Mijn persoonlijke tips voor Tallinn (Estland)

Er is veel te zien en te doen in Tallinn in relatief korte tijd. Op de kaart lijkt alles nog best groot, maar eigenlijk is het gewoon een groot dorp. Voordat je het weet, heb je al een rondje gelopen. In dit artikel deel ik een breed aanbod aan bezienswaardigheden, plekken om te eten & drinken, kledingwinkels en overige tips en weetjes zoals het vervoer van en naar het vliegveld. 

BEZIENSWAARDIGHEDEN / HOTSPOTS 

Patkuli Vaateplatvorm

Voor een prachtig uitzicht over de oude binnenstad Vanalinn moet je hier wezen. Gemakkelijk te vinden, want als je door de stad wandelt, staat er opeens een berg voor je snufferd. Gelukkig is het geen heftige klim. Na het uitzicht moet je ook zeker even door de straten boven op het bergje lopen, want daar kun je genieten van een heleboel kleurrijke straten, de Nederlandse ambassade tegenkomen en de oogverblindende Russisch-orthodoxe kathedraal bewonderen.

Katariina Käik

Ooit voor één seconde gedacht dat je in de Middeleeuwen leefde? Nou, wanneer je door deze passage loopt, heb je direct dit gevoel te pakken. Heel bijzonder om te zien, dus zeker de moeite waard.

Kadriorg Palace en omgelegen park

Dit ligt wel wat buiten het centrum van Tallinn gelegen, maar je bent er zo met tram 3. Anders is het een half uurtje lopen. Dit knalroze paleis heeft een prachtige tuin en omgeving en hier kun je goed tot rust komen. Vergeet ook niet de kust nabij voor een prachtig uitzicht mee te pakken. Als je via de haven terug naar de stad loopt, heb je niet meer van zulke strandjes. Houd daar dus rekening mee.

Patarei gevangenis

Zin in een spannend avontuur? Wauw, dan moet je zeker naar de Patarei gevangenis gaan. Van mei tot en met september is het als museum geopend en kun je zelf ronddwalen, maar in het najaar moet je met een gids op pad. Dat wordt tevens aangeraden, aangezien je flink kan verdwalen. Onze rondleiding begon om 6 uur ’s avonds, dus het ging ook precies schemeren op dat moment. We moesten ook het licht van onze telefoon gebruiken, want anders zag je niks. Ik weet niet of jullie weten wat er hier allemaal is gebeurd, maar het is best heftig. Velen zijn op brute wijze geëxecuteerd of hebben misschien wel 8 jaar vastgezeten. Ik zou zeker even op internet zoeken voor een uitgebreider verhaal dan dit. Een rondleiding kost 8 euro, en als student 6 euro.

Telliskivi Creative City in Estland

Telliskivi Creative City

Direct achter het treinstation vind je Telliskivi Creative City. Een groot industrieterrein omgebouwd tot een hip centrum. Je vindt hier winkeltjes van lokale ontwerpers, lunchtenten, exposities en nog meer veel meer. In de zomer zijn er ook allerlei (vlooien)markten te vinden, maar die hebben we helaas gemist.

Tallinn Zoo

Zijn de centen bijna op, maar willen jullie nog wel iets leuks gaan doen? Ga naar de dierentuin! Wij hebben slechts 2(!) euro voor de entree betaald. Oké, het was laagseizoen en ik ben student, maar in het hoogseizoen en als niet-student betaal je ook maar 8 euro. Het is echt een super leuke en vooral intens grote dierentuin. Soms heb je meer het idee dat je in een bos loopt dan dat je in de dierentuin bent. Je vindt er veel diersoorten die je nog nooit in je leven hebt gezien. Je kan met geiten knuffelen en wegzwijmelen bij de schattigste aapjes. De dierentuin is te bereiken met meerdere (trolley)bussen, maar een ritje met de taxi kost ook maar 10 euro.

ETEN & DRINKEN

Restaurant Rataskaevu 16 in Tallinn

Rataskaevu 16

Veruit het beste restaurant van de stad. Het schijnt dat je hier van te voren moet reserveren, omdat het zo’n populaire plek is. Wij hadden met heel veel geluk een tafel zonder reservering, want het stel dat 1 minuut later hetzelfde idee had, moest teleurgesteld worden. Bij een populair restaurant denk je misschien aan hoge prijzen, maar wij waren voor drie gangen en drinken maar 30 euro inclusief fooi kwijt. Dat is toch geen geld?! Het is een knusse plek en je wordt in de watten gelegd. Je krijgt gratis Ests brood (beste brood ooit!) bij je voorgerecht en luister naar het advies van de serveersters. Zij zijn toppers.

