Duurzamer leven in huis: 12 van de makkelijkste tips

Duurzamer leven is niet lastig, je hebt alleen dat ene stukje motivatie nodig om actie te ondernemen. Omdat we nu meer dan ooit binnen zitten, is dit een geschikt moment om aanpassingen in huis door te voeren, groot of klein. Tips waarmee je op een laagdrempelige manier al snel duurzamer in huis leeft.

Duurzamer in huis leven: iedereen kan het. Jij dus ook!

In een eerder artikel deelden we al 8 simpele en duurzame tips binnens- en buitenshuis waarmee je vandaag nog kan beginnen. Denk aan minder vlees eten, op vakantie gaan met de auto in plaats van het vliegtuig en meer boodschappen doen op de markt. Vandaag delen we nog meer tips, maar dan gefocust op duurzaamheid in huis toepassen. Dat gaat zo makkelijk! Een beetje bewustzijn en wilskracht is al voldoende om een vlekkeloze start te maken. Bovendien heeft het nog een ander groot voordeel…

Duurzamer wonen bespaart veel geld

Duurzamer in huis leven is enerzijds een investering. Je moet soms namelijk eerst meer geld in één keer uitgeven om uiteindelijk meer geld te besparen. Máár dan heb je wel die duurzame overstap gemaakt, en dat is de investering alles waard. Gelukkig zijn er ook een heleboel duurzame mogelijkheden die je nauwelijks tot geen extra geld hoeven te kosten. Het vraagt soms meer van je tijd dan gemiddeld, maar dat is de kleinste moeite om uiteindelijk jouw steentje aan een duurzamere wereld bij te dragen.

Ontdek hieronder de 12 tips hoe je op een laagdrempelige manier duurzaamheid in huis toepast.

Duurzamer in huis - Koken met seizoensgroenten
1. Koken met seizoensgroenten

We halen onze groenten en fruit zonder enige moeite in de supermarkt. Maar ben je je ervan bewust waar de producten in je winkelmand vandaan komen? Een groot deel heeft vaak een verre afstand afgelegd, waardoor ze alles behalve duurzaam zijn. Het is daarom niet verkeerd om je te verdiepen in seizoensproducten. In de supermarkt valt het snel op, want seizoensproducten zijn vaak gunstiger geprijsd. Het is even uitvogelen, maar daarna is het appeltje- eitje. Toch hulp nodig? Ontdek bijvoorbeeld de groentekalender van Velt.

2. Refurbished telefoon

Een telefoon neem je overal mee naartoe, maar gebruik je misschien nog wel het meest in huis. Bijkletsen met vrienden, een recept opzoeken of jouw favoriete serie kijken. We zijn geneigd om iedere 2 jaar een nieuwe telefoon te nemen, omdat het gemiddelde telefoonabonnementen dan eindigt. Een slimme marketingtruc, maar een telefoon gaat natuurlijk langer mee. Mocht je telefoon hard aan vervanging toe zijn, kijk dan eens naar een refurbished telefoon. Dat zijn nog steeds prachtige en gloednieuwe modellen, want je kunt zelfs een iPhone XR refurbished kopen vanaf 500 euro.

Duurzamer in huis - Plasticvrije doucheproducten
3. Plasticvrije shampoo, conditioner en douchegel

Duurzamer in huis leven, kan ook in de badkamer. Verminder het gebruik van plastic flessen waar mogelijk, want die jagen we er al zoveel doorheen. Maak de flessen shampoo, conditioner en douchegel eerst netjes op, en ga daarna voor een duurzaam alternatief: een stuk zeep om je haren en lichaam mee te wassen. Je vermijdt hiermee niet alleen plasticverbruik, ook zijn de producten meestal geheel plantaardig en ze gaan in verhouding veel langer mee. Stukken duurzamer dus, en uiteindelijk ook voordeliger.

4. Zeg ‘nee’ tegen reclamefolders

Het wekelijkse pakket reclamefolders ligt weer op de deurmat. Je scheurt de plastic verpakking eraf en spit in een paar seconden de folders door. Waarschijnlijk vis je er enkel de favoriete exemplaren eruit. En de rest? Die laat je voor wat het is. Doodzonde als je je bedenkt hoeveel papier hiermee wekelijks wordt verspild. Je kunt daarom beter een antireclamesticker – gratis verkrijgbaar bij de gemeente – op je brievenbus plakken en voortaan alle folders op een app bekijken, zoals Reclamefolder en PromoPromo.

