Mijn persoonlijke tips voor interrailen door Oost-Europa

Europa, Oost-Europa, reizen, tips /

Na al mijn fotoverslagen van mijn treinreis door Oost-Europa heb ik gemerkt dat er wel een aantal meiden geïnteresseerd zijn om dit ook een keer te gaan doen. Ik kreeg al de vraag of ik een artikel wilde schrijven met daarin mijn persoonlijke tips, dus bij deze deel ik maar al te graag mijn ervaringen. Ik zeg niet dat ik een expert ben, maar het geeft je misschien een duidelijker beeld. Ik geef tips over de voorbereiding, het inpakken en tijdens de reis.

VOORBEREIDING

Hoe lang wil je gaan?
Voordat je je hele reis gaat plannen, is het belangrijk om te overleggen hoelang jij en je vrienden willen gaan. Twee of drie weken of misschien wel een maand of twee? Als je dat weet, kun je verder kijken en ontdekken of je misschien steden moet schrappen of juist reisdagen overhebt.

Het plannen van de reis: welke steden wil je bezoeken?
Je weet nu hoe lang jullie willen gaan reizen. Dan is het tijd voor stap twee: de reis plannen. Wij hebben er een lange tijd overgedaan om onze definitieve route te bepalen. Er zijn zoveel leuke steden, maar is het ook een logische volgorde en hoe lang heb je voor iedere stad nodig? Wij zijn veel forums afgegaan om ervaringen van andere reizigers te lezen. Uiteindelijk hadden we een lijst van onze favoriete steden samengesteld en daarna moesten we zelfs nog gaan schrappen.

InterRail app voor treintijden
Wanneer je je reis plant, kun je via deze applicatie zien hoe ver de steden van elkaar afliggen. Als het 10 uur reizen is, kan je misschien beter je planning een beetje omgooien. Wat ook ontzettend handig is, is dat je de applicatie offline kan gebruiken. Je kunt dus altijd de treintijden controleren en door middel van de navigatie kan je precies zien waar je trein op dat moment is en hoeveel treinstations je nog te gaan hebt.Accommodatie
Waar wil je overnachten? In een hostel, hotel of bed & breakfast? Zelf hebben wij een combinatie van hostels en Airbnb gedaan. (Airbnb is een soort Bed & Breakfast, maar dan zonder ontbijt). In Berlijn en Boedapest hadden we een Airbnb, omdat we rustig wilden beginnen en in Boedapest konden we dan ook even goed rust pakken. Verder zijn hostels super leuk om medereizigers te leren kennen, alleen heb je niet altijd je privacy en word je vaak wakker van andermans gesnurk. Soms snurken ze zelfs in koor. Verder heb je ook de optie ‘couchsurfing’. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar schijnt ook meer dan prima te zijn en is ook nog eens gratis.

100% app
Een andere applicatie waar we dagelijks gebruik van hebben gemaakt, is 100%, misschien herken je ze wel van de boekjes. Hierop kun je de kaarten van een hoop steden downloaden en zo gemakkelijk allerlei gezellige eettentjes, uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden bij jou in de buurt vinden. Soms wisten we echt niet waar we moesten gaan eten, maar dan keken we even op die app en hadden binnen de kortste tijd iets leuks gevonden.

InterRail Global Pass
Er zijn reizigers die liever ieder treinticket los willen kopen. Dit schijnt wel wat goedkoper te zijn, maar het kost ook weer meer tijd. En dat is niet fijn wanneer je haast hebt. En geloof mij, je bent niet altijd bijtijds op het treinstation. Of je verslaapt je, de reis naar het treinstation duurt langer dan gepland of je hebt je in de tijd vergist. Met dit InterRail ticket kun je in vrijwel elke trein stappen. Wij hadden een 10 reisdagen in 22 dagen ticket. Dit houdt in dat je binnen die 22 dagen, 10 keer de trein mag pakken. Welk tijdstip maakt verder niet uit. Het enige wat je dan hoeft te doen is op je ticket en reispaspoort de reisdatum en route in te vullen en dan is je reis van die dag officieel geldig.


INPAKKEN

Rugzak

Zorg voor een goede, stevige rugzak! Er is vast wel iemand in jouw direce omgeving die een rugzak overheeft van zijn of haar reis. Mijn tip: ga naar een plaatselijke, gespecialiseerde winkel en laat e rugzak afmeten. Je moet er namelijk goed voor zorgen dat het meeste gewicht van de rugzak op je heupen steunt in plaats van op je schouders. Dat gaat een hoop pijn schelen.

Praktisch inpakken
Ben niet te enthousiast met inpakken. Denk vooral praktisch. Dingen als hoge hakken, een volle lading make-up en andere verzorgingsproducten nemen simpelweg veel ruimte in, maar zorgen voor de nodige kilo’s. Mijn rugzak was zo’n 11 kilo en dat was voor mij zwaar genoeg. Als je in de zomer reist, is één trui en lange spijkerbroek meer dan voldoende. Beter ook, want dikke kleding neemt veel ruimte in. Shirts nemen amper ruimte in, dus daar kun je er met gemak een stuk of acht of meer van meenemen. Zelf hebben wij tijdens onze reis één wasbeurt gedaan met onze shirts, sokken en ondergoed. Op YouTube vind je ook handige video’s over het praktisch inpakken van je rugzak.
.
Maak een kopie van je paspoort en andere belangrijke pasjes…
…En geef deze aan een van je medereizigers. Stel, je portemonnee en/of rugzak wordt gestolen, dan heeft je medereiziger in ieder geval jouw gegevens en dat scheelt een hoop tijd en gedoe bij de politie. In sommige landen, bijvoorbeeld in Kroatië en Hongarije, wordt er heel slecht Engels gesproken, dus dan hoef je alleen de gegevens in hun handen te proppen.
.
Een lijstje van benodigdheden die je wellicht gaat vergeten
Schaar, aspirines, externe oplader, muziekoortjes, hangslotje, een rol wc-papier, pleisters, muggenspul, notitieboekje en pennen, diarree remmers, pincet, nagelknipper, deodorant, dagcrème, zonnebrandcrème, plakband, eventueel een extra geheugenkaartje voor je camera, scheermesje, reinigingsdoekjes, anti-bacteriële handgel.
.