Sfäär Store

Een hip restaurant in een conceptstore net buiten de stadsmuren. Wij kwamen deze plek per toeval tegen en hebben er dezelfde avond nog gegeten. Wederom top personeel en ik krijg gelijk weer honger als ik aan het avondeten denk: fish & vegetable crisps. Dus geen frietjes, maar groentechips. Een verrassend lekkere combinatie en je krijgt er een felgroene erwtensaus als dip bij.

Trattoria del Gallo Nero voor Italiaanse lekkernijen

Er schijnen veel overheerlijke Italiaanse restaurants in Tallinn te zitten, dus daar hebben wij ons de laatste avond aan gewaagd. Bij Trattoria krijg je even het idee alsof je je in Italië bevindt. Met de rood met wit geruite tafelkleden, Italiaanse muziek en interieur genoot ik van een risotto met zalm en artisjok. De prijzen stellen ook helemaal niets voor, want we waren maar 10 euro per persoon kwijt.

Reval Café in Estland

Ontbijten bij Reval Café

Een beetje te vergelijken met een soort Starbucks. Het zit verspreid over de gehele stad. Je kan er ontbijten met onder andere Engels ontbijt, toast met blauwe bessen jam of ei met spek, lunchen met verschillende soorten taartjes en ook hebben ze typische Este broodjes die stuk voor stuk super lekker zijn. Je bent gemiddeld 6 euro voor een ontbijtje kwijt en dan zit je ook goed vol en kun je er weer even tegenaan.

Taarten eten bij Maiasmokk

Taartjes eten bij Maiasmokk

Volgens ons dé plek om van een stukje taart te genieten. Helaas kwamen wij net op een tijdstip dat er al veel taarten op waren, maar vooralsnog genoten wij van een lemon cheesecake en biscuit taartje. Het interieur doet me een beetje aan Parijs denken. Een kop thee kost maar 1,50 euro. Een stukje taart kost gemiddeld 3.50 euro (dat zijn normale prijzen in Estland), maar dan krijg je er wel iets mega lekkers voor terug.

KLEDINGWINKELS

– Reserved
– Springfield
– Lindex
– Stradivarius
Vrijwel allemaal (behalve Lindex) zijn in de winkelcentra te vinden direct buiten de oude stadsmuren van Tallinn.

Chocoladeparijs bij Kalev

Chocoladehemel bij Kalev

Je altijd al in een paradijs vol chocolade willen begeven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Overal waar je kijkt, is chocolade te vinden. Je kunt een eigen zak vol verschillen soorten chocolaatjes samenstellen en we schrokken haast van de prijzen. Ik denk dat wij zomaar 30 stuks hadden en we hoefden bij de kassa maar 1.70 euro af te rekenen. Er zijn chocolaatje te vinden met onder andere ananas, kers en rum.

OVERIGE TIPS EN WEETJES OVER TALLINN

  • De kosten van de taxi zijn zeer aangenaam. Een ritje van het vliegveld naar de accommodatie kost tussen de 7 en 10 euro. Dit zijn vaste prijzen, dus je kan niet worden afgezet.
  • Het vliegveld van Tallinn ligt circa 5 kilometer van het centrum af, dus je ben er binnen 15 minuten al.
  • Een enkel ritje in het openbaar vervoer kost 1,60 euro en voor studenten slechts 0,80 cent.
  • Het is heel normaal om taart bij het ontbijt te nuttigen. De gemiddelde bakkerij heeft zelfs meer taart dan broodjes verkrijgbaar.
    – Alle grote winkelcentra liggen direct buiten de oude binnenstad. Ideaal!
  • Tallinn is totaal niet toeristisch, dus je bevindt je heerlijk tussen alle locals en je hoeft hierdoor niet lang in de rij te staan bij de toeristische trekpleisters

Ontdek nog meer gerelateerde reisartikelen:

Reacties

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Lonneke

    Ik had nog nooit van deze plaats gehoord, maar het klinkt echt leuk! En wat goedkoop zeg, zo kun je veel leuke dingen doen. :) Liefs Lonneke

Geef een reactie