Rondreis door Albanië: dit is de route die wij gaan afleggen!

De zomer staat voor de deur! Dat betekent voor velen ook hun vakantie. En of we hiernaar uitkijken. In juli ga ik samen met een vriendin een rondreis door Albanië maken. Een land waarvan we eigenlijk nog te weinig weten, maar dit maakt het juist leuk om samen Albanië te gaan ontdekken. We hebben de route grotendeels al uitgestippeld, welke ik in dit artikel alvast met jullie ga delen.

Albanië is een land dat van alle markten thuis is. Het noorden en binnenland bestaan veelal uit berggebieden waar je kan adembenemende wandelingen kunt maken. Wanneer je meer landinwaarts rijdt, kom je langs nog meer schitterende uitzichtpunten, nationale parken, warmwaterbronnen en steden met een historische cultuur. Iets wat ook zeker niet vergeten mag worden, is de lange kustlijn met kristalblauwe Adriatische zee. Zoals je kunt lezen, is Albanië het perfecte land als je het liefst avontuur en ontspanning combineert.

Rondreis door Albanië - Albanese Alpen

10 dagen rondreizen door Albanië reizen met Tirana als start

Onze rondreis door Albanië, het land van de witte bergen, begint in de hoofdstad Tirana. We vliegen vanaf Eindhoven met de vliegmaatschappij Wizz Air. Eindhoven is het enige Nederlandse vliegveld met een direct vlucht. De vlucht duurt ongeveer tweeënhalf uur. Wij betaalden voor een retour Eindhoven – Tirana 115 euro. Dit bedrag is exclusief handbagage á 50 euro voor een retour.

In de zomermaanden kan de temperatuur behoorlijk oplopen in Albanië, dus veel bagage zullen we toch niet nodig hebben. Uiteraard neem ik mijn fotocamera mee om alles vast te leggen, maar verder heb ik aan luchtige jurkjes en badmode meer dan voldoende, bijvoorbeeld van LASCANA.

We vliegen dus naar Albanië en gaan in Tirana een auto huren. Omdat we in deze hoofdstad de roadtrip starten en eindigen, hebben we voor 7 dagen (320 euro) een auto gehuurd. Mochten we achteraf tevreden over het huurbedrijf zijn, zal ik het bedrijf met jullie delen. Volgens vrienden is het rijgedrag van Albanezen wel iets waarop je goed moet letten, dus dat wordt nog even spannend…

Dineren bij het beste restaurant van Albanië

In Tirana hebben we nog niet veel specifieks gepland staan behalve doelloos rondstruinen, van terras naar terras hoppen en cultuur snuiven. En inderdaad, veel eten en drinken. Zo hebben we voor de tweede avond wel al een reservering staan bij restaurant Mullixhiu.

Mullixhui is één van de beste restaurants van het land en de chef hier heeft gewerkt bij Noma, hét restaurant in Kopenhagen met drie Michelinsterren. Hier moet je zijn dus! Voor 25 of 30 euro geniet je hier van een zeven- of achtgangenmenu. Een uitgebreide review zal ik na afloop op Fashiable met jullie delen.

Rondreis door Albanië: Berat (Foto door Mark de Jong)

Berat, de stad van duizend (verlichte) ramen

Omdat wij ‘maar’ 10 dagen de tijd hebben om het land te ontdekken, zullen wij het noordelijke gedeelte van het land met Albanese Alpen (en dus hikes) overslaan. In plaats daarvan gaan wij vanaf Tirana met de klok mee het zuidelijke deel ontdekken, met de magische stad Berat als eerste autostop.

Berat staat bekend om de stad van duizend ramen en dat begrijp je meteen als je de foto’s ziet. De stad ligt tussen de bergen geklemd, waar de huizen in Ottomaanse stijl tegenaan zijn gebouwd. Door de stad loopt de bronrivier Osum en wanneer je deze ’s avonds oversteekt, heb je een adembenemend uitzicht over de duizend verlichte huisjes. Berat schijnt een fijne plek te zijn om doelloos doorheen te struinen met het kasteel als letterlijk hoogtepunt. Je kan zelfs in het kasteel overnachten!

Gjirokastër, het culturele centrum van het land

Het volgende station van onze rondreis door Albanië is Gjirokastër, een plaats redelijk dichtbij de Griekse grens. Het is een van de oudste steden van het land en tevens hét culturele centrum van de Griekse minderheid. Een bijzondere plek waar je continu je ogen uitkijkt. De stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de historische, Ottomaanse huizen in hellende straatjes.

