Mijn persoonlijke tips voor Valencia (Spanje)

Net als mijn treinreis door Oost-Europa vorig jaar leek het me nu ook weer leuk om al mijn tips & tricks met jullie te delen. Ik ben een volle week naar Valencia op vakantie geweest en heb een behoorlijke lijst waar jullie wellicht iets aan kunnen hebben. Restaurants om te eten en drinken, dé hoogtepunten van de stad, het geheim van de Valenciaanse taxichauffeurs, de winkelgebieden en nog veel meer.

Taxi van en naar het vliegveld – Let op!
Ook wij maakten het mee om flink te worden afgezet. Zo betaalden wij voor enkeltje van het vliegveld naar het hotel 30 euro. Meneer de taxichauffeur had ‘zogenaamd’ weinig wisselgeld bij zich, op wat 5 en 10 centen na zodat wij hem verplicht meer moesten geven dan nodig. Een enkeltje hoeft namelijk maar 15 tot 20 euro te kosten, maar ook wij trapten er in. Spreek daarom van te voren een vast bedrag af en zeg dat je bij andere taxi’s 15 tot 20 euro betaalt. Namelijk: taxichauffeurs hebben altijd wisselgeld bij zich. Heel veel. Zij hebben van die buisjes vