (snel)wegen, maar het land is momenteel ook bezig met het bouwen van een viaduct. Verder heb je van en naar Tirana snelwegen met meerdere rijstroken, maar in de rest van het land is er meestal maar één rijstrook.

Deze wegen met één rijstrook zijn daarentegen vaak wel overdreven breed of breed genoeg. Dit betekent dat je altijd naar rechts kunt uitwijken als je merkt dat een achterligger je gaat inhalen. Ook is dit voor de achterligger het seintje dat je de ander hebt gespot en hem ruimte geeft om in te halen.

In de bergen zijn de rijstroken logischerwijze smaller, maar wel perfect geasfalteerd. Ze geven netjes met waarschuwingsborden aan wanneer je een scherpe bocht tegemoet gaat. Ook kun je vaak de weg direct na de bocht al zien, waardoor je kunt inschatten of je die specifieke bocht net even wat breder kunt nemen.

Autorijden in Albanië - hoe veilig is het

Autogedrag van Albanezen

Het autogedrag van de lokale bevolking is absoluut iets waar je in het begin aan moet wennen. Ze halen iedere auto in die maar iets te sloom rijdt, ook op plekken waar je helemaal geen zicht hebt op mogelijke tegenliggers na de bocht. Dat is soms enorm schrikken, zeker op momenten als er daadwerkelijk een auto met vaart de bocht om komt rijden. Wel heb ik gemerkt dat Albanezen precies weten bij welke bocht ze dit wel of niet kunnen maken.

Ook in hoofdstad Tirana zijn ze erg onvoorspelbaar en voegen ze continu links en rechts in zonder hun richting aan te geven. Wel hebben ze hier een ongeschreven regel en dat is met hun voorlichten knipperen als ze je willen inhalen. Daarnaast zal je merken dat je in de drukkere plaatsen soms zelf voorrang moet nemen. De ander zal het namelijk niet doen en dan kan je lang wachten. Rechts voorrang geven is dan ook geen populaire verkeersregel.

Fietsers en voetgangers op de (snel)weg

Naast het autogedrag van Albanezen moet je ook rekening houden met voetgangers en fietsers. Zij maken namelijk van dezelfde weg gebruik om van A naar B te komen. Ook wanneer dit een snelweg is waar je 110 kilometer per uur mag rijden. Ook steekt er soms iemand ineens een drukke snelweg over. Ze letten gelukkig wel goed op en fietsen en lopen netjes aan de rechterkant, maar je moet hierdoor altijd extra opletten. Oh, en er worden vaak op (drukke) rotondes ineens meloenen of cd’s verkocht.

Dieren op de weg in Albanië

Dieren op de weg

Iets waar we bij autorijden in Albanië helemaal geen rekening van tevoren hadden gehouden, waren alle dieren op de weg. Je gaat er op de een of andere manier vanuit dat – als ze er zijn – dieren netjes achter een hek staan, maar nee hoor. Je wordt door vele dieren verrast die plotseling de weg oversteken. Paarden, honden, ezels, geiten en schapen. Je komt het allemaal tegen.

Geiten springen gelukkig meteen op de rotsen langs de weg zodra ze een auto horen aankomen, maar andere dieren letten absoluut niet op. In zo’n geval moet je even afremmen en wachten totdat ze veilig aan de overkant zijn. Dit gebeurde trouwens wel meestal op wat rustigere wegen, dus niet op de snelwegen waar je 110 kilometer per uur mag rijden. Maar wel hoog in de bergen, waardoor er ineens een beest na een scherpe bocht midden op de weg loopt.

Rijden door berggebieden

Albanië is land vol gebergte. Een bepaalde kilometerafstand kan op Google Maps nog zo kort lijken, maar door de hoge berggebieden met vele haarspeldbochten doe je er toch een stuk langer over. Rondom de hoofdstad Tirana vallen de bergen wel mee, maar iets daarbuiten rijd je al snel de bergen tegemoet.

Tijdens het autorijden in Albanië kan je dan ook zeker hoge bergen met vele haarspeldbochten verwachten. Aan de kust, maar ook landinwaarts. Soms heb je ook wel wat rechtere stukken waar je harder kunt rijden en inhalen makkelijk lukt, maar zeker aan de kust rijd je continu hoog in de bergen.

Autorijden in Albanië

Tanken in Albanië

Je kunt letterlijk overal in Albanië tanken. Je hoeft niet bang te zijn dat je met een lege tank komt te zitten. Er zijn omgevingen waar je – en dan overdrijf ik niet – om elke drie minuten een tankstation tegenkomt, aan beide kanten van de weg.

Verder gebeurt tanken vanuit je luie reet. Tanken wordt namelijk voor je gedaan. Je geeft door voor hoeveel Albanese lek je wilt tanken en zij doen de rest voor je. Je kan overigens niet bij alle tankstations pinnen, dus zorgt altijd voor voldoende contant in je portemonnee.

Autoverhuur in Albanië: hoe makkelijk gaat dat?

Je rijdt niet zomaar even naar Albanië. Wie dus met de auto het land wil ontdekken, zal hoogstwaarschijnlijk een auto in Tirana gaan huren. Tenzij je langere tijd met een camper gaat rondreizen en ook de buurlanden gaat bezoeken, dan is je startpunt wellicht elders. Wij huurden in Tirana een auto via SIXT een auto.

We spraken bij Sky Hotel af waar we met een contactpersoon van SIXT alle papieren doornamen en de auto controleerden. Hier hebben wij een positieve ervaring aan overgehouden en raden deze partij aan jullie aan. Vergeet trouwens geen autolader met sigarettenplug mee te nemen, mocht je net als wij een wat ouder automodel huren.

Lees ook deze artikelen over Albanië:

Reacties

Geef een reactie