11 x eten en drinken in Bratislava, Slowakije

Iets wat ik stiekem het allerleukste aan stedentrips vind, is het eten en drinken ofwel de hotspots van de stad ontdekken. De ene stad heeft meer te bieden dan de andere, maar Bratislava heeft mij meer dan verrast. Ten eerste is het best goedkoop en zelfs mijn reisgezelschap dat veganistisch at, had genoeg keuze. Waar je zoal moet eten en drinken in Bratislava? Lees verder voor mijn tips omtrent ontbijt, lunch, diner en cocktails.

Eten en drinken in Bratislava: Žufaňa

➜ Žufaňa (Dulovo námestie 4)
Een aanrader om te ontbijten of lunchen. Ondanks dat Žufaňa hoog op Foursquare wordt aangeprezen, was er nauwelijks een toerist te bekennen. Gelukkig was er voor ons een Engelse menukaart op een gekreukeld A4. Heerlijk. Er is een diversiteit om uit te kiezen, dus voor ieder wat wils. Onthoud wel dat het eten misschien niet tegelijkertijd wordt geserveerd. Mijn ontbijt kwam een half uur later dan Kirsten, maar ach, wij hadden geen haast. Kan je lekker rustig de dag starten.

Eten en drinken in Bratislava: Fach

➜ Fach (Ventúrska 274/10)
Fach bewijst maar weer dat er veel hippe plekken zijn om te eten en drinken in Bratislava. Deze plek stond voorafgaand aan de reis al op mijn lijstje, maar ook de eigenaresse van onze AirBnB gaf deze als tip door. Binnen ziet het er gewoon fantastisch uit, maar buiten op het terras is het natuurlijk heerlijk wanneer de zon schijnt. De prijzen liggen hier gemiddeld iets hoger, maar vooralsnog lager dan wat we in Nederland neerleggen. Als ik jullie één gerecht mag aanraden: de gnocchi. Superlekker en wordt geserveerd met veel smaakvolle groenten.

Eten en drinken in Bratislava: Urban House

➜ Urban House (Laurinská 213/14)
Wat ik stiekem al op Instagram had gespot, was de knalroze koffie, maar dan ook echt knalroze. Die wilde ik natuurlijk proberen. Fan-tas-tisch. Daarbij bestelde ik een pizza met truffel, want pizza is gewoon leven. En truffel ook. Bij Urban House betaal je wel echt Nederlandse prijzen, maar dat is voor een keertje prima. Deze zaak is bovendien geschikt wanneer je een dagje moet werken. Er is onder andere een grote werktafel met veel stopcontacten aanwezig. Let wel op: in Bratislava heb je een Urban House en een Urban Bistro.

Eten en drinken in Bratislava: Pestre

➜ Pestre (Kollárovo námestie 20)
Misschien niet de grootste favoriet waar ik ben geweest, maar als je even goedkoop wilt ontbijten of lunchen en je hebt zin in gigantische crêpes, moet je hier wezen. Voor ongeveer vier euro kies je je eigen variant uit. Deze kan ook vegan worden klaargemaakt voor 50 cent meer. Ik vond mijn crêpe wel een tikkeltje zoet, dus ik kies een volgende keer voor een hartige variant, denk ik. Oh, en mijn cappuccino kostte maar 1,70 euro. Ka-ching. Daar worden we blij van.

➜ Balans Bistro (Živnostenská 2950/2)
Hamburgers helemaal jouw ding? Dan kan je Balans Bistro eigenlijk niet overslaan. Balans verklapt het misschien al een beetje, maar hier is alles 100 procent veganistisch. In Nederland kost veganistisch eten vaak al snel meer (geen idee waarom), maar hier betaal je voor een veganistische burger slechts 5,50 euro en voor 1 euro meer krijg je er ook frietjes bij. Voor koken en bakken werken ze met spelt- of glutenvrije meel en ze gebruiken veel biologische en Fairtrade producten. De limonades voor 1,80 euro kan ik jullie ook ten zeerste aanraden.