Duurzamer in huis - Stroomverbruik
5. Wees strenger over je stroomverbruik

Hoe verleidelijk het ook is: zet de verwarming eerder aan en uit dan gewoonlijk. Een dikkere trui of een warm dekentje op de bank zorgt vaak al voor genoeg warmte, waardoor de verwarming aanzetten lang niet altijd nodig is. Met winterse temperaturen buiten gaan we niet moeilijk doen, maar anders kan je prima wat warmers aantrekken. En nog een tip! Zet de verwarming een uur eerder uit dan je naar bed gaat. De warmte blijft dan nog een tijdje in huis hangen, dus daar merk je niks van. Je portemonnee wel!

6. Meubels en woonaccessoires tweedehands kopen

Veel meubels gaan tientallen jaren of zelfs langer mee, maar veel meubels worden helaas sneller vervangen dan daadwerkelijk nodig. Mocht de nood voor een specifiek meubel niet dusdanig hoog zijn, snuffel dan eerst bij een kringloopwinkel rond. Of kijk op Marktplaats of andere plaatsen voor tweedehands spullen. Ditzelfde geldt voor overige woonaccessoires, zoals servies, schilderijtjes en plantenpotten. Het is niet alleen een creatieve bezigheid, ook krijg je er unieke parels voor terug.

Herbruikbare wattenschijfes voor een duurzamere wereld
7. Wasbare wattenschijfjes

Ook op het gebied van verzorging kunnen we een stuk duurzamer in huis leven. Een investering waar je lang plezier van hebt, zijn wasbare wattenschijfjes. Je gebruikt ze gewoon als een normaal wattenschijfje, maar deze verdwijnt vervolgens in de wasmachine in plaats van de prullenbak. Ze zijn bij verscheidene winkels te koop, maar wij zijn zelf er te spreken over de wattenschijfjes van Holland & Barret. In het bijzonder de dikkere variant, want die absorberen de reinigingsproducten beter.

8. Afval scheiden

Een leuk karweitje is het niet, maar veel Nederlanders mogen wel meer hun best doen: het afval scheiden. Het is in het begin even aanpassen, maar zodra je in dit ritme zit, weet je niet beter. Je moet eens de hoeveelheid plastic in de gaten houden die je steeds uit de supermarkt meeneemt. Erg jammer dus als je deze berg bij het restafval zet in plaats van de speciale zak plastic dat allemaal gerecycled kan worden. Ditzelfde geldt natuurlijk voor papier, karton en ga zo maar door. Hulp nodig? Check de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

9. Leen boeken van anderen of neem een biebabbonnement

Lezen is een fijne hobby, maar als je ieder boek op je verlanglijstje steeds nieuw koopt, is de boekenkast snel gevuld. En dat is zo zonde als je je bedenkt dat het grootste deel slechts één keer wordt gelezen. Leen boeken daarom uit aan anderen, en andersom, of neem een abonnement op de bibliotheek. Dan heb je vooralsnog alle boeken tot je beschikking, maar bespaar je veel ruimte in de kast en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Boeken lenen en uitlenen voor een duurzamere wereld
10. Wasrek in plaats van de droger

We kunnen vaststellen dat de droger een luxeproduct is. De droger is inderdaad fijn als je een dekbed dezelfde dag nog gewassen en droog moet hebben. Voor kleding, handdoeken en dergelijken is dit echter niet noodzakelijk. Zeker als het wasrek niet in de wegstaat, is dit een prima oplossing. Het duurt misschien wat langer voordat alles droog is, maar dan ben je in ieder geval wel duurzaam bezig. En dat is precies wat we willen, toch?

11. Siliconen bakmat

Wat hebben gegrilde groenten, bakbroodjes en koekjes maken met elkaar gemeen? Juist, ze worden allemaal in de oven bereid, waarbij bakpapier gebruikt wordt. Dat zijn heel veel meters bakpapier die na één keer gebruik in de prullenbak belanden. Een duurzame oplossing is daarom een siliconen bakmat. Je hebt er vaak al een voor slechts een tientje, wat betekent dat je met dit alternatief uiteindelijk veel voordelig uit bent.

12. Een eigen kruiden- of moestuintje

Ieder gerecht wordt nog lekkerder met verse kruiden. Hoe leuk is het daarom als je naar jouw eigen kruidentuintje kunt lopen om het nodige te plukken. Zo’n tuintje neemt niet veel ruimte in beslag en is bovendien een rustgevende bezigheid. Een uitkomst wanneer je bijvoorbeeld in een appartement met balkon woont. Mocht je wel een tuin hebben, dan is het ook een leuk idee om een eigen moestuin te maken en allerlei soorten groenten en fruit te kweken. Wij tekenen ervoor!

Ontdek nog meer artikelen over duurzaamheid op Fashiable:

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Reacties

Geef een reactie