6 bespaartips! Hoe bespaar je zonder moeite geld?

Bespaartips! Of je nou even op je uitgaven moet letten of niet; een spaarpotje opbouwen is altijd een verstandig idee. Door simpelweg even grondig naar je vaste lasten te kijken en van je dagelijkse of wekelijkse uitgaven bewust te worden, bespaar je dankzij kleine aanpassingen vele euro’s per jaar. 

Bespaartips: geld besparen zonder moeite

Bespaartip 1: alle vaste lasten per maand overzichtelijk maken

Het belangrijkste om mee te beginnen, zijn alle maandelijkse vaste lasten onder elkaar noteren. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht over de kosten die steevast van je rekening worden geschreven. Daarnaast reken ik als (indirecte) vaste lasten een maandelijks bedrag voor mijn boodschappen. Dit is een hoger bedrag dan ik daadwerkelijk uitgeef, zodat ik altijd speling heb voor de niet-dagelijkse boodschappen. Denk aan wasmiddel, toiletpapier en andere huishoudelijke- of verzorgingsproducten.

Bespaartip 2: maak aan het begin en/ of eind van de maand geld over naar je spaarrekening

Iedereen heeft weer een ander spaarsysteem dat voor hem of haar beste werkt. De een maakt standaard een vast bedrag aan het begin van de maand over en de ander maakt aan het eind van de maand het resterende bedrag over. Dit laatste doe ik, zodat ik altijd weer vanaf ‘0’ begin en niet weet hoe het is om meer geld uit te kunnen geven. Ook al het extra wat binnenkomt, zet ik meteen op mijn spaarrekening. Je zou het ook allebei kunnen doen, ofwel ‘dubbel sparen’. Je maakt altijd aan het begin van de maand een vast bedrag naar je spaarrekening over en aan het eind van de maand het resterende bedrag dat je niet hebt uitgegeven.

Bespaartip 3: kijk eens streng naar je huidige telefoonabonnement

Vaste kosten lopen sneller op dan je denkt. Denk niet alleen aan de huur en zorgverzekering, maar ook aan Spotify, een filmpas bij Pathé en het abonnement van je mobiel. Vroeger had je aan een X-aantal belminuten en sms’jes per maand genoeg; tegenwoordig is jouw telefoon een mini-laptop geworden. Werk je niet op je laptop vanuit huis, dan check je de zakelijke mailbox met net zoveel gemak in de trein. Ik ken genoeg mensen die ruim 50 euro per maand voor een abonnement betalen, maar het kan zoveel voordeliger.

Zo sloot ik jaren geleden bij Mobiel.nl mijn abonnement voor mijn toenmalige iPhone 5SE af, maar de volgende keer ga ik absoluut voor een iPhone XS. Nog steeds een fijn formaat en ik kan gemakkelijk even mails lezen en beantwoorden, nóg mooiere foto’s maken en bewerken voor Instagram en al mijn hersenspinsels noteren. Verder kan alleen al overstappen naar een andere provider al een hoop geld schelen en dan is Mobiel.nl een ideaal platform om abonnementen te vergelijken.

Bespaartips: winkelen bij de lokale kringloopwinkel

Bespaartip 4: bezoek de (lokale) kringloopwinkel

Zoals ik al uitgebreid in het artikel over mijn vintage Gucci rugzak vondst vertelde, ga ik al van jongs af aan naar kringloopwinkels. Je vindt hier goede kwaliteit spullen voor een lage prijs. Van kleding tot servies en van lp’s tot meubels. En zeg nou zelf: het is onnodig om alles altijd maar nieuw aan te schaffen. Door bij kringloopwinkels te shoppen, geef je spullen een tweede leven en support je een duurzamere wereld. Het verschil is natuurlijk wel dat je misschien niet bij het eerste bezoek het gewenste vindt, maar uiteindelijk haal je er meer voldoening uit en krijgt zo’n vondst ineens meer emotionele waarde.

Bespaartip 5: daag jezelf uit voor een no-buy challenge

Wanneer je jezelf dwingt om een periode geen nieuwe kleding te kopen, neemt deze drang automatisch af. Een klein halfjaar heb ik voor mijzelf zo’n verbod ingesteld. Dit om bewust te worden dat ik genoeg kleding heb en ik eigenlijk totaal niet gevoelig voor trends ben. Trends komen en gaan. Zulke kledingstukken draag je maar een aantal keer en dan ben je er alweer op uitgekeken. Toen mijn verbod afgelopen november stopte, had ik totaal geen behoefte aan nieuwe kleding. Integendeel zelfs. Ik houd nog altijd een lijstje bij wat ik écht wil en nodig heb. Zo heb ik tot nu toe alleen nog twee spijkerbroeken en één coltrui voor de koude winterdagen gekocht. En ik heb bij de lokale kringloopwinkel geshopt, maar dat mag (zie bespaartip 4).

Bespaartip 6: ga aan het eind van de dag naar de markt

Nu is de markt sowieso al een stuk goedkoper dan de supermarkt, maar de markt is nog goedkoper wanneer je aan het eind van de dag gaat. Veel marktverkopers moeten van hun groente en fruit af en vragen daarom een prikkie. Ik kreeg wel eens 10 doosjes frambozen voor 1 euro mee of een zak vol paprika’s voor 50 cent. Je moet je natuurlijk wel even goed afvragen wat je echt nodig hebt. Of je gaat de uitdaging aan door recepten te bedenken met hetgeen wat je op de markt hebt gekocht. Zo ga je én voedselverspilling tegen én bespaar je een hele hoop centen.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn persoonlijke bespaartips hebben. Deel ook zeker jullie tips hieronder, want hiermee kunnen we elkaar alleen maar helpen!

Bespaartips: zonder moeite vele euro's per jaar besparen

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. Edith-Sofia

    Leuk artikel! Super handige tips. Ik maak altijd gelijk mijn spaargeld over, anders maak ik het uiteindelijk allemaal op.

Geef een reactie