TIJDENS DE REIS

Zorg voor genoeg eten in de trein
Honger hebben in de trein is niet chill. Als je zo’n twee uur in de trein zit, is het prima te doen, maar niet wanneer je flink wat uren te gaan hebt zonder een enkele overstap. Wanneer je vanuit Nederland vertrekt, kun je natuurlijk bergen aan koekjes, snoepjes en crackers meenemen, maar in het buitenland zou ik voor vertrek even een supermarkt in de buurt binnenlopen om daar wat lekkers in te slaan.

Stoelen reserveren in de trein
Sommige treinen zitten altijd propvol en zeker in de zomervakantie vanwege de grote hoeveelheid backpackers. In het begin deden we alles op de gok en hadden we met geluk steeds een zitplek, totdat we de trein naar Wenen pakten en eindigden op de grond, lees: liggend. Vanaf toen hebben we ook voor vrijwel elke trein stoelen gereserveerd, behalve toen we in tijdsnood waren. De stoelen kun je gewoon op het treinstation reserveren en kost je ongeveer drie euro per stoel. Tip: reserveer gelijk stoelen voor je volgende reis wanneer je aankomt op het treinstation. Op de dag van vertrek zelf vermijd je zo een lange wachtrij.

Hostel boeken tijdens je reis
Je kunt van te voren onmogelijk voor elke nacht een accommodatie regelen, tenzij je echt een strak schema hebt, maar dat is niet fijn voor zo’n vakantie. Je wilt natuurlijk ook gewoon de vrijheid kunnen hebben om overal naar toe te kunnen gaan waar je wilt en eventueel af te wijken als jullie toch iets anders willen bezoeken. Wij boekten steeds zo’n 2 of 3 nachten van te voren een hostel. Let wel op dat 90% dan al volzit en je niet in het populairste hostel terechtkomt.Hoeveel geld heb je nodig?
Ik kan je gelijk vertellen: interrailen is niet goedkoop. Voordat je op reis gaat,  ben je al honderden euro’s kwijt. Denk hierbij aan je InterRail ticket, overnachtingen, essentiële reisaankopen of festivalkaarten. Spaar dus goed van tevoren. Het is ook niet leuk om tijdens je vakantie steeds op elke cent te moeten letten. 

Tip: Free Tour Guide
Wat ik absoluut een aanrader vind, zijn de Free Tours. Die worden georganiseerd door enthousiaste, jonge mensen en ze doen dit geheel vrijwillig. Ze hebben onwijs veel plezier in hun werk en hierdoor komt het verhaal over de stad heel leuk over. Aan het eind is het wel de bedoeling dat je ze een kleine fooi als bedankje geeft. De tour in Praag was onze persoonlijke favoriet.

Kroegentocht / Pub crawl
Zo leuk! Ongetwijfeld de leukste stapavond van heel mijn vakantie. Voor een bedrag van ongeveer 15 euro (dit kan per land verschillen) ga je met een best grote groep een aantal kroegen langs en zo ontmoet je een hoop andere medereizigers.


Dit waren mijn persoonlijke tips voor interrailen. Hopelijk hebben jullie er wat aan! Als iemand verder nog vragen heeft mag je me altijd een mailtje sturen.

Leave a Comment

(20) comments

  1. Wat een supergoed artikel is dit! Zo duidelijk en uitgebreid. Ik weet niet of ik dit ooit ga doen, maar je foto’s en verhalen hebben me wel heel enthousiast gemaakt. Het is gewoon een bijzondere ervaring en je ziet zoveel plekken!

  2. Hee, ik ga deze zomer ook interrailen met een vriendin, we vliegen naar Budapest en vanaf daar gaan we (met de trein dus) via Wenen, Praag, Berlijn en Keulen weer naar Nederland. Nu vroeg ik mij af of je misschien nog weet welke hostels je in zat in de steden waar ik ook heen ga want misschien is dat ook iets voor ons?!(:

  3. Hoi Nanne!
    Ik ga drie weken interrailen en bedacht me dat jij dat vorig jaar hebt gedaan! Dus net alle blogs hierover teruggelezen ;) Ik heb die 100% app gedownload, maar moet geld betalen per boekje van een stad. Kan je misschien preciezer zijn in welke app van 100%? Ben namelijk erg benieuwd! Dankjewel alvast :)

  4. Heey, ik ga aankomende zomer interrailen en kwam zo op dit artikel, super handig! Ik vraag me alleen af hoe groot mijn backpack moet zijn, hoeveel liter was die van jou?

    1. Superleuk dat je deze zomer gaat interrailen! Waar ga je heen? Helaas weet ik niet meer hoe groot mijn rugzak was, maar het was in ieder geval een speciaal model voor vrouwen en woog – met inhoud – zo’n 11 kilo. Een gespecialiseerde winkel kan je uiteindelijk het beste advies geven, dus daar zou ik als ik jou was een keertje heen gaan.