Mijn persoonlijke tips voor Gdánsk (Polen)

Ga je binnenkort een stedentrip boeken, maar is de bestemming nog onbekend? Je kan naar Barcelona, Londen of Parijs gaan, maar waarom niet een wat onbekendere stad uitkiezen? Ik ben hier groot fan van. Vorige maand belandden Fleur en ik in Gdánsk, Polen. De grootste voordelen: aanzienlijk minder toerisme en voor een prikkie heb je jouw vakantie geboekt. Al enthousiast? Lees dan verder voor wat algemene tips, bezienswaardigheden en al mijn favoriete plekken om te eten en drinken.

ALGEMENE TIPS

Goedkoop met het openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Gdánsk is spotgoedkoop. Een enkele rit kost nog geen 1 euro. Binnen de oude stadsmuren is alleen de benenwagen nodig, maar het openbaar vervoer is handig wanneer je naar een overdekt winkelcentrum of andere stadje wilt. Wij vervoerden onszelf met Uber. Deze taxidienst is hier voordelig en binnen no-time staat er een auto voor je klaar. Voor een half uur betaalden we 7,50 euro. Van en naar het vliegveld ligt de ritprijs iets hoger.

Zowel cash als pin mogelijk
In het buitenland ga ik er altijd automatisch vanuit om met cash bij een restaurant te moeten betalen. Niet gek ook, want zeker in Zuid-Europa beschikken veel restaurants nog steeds niet over een pinautomaat. In Polen is het daarentegen gewoonlijk om met je pinpas te betalen. Wanneer je wilt afrekenen, vraagt het personeel standaard of je met cash of een betaalkaart wilt afrekenen.

Gratis (kraan)water
Uit eten in Gdánsk is één groot feest. Voor een diner inclusief drankjes ben je gemiddeld tussen de 10 en 15 euro kwijt. Daarnaast krijg je vaak zelfs zonder te vragen gratis een grote kan water aan tafel geschonken. Op de een of andere manier serveren ze in sommige restaurants geen water zonder prik, dus dan krijg je een kan kraanwater. Helemaal prima.

Dure maar heerlijke wijn
Water krijg je misschien wel gratis geserveerd, wijn is in vergelijking met de andere alcoholische dranken wat prijziger. Naja, prijziger, ze gaan gewoon richting Nederlandse prijzen. Gemiddeld tussen de 3 en 4 euro per glas. Ik kan soms erg kritisch wat betreft wijn zijn, maar ik heb van ieder geserveerd wijntje genoten. Je krijgt hier dus zeker waar voor je geld.

Wisselkoers Poolse złoty
1 euro is ongeveer 4,3 złoty (mei 2018). Als je in een restaurant of winkel snel iets wilt hoofdrekenen, kun je het bedrag (ongeveer) door vier delen. Om je verder nog een indicatie te geven: een hamburgerknaller die in Nederland 1 euro (of 1,50 euro?) kost, is in Gdánsk 85 cent. Voor een McFlurry betaal je 1,65 euro.

Later in de ochtend ontbijten
Wanneer je op stedentrip bent, wil je – ik in ieder geval – het maximale uit iedere dag halen. Zo vroeg mogelijk uit de veren om  vervolgens tussen de lokale bevolking te ontbijten. In Gdánsk kan je wat langer in bed blijven liggen, want veel ontbijttentjes openen vaak pas om 10 uur. Ach, ook geen straf om wat langer in je bed te blijven, want tijdens een vakantie loop je al snel vele kilometers zonder dat je het doorhebt.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Eerlijk is eerlijk, maar wat betreft de bezienswaardigheden hoef je in Gdánsk niet veel spannends te verwachten. Het centrum binnen de oude stadsmuren is klein.. maar fijn! Dat mag de pret niet drukken, want het is een gezellige binnenstad om doorheen te lopen en de verschillende bouwstijlen te aanschouwen – en op foto vast te leggen. Al heb je in een uurtje tijd alles wel gezien, Gdánsk is desalniettemin een heerlijke plaats om voor weinig geld een paar dagen Nederland te ontvluchten.

Sopot
Pak de trein, taxi of boot naar Sopot, een kustplaatsje zo’n dertig minuten (12 kilometer) van Gdánsk verwijderd. Trek de zwemkleding aan, stop een groot strandlaken in je tas en ik zeg: bakken maar! De badplaats heeft een grote pier en de straat die hierop uitkomt, zit vol met verschillende eetgelegenheden. Oh, en er is een H&M. Handig als je je bikini thuis bent vergeten of gewoon zin hebt om even te winkelen.

