De stap om tweedehands te shoppen, wordt steeds laagdrempeliger. Er komen steeds meer offline en online plekken bij waar tweedehands koopjes worden aangeboden. Behalve de traditionele kringloopwinkels en vlooienmarkten zijn er tegenwoordig nog veel meer winkels, maar ook websites en apps waar je terechtkunt. Wat er allemaal te vinden is, ontdek je in dit artikel.
Laatst bewerkt: 23 februari 2020
Kringloopwinkels
Uiteraard op nummer 1: de kringloopwinkel. Het is en blijft een van de leukste plekken om op jacht te gaan naar tweedehands koopjes. Zoekende door alle afdelingen en je laten verrassen door alles wat je tegenkomt. En natuurlijk is er die stiekeme hoop een parel tegen het lijf te lopen. Want dat kan zomaar gebeuren! Geduld is een schone zaak bij de kringloopwinkel, maar als je dan iets moois tegenkomt, kan je dag niet meer stuk. Snuffel rond bij kringloopwinkels bij jou in de buurt, maar pak ook eens de auto naar eentje meer verderop.

Kringloop App
Zin om nieuwe kringloopwinkels te ontdekken? Download dan meteen Kringloop App. Dankzij deze handige en overzichtelijke applicatie op je telefoon kan je op ieder gewenst moment informatie inwinnen over alle kringloopwinkels door heel Nederland. Denk aan contactgegevens en openingstijden, maar ook waardevolle reviews van andere gebruikers. Daarnaast kan je je favoriete kringloopwinkels opslaan en door je live locatie aan te zetten, laat de app automatisch zien welke kringloopwinkels bij jou in de buurt te vinden zijn.
Vintage winkels
Aanvullend op de kringloopwinkels zijn de vintage winkels. Deze zijn speciaal ingericht op niet-standaard kleding. Unieke kleding die voorafgaand al met zorg is uitgezocht. Maar hoe ga je naar deze vintage winkels op zoek? In de grotere steden ben je vast al weleens winkels als Episode, Zipper, Jutka & Riska en Marbles Vintage tegengekomen. Daar zou je kunnen kijken, maar Google ook eens per stad naar het aanbod. Bijvoorbeeld: “vintage winkels + Alkmaar”.

Rommelmarkten
Iets wat ik veel te weinig onderneem, maar o-zo-leuk is, is het bezoeken van rommelmarkten. Het leuke hieraan is dat je van tevoren geen flauw idee hebt wat je zult aantreffen. Veel van de kraamverkopers ruimen een keer goed hun zolder op en deze verzamelde collectie wordt hier vervolgens verkocht. Veel van het aanbod is troep (het woord rommel zit niet zomaar in de naam), maar je vindt er ook zeker unieke spullen. Omdat men graag van hun spullen afwilt, kost het meestal niet zoveel. Toch aan de dure kant? Dan kan je altijd proberen af te dingen.
Voor wie benieuwd zijn naar welke rommelmarkten in zijn of haar omgeving organiseerd worden, kan kijken op de website van Meukisleuk.
Voorbeelden van rommelmarkten die ik graag bezoek:
Marktplaats / 2dehands
Marktplaats was een de eerste plekken op het internet voor tweedehands koopjes. Met de dagelijks 2 miljoen gebruikers blijft het nog altijd een geliefd platform om spullen te kopen en verkopen. Je vindt hier dan ook daadwerkelijk alles. Van bankstellen tot auto’s, van rolgordijnen tot complete keukens. Op Marktplaats zitten wel veel kenners die weten wat ze voor trends kunnen vragen. Daarom is het de truc om in het zoekveld zo simpel mogelijk te zijn. Vermijd alle trend-gerelateerde termen. Dus niet “vintage ’70 jaren kast”, maar “bruine kast”.
Voor wie in België woont, is vast wel bekend met 2dehands. Eigenlijk precies hetzelfde concept, alleen dan op een ander land gericht.

United Wardrobe
Een app dat in zeer korte tijd ongekend groot is geworden, is United Wardrobe; een online kledingkast in je broekzak. We zagen hiermee een enorme verschuiving onder de jongeren van de verkoop van kleding op Marktplaats naar United Wardrobe. Door het veilige koop- en verkoopsysteem, laagdrempelige contact en overzichtelijke aanbod is tweedehands shoppen nog nooit zo makkelijk geweest. De naam zegt het al, maar de app is hoofdzakelijk gericht op kleding, schoenen, tassen en accessoires.
Vinted
Vinted is nog zo’n online marktplaats voor jongeren waarop je zonder al teveel administratie kleding koopt, verkoopt en ruilt. Deze verkoopapp is vanwege United Wardrobe momenteel nog minder in gebruik dan de rest van Europa, maar krijgt wel steeds meer naamsbekendheid. In België zijn er al bijna 1 miljoen actieve accounts, dus dat zegt wel iets over de groeiende belangstelling bij onze zuiderburen.

Kledingruil organiseren met vriendinnen
Vind je ook dat jouw vriendinnen er altijd zo stylish uitzien? En zou je het liefst de inhoud van hun kledingkast willen stelen? Hoe is leuk is het daarom om een keer met al je besties een ruilmiddag- of avond te organiseren. Iedereen neemt bijvoorbeeld 10 kledingstuks mee die niet meer worden gedragen. Laat alle meegenomen kleden aan elkaar zien, laat de favorieten door iedereen passen en verdeel alles vervolgens onder elkaar. Blijft er kleding over? Stop alles in één tas en breng het naar het goede doel of de kringloop.
Overige apps en websites
- The Next Closet voor tweedehands designerkleding
- Rebelle voor tweedehands designerkleding
- Speurders.nl voor alles waar je maar naar op zoek bent
- Catawaki: online veiling voor allerlei unieke spullen
Tweedehands shoppen is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Mocht je nog een goede aanvulling op deze lijst hebben, laat het dan vooral even in een comment achter. Dan vul ik deze aan.
Lees nog meer gerelateerde artikelen over tweedehands shoppen:
- Bekijk de blog van Online Kringloopwinkel voor artikelen en reviews van kringloopwinkels in Nederland.
- Hoe herken je het verschil tussen tweedehands en vintage kleding?
- Deze 9 dingen wil je bij de kringloopwinkel kopen en niet nieuw
- De voordelen van tweedehands en vintage kleding shoppen? 8 redenen!