Wederom zo’n heerlijk stadje om in te verdwalen en je ziet vanzelf wel wat voor indrukwekkends je tegenkomt. Vooralsnog is er genoeg te zien en te beleven, zoals musea en Ottomaanse huizen van honderden jaren geleden bezoeken. Ook Gjirokastër heeft een kasteel, met een museum, oorlogstunnels en een Amerikaans vliegtuigje dat in het verleden op het kasteel terecht is gekomen.

Roadtrip door Albanië - Foto door henor-teneqja

Uitstapje van Gjirokastër naar The Blue Eye

Je kunt tijdens de rondreis door Albanië alleen in het stadje zelf blijven, maar ook in de omgeving is er veel moois om te ontdekken. Een populaire bestemming die wij ook zeker in onze route zullen opnemen, is het natuurfenomeen The Blue Eye (Syri i Kaltër).

Dit is een zoetwaterbron met helder mineraalwater en is zo’n vijftig meter diep. En dat ziet er schitterend uit met de ongerepte, groene natuur eromheen. Wij rijden hoogstwaarschijnlijk vanaf Gjirokastër op en neer naar The Blue Eye, maar dit is ook mogelijk vanaf de kustplaatsen Ksamil en Sarandë.

Thermische warmwaterbron Llixhat e Bënjës

Naast de zoetwaterbron The Blue Eye heb je nog een magisch spektakel, namelijk de warmwaterbron in de buurt van Përmet, ten westen van Gjirokäster. Llixhat e Bënjës (= de badkamers van Benjes) zijn thermische baden middenin een ongerepte natuur. Via een brug kom je bij de bronnen terecht waar ze met behulp van een stenen muur een soort infinity pool hebben nagebootst. Dit met uitzicht op de groene vallei. Mocht deze bestemming in het reisschema passen, willen we hier zeker heen.

Rondreis door Albanië: Ksamil (Photo by Polina Rytova)

Ksamil, badplaats met natuurpark in de achtertuin

Na Gjirokastër rijden we door naar de kust van Albanië, met als startpunt Ksamil. Een kustplaats waar de Albanezen zelf ook graag naartoe gaan om te ontspannen. Een vriendin omschrijft het als ‘een beetje fout, goedkoop eten en eilandjes die je kunt bezoeken’. Net als in de rest van het land zijn hier zandstranden met kristalhelder water en veel baaien.

Doordat er veel Albanezen en toeristen hier in het zomerseizoen naartoe trekken, zullen de stranden waarschijnlijk bommetjevol liggen. Hierdoor twijfelen we nog wel een beetje of we naar Ksamil gaan of dat we meteen iets noordelijker trekken. Wie bijvoorbeeld in het laagseizoen gaat, kan het Nationale park Butrint meenemen.

Relaxen op de stranden van Himarë, Jala en Dhërmi

Vanuit Ksamil rijden we via de kust steeds noordelijker. Sarandë is de eerste stad waar je langskomt, maar deze slaan wij over. Wel zou je vanuit hier een boottocht naar het Griekse eiland Korfoe kunnen maken. Het echte strandavontuur en dus ontspannen met een boek en cocktail zal beginnen in Himarë. Grote kans dat we onderweg al een paar keer stoppen, want de Albanese kuststrook puilt uit van de prachtige, afgelegen stranden.

De eerste helft van onze rondreis door Albanië bestaat dus vooral uit avontuur en culturele uitjes. De tweede helft van de vakantie gaan we maximaal ontspannen. De bikini’s en badpakken kunnen eindelijk weer tevoorschijn gehaald worden en daar kijk ik enorm naar uit. Lekker wegdromen op een strandbedje onder de parasol, een boek lezen, duik in de zee en naar recent ontdekte muziek luisteren.

Dit is de route die wij grofweg door Albanië zullen maken! Na afloop van de vakantie ga ik alle tips met jullie delen, zodat jullie in één overzicht de leukste plekken en hotspots op een rij hebben.

Ontdek ook de volgende reistips op Fashiable:

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Marcha

  Ben benieuwd naar jullie reis,we overwegen er ook maar toe te gaan.

  1. Nanne van Hout

   Hi Marcha,

   Dankjewel voor je reactie. Op Fashiable.nl kan je intussen meerdere artikelen vinden over onze gemaakte reis door Albanië, inclusief handige tips en de plekken die we hebben bezocht. Hopelijk geven deze je voldoende informatie én inspiratie om een beslissing te maken. Conclusie: het is een absolute aanrader!

   Groetjes Nanne

Geef een reactie