Galeria Baltycka Shopping Center
Winkelen is misschien niet (of wel) iets wat bovenaan je to-do lijst staat wanneer je op vakantie bent, maar het is altijd leuk om de lokale winkels te ontdekken en te shoppen bij winkelketens die Nederland niet kent. Er zijn een aantal overdekte winkelcentra waar je kunt losgaan, zoals bij Galeria Baltycka. Schrik niet, want er zijn hier zo’n tweehonderd winkels te vinden, maar een groot deel hiervan zijn eettenten. Sla je slag bij onder andere Reserved, Bershka, Tezenis en Promod. Het winkelcentrum zit op zo’n vijftien minuten rijden afstand. In hartje Gdánsk zelf zijn alleen tientallen stalletjes met sieraden te vinden.

ETEN EN DRINKEN

➜ Cafe Libertas (Chlebnicka 37/38)
Voor een ontbijt in de ochtendzon en in een straat vol gekleurde huizen (zie tweede foto) moet je bij Cafe Libertas zijn. Misschien dat ik hier wel het lekkerste ontbijt (zie bovenstaande foto) heb gegeten. Voor omgerekend 4 euro kregen we een gigantische bowl met yoghurt en vers fruit. Hierbij bestelden we een verse groene smoothie en cappuccino. Ik zeg je wel: ik ben snel tevreden met een kop koffie, maar de cappuccino vond ik overal smerig.

➜ Drukarnia (Mariacka 36)
In een sfeervolle straat die mij aan een mix van Engelse en New Yorkse bouwstijlen deed denken, zit Drukarnia gevestigd. Nee, niet letterlijk een drukkerij, maar een hip café waar je de hele dag terecht kan voor een ontbijt, lunch of iets anders. Zowel binnen als buiten zit je gezellig. Oh, en voordat je (te) lang op de bediening gaat wachten: die is er niet. Je bestelt hier aan de bar.

➜ Klatka B (Mariacka 36)
Wanneer je in Polen bent, moet je natuurlijk ook de Poolse keuken geprobeerd hebben. Deze wordt bij Klatka B geserveerd, maar met geheel eigen twist. Bovendien staan hier veel gerechten in het teken van de vegetarische en veganistische keukens. Wij probeerden verse groenten uit de oven en de meest fantastische bloemkool ooit (linkerfoto). Ander pluspunt is het ontzettend lieve personeel. We mochten zelfs voor een uur later een tafel reserveren, omdat we nog een korte avondwandeling wilden maken.

➜ Mała Sztuka (Świętojańska 43/44)
Lekker weer of niet, een cocktail smaakt altijd. Aan de Motława, de rivier die door de stad stroomt, is een knus barretje te vinden waar je je aan tropische cocktails kunt wagen. Deze zijn op de tikicultuur geïnspireerd. Drink bijvoorbeeld een Pakanga uit een totempaal. Dit is een cocktail met rum, walnoot vermouth, sinaasappel, komkommer, chili en basilicum. Een verrassende, maar lekkere combinatie. Omgerekend betaal je voor een cocktail ongeveer 5,50 euro. Doe mij er nog maar een.

➜ Moshi Sushi (Bohaterów Monte Cassino 63/1)
In de badplaats Sopot kan je naast zwemmen in de Oostzee ook bij een van de vele eetplekken neerstrijken om de knorrende maag te stillen. Wij hadden extreem veel zin in sushi en daarom viel ons oog al snel op alle aanwezige sushi toko’s. Voor omgerekend 7 euro kregen we het bovenstaande plankje (18 stuks). Mega betaalbaar en het werd ook nog eens leuk opgemaakt. Daar wordt een mens (althans ik) nou blij van.

➜ Avocado Vegan Bistro (Wajdeloty 25)
Op loopafstand van de Galeria Baltycka is Avocado Vegan Bistro te vinden. De naam zegt het al: hier staan enkel vegan gerechten op de kaart. Om zeker van een zitplek te zijn, moet je aan het begin van de middag komen. De werktijden van de bevolking zijn anders dan in Nederland, want al rond een uur of vier is de werkdag afgelopen. Na afloop eten zij graag een hapje bij een eettent om de hoek. Wij probeerden de falafel met rijst (giga portie!) en deze was fantastisch lekker.

Stedentrip naar Gdánsk in Polen

Lees nog meer gerelateerde reisartikelen:

Reacties

Geef een reactie