Eten en drinken in Bratislava: U Kubistu

➜ U Kubistu (Grösslingová 2524/26)
Wat een heerlijke naam heeft deze toko, U Kubistu. Tegenover een gebouw volledig in groen bedekt (zie linkerfoto) kan je goed eten. Nu moet ik wel zeggen dat wij een soort van hebben geluncht als avondeten, maar dineren-dineren kan hier ook gewoon. Voor 6 euro hadden wij ieder een gerecht gekozen. Ik ging voor de wafel met ricotta en biet. Omdat ik die dag jarig was, bestelden we ook nog twee taartjes als toetje, namelijk een crème brûlée (mijn eerste keer..) en een chocoladetaartje op een bedje van kokos.

➜ Foodstock (Klobučnícka 485/6)
Is Aziatisch eten jouw alltime favorite food? Als je ergens moet eten en drinken in Bratislava, is het wel hier. Het leuke is dat alles is 100 procent vegetarisch is, dus veel groenten gegarandeerd. We gingen allebei voor de Japanse ramen, maar waar we het meest naar uitkeken, waren de crispy dumplings. Ik krijg spontaan honger wanneer ik hieraan terugdenk. We kregen ongeveer 15 stuks voor slechts 6 euro. Nou, die prijzen zie je in Nederland niet hoor. Voor 1,50 euro mag je onbeperkt limonade drinken, dus voor iets meer dan 10 euro per persoon kan je voor het avondeten klaar zijn.

➜ Five Points (Panská 23)
Je loopt ongetwijfeld langs deze tent wanneer je een ronde door de stad maakt; toch wil ik deze bar even extra benoemen. Five Points heeft een ongedwongen sfeer en ’s avonds waren er veel stelletjes en vriendengroepen gezellig aan het borrelen. Er staan relatief veel cocktails op de kaart die gemiddeld zo’n 5 tot 6 euro kosten. Bovendien is het personeel hier ontzettend aardig en ze helpen maar al te graag wanneer je keuzestress hebt. Ik dronk hier een Hugo voor 3,50 euro.

➜ Old Fashioned Bar (Laurinská 214/14)
Zonder enige twijfel de tofste plek waar ik ooit ben geweest voor een drankje. Een onvergetelijke ervaring gegarandeerd. In deze bar hangt zo’n Great Gatsby sfeer, een beetje dat New York en Chicago van de jaren twintig/dertig. De meest bijzondere cocktails staan op de kaart en die worden stuk voor stuk uniek geserveerd. Denk aan een parfumfles, discobal of pump. De cocktails zijn hier iets prijziger, een tientje per stuk, maar met de hele beleving erbij is dit het geld dubbel en dwars waard. De ingang zit misschien ietwat verstopt: je neemt de ingang rechts van Urban House en loopt vervolgens twee trappen naar boven.

➜ Sky Bar (Hviezdoslavovo námestie 7)
Het heeft altijd iets bijzonders om een drankje te drinken terwijl je op de stad uitkijkt. Bij de balie van Sky Bar werden we vriendelijk ontvangen en met de lift verplaatsen we ons naar de bovenste verdieping. De receptioniste had het schijnbaar doorgegeven, want toen de liftdeuren openden, stond iemand ons al op te wachten en zij leidde ons naar een tafel. Terwijl we van onze cocktail (5 á 6 euro per stuk) genoten, ging de zon langzaam onder. Sky Bar heeft misschien niet het allermooiste interieur, het uitzicht is zeker een bezoek waard.

Eten en drinken in Bratislava: Arthur Ice Cream

➜ Arthur Ice Cream (Laurinská 780/2)
Geen vakantie is compleet zonder toetjes (= ijsjes), toch? In Bratislava zijn er genoeg ijszaken te vinden, maar een zag er toch wel heel verleidelijk uit, namelijk Arthur Ice Cream. Midden in het oude centrum te vinden. We waren wat later op de avond, dus toen waren er al een aantal smaken op, maar er was nog steeds genoeg lekkers om uit te kiezen. Ik ging voor een bolletje pistache en die was gewoon top. Voor één bol betaalde je geloof ik 1,50 euro.

Heb jij nog aanvullende tips voor eten en drinken in Bratislava? Laat ze achter in de comments! 

Eten en drinken in Bratislava, Slowakije

Lees nog meer gerelateerde reisartikelen:

Reacties

Geef een reactie