Duurzamer leven? 8 tips om vandaag nog mee te beginnen

Duurzaamheid. Een woord waar we niet meer omheen kunnen. Het is belangrijk om hier af en toe bij stil te staan en jouw steentje bij te dragen, op een manier die bij jou past. Eén ding is in ieder geval zeker: de eerste stap naar een bewust duurzamer leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het feit dat je dit artikel leest, is al het halve werk. In dit artikel deel ik 8 simpele manieren om duurzamer te leven.

Laatst bewerkt: 18 februari 2020

Tips duurzamer leven - minder vlees eten

1. Minder vlees eten

Je kan vlees misschien lekker vinden, maar het is totaal niet nodig om iedere dag vlees te eten. Er zijn zoveel heerlijke vegetarische en veganistische vleesvervangers, maar zelfs deze zijn niet noodzakelijk om vegetarische lunch- en avondgerechten te bereiden. Met één dag per week geen vlees eten bespaar je volgens Week Zonder Vlees maar liefst 1000 liter water, 565 kilometer autorijden en 6 kilo dierenvlees. Minder vlees (of het liefst: helemaal geen vlees) eten draagt dus enorm bij aan het milieu en dierenwelzijn.

2. Minder fast fashion kopen, meer tweedehands kopen

Online shoppen is een laagdrempelige manier om nieuwe kleding te scoren, maar goed voor het milieu is het niet. De fabrieken die fast fashion kleding produceren, verspillen niet alleen schrikbarend veel water, ook stoten ze gevaarlijke chemicaliën uit. Bovendien is deze kleding bewust gemaakt om kort mee te gaan (lees: slechts 1% is recyclebaar), dus de consument gooit de kleding weg. Ik kan het daarom niet vaak genoeg zeggen: winkel bij kringloopwinkels, rommelmarkten en vintage shops. Ontdek alle voordelen van vintage en tweedehands kleding shoppen.

Tips om duurzamer te zijn

3. Kleding van bamboe aanschaffen

In tegenstelling tot katoen is bamboe een milieuvriendelijkere vervanger om te dragen. Zo vervangt bamboe 30 procent van zijn biomassa, heeft het voldoende aan natuurlijke regenval en heeft het geen bestrijdingsmiddelen nodig. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Bamboevezels hebben dezelfde eigenschappen als linnen en cashmere. Het is dus een zijdezachte stof en heerlijk om te dragen. Op Bamboobasics.com vind je een fijne selectie van zacht ondergoed, t-shirts en tops, voor zowel mannen als vrouwen. Ik zeg: laten we van bamboe kleding een modetrend maken! Wie doet er mee?

4. Op vakantie met de auto of trein in plaats van het vliegtuig

Een auto stoot behoorlijk wat CO2 uit, maar het is alles beter dan reizen met het vliegtuig. Op vakantie gaan met de auto of trein is net zo leuk, of misschien wel zelfs leuker. Zo ging ik wildkamperen met een camper door België en Noord-Frankrijk en dat was echt één groot avontuur. Wil je graag de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen compenseren? Dan kan je bijvoorbeeld overstappen op duurzame energie of bomen planten, dit kan via Trees For All. Note: ik ben inderdaad schuldig aan reizen met het vliegtuig, maar ik draag mijn steentje op vele andere manieren bij.

Simpele tips om duurzamer te leven

5. Schoonmaken met ecologische merken

Iets waar je misschien niet bij stilstaat, zijn alle chemicaliën die je bij schoonmaken in huis achterlaat. Elke week wordt er in Nederland namelijk zo’n vier(!) miljoen liter schoonmaakmiddel door de gootsteen gespoeld. Dan is je huis misschien wel spik en span, maar de producten die je hiervoor gebruikt, zijn alles behalve goed voor het milieu. Kijk daarom eens naar ecologische en plantaardige oplossingen. Zo heb je bijvoorbeeld het merk Marcel’s Green Soap. Deze producten zijn 97% biologische afbreekbaar en veganistisch. Ook in de gemiddelde supermarkt vind je vergelijkbare merken, zoals Ecover en Seepje.

6. Losse thee gebruiken in plaats van zakjes thee

Het is verleidelijk om theezakjes te kopen, maar duurzaam is het echter niet. Zeker niet voor de theefanaten onder ons die vele koppen op een dag drinken. Het beste is om losse thee te kopen, dus zonder zakje, en het liefst ook van biologisch geteelde planten. In de supermarkt vind je vaak wel fair trade en/of biologische thee, maar losse thee is nog vrij lastig te vinden. Gelukkig heb je bij Simon Lévelt een groot assortiment aan theesoorten en Albert Heijn verkoopt hiervan een aantal smaken. Ook bij Dille & Kamille, Holland & Barrett en Ekoplaza haal je losse thee. Vergeet je de theezeef niet?

Tips duurzamer leven: naar de markt gaan

7. Meer naar de markt, minder naar de supermarkt

De bekende supermarkten doen steeds meer hun best, maar vooralsnog is veel eten en drinken in overbodig plastic verpakt. Om op dit vlak plastic te verminderen, is het een verstandig idee om naar de markt bij jou om de hoek te gaan. Dit zal je ook veel geld schelen, dus dat is een mooie win-winsituatie. Zoek daarnaast ook eens naar een biologische supermarkt bij jou in de buurt. Hier kun je vaak je eigen rijst, noten, pasta, granola en andere granen tappen. Neem je eigen potten mee als je hierheen gaat. Wil je next level gaan? Begin dan je eigen moestuintje. ;)

8. Neem altijd een boodschappentas mee in je tas

Het kan geen kwaad om altijd voor de zekerheid een shopping bag mee te nemen. Wie weet doe je ergens onverwachts aankopen en dan hoef je niet onnodig een plastic tasje bij te kopen. Dit geldt eveneens voor groente en fruit in de supermarkt. Tegenwoordig heb je vele herbruikbare groente- en fruitzakken. Ze nemen amper ruimte in beslag, dus die stop je gemakkelijk in al je meestgebruikte tassen. Eveneens een eenvoudige stap dus om onnodig gebruik van plastic te verminderen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een duurzamer leven te starten. Denk aan wasbare wattenschijfes, een menstruatiecup, bamboe tandenborstels en LED verlichting. Op wat voor een manier pas jij duurzaamheid al toe?

Simpele tips om duurzamer te leven-1

Lees nog meer gerelateerde artikelen over duurzaamheid:

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Emma

    Goede tips! Ik probeer zelf ook minder vlees te eten en koop eigenlijk alleen nog maar kleding tweedehands. Daarnaast huren mijn moeder en ik een stukje land op een volkstuinencomplex dus daar haal ik bijna al mijn groente. Op dit moment is er zoveel te plukken dat ik helemaal geen groenten meer in de supermarkt hoef te halen. Daarnaast willen we ook meer met het seizoen mee gaan dus dat er ook in de winter bv winterpenen, boerenkool, winterandijvie etc te plukken is. Zo probeer ik duurzamer te leven :)

    1. Fashiable

      Wat geweldig dat je samen met jouw moeder een stukje land onderhoudt. Ook een heel leuk project zo samen lijkt me! Meegaan met de seizoensproducten is inderdaad ook een hele goede tip, daar wil ik me ook zeker meer in gaan verdiepen. Fijne dag! :)

Geef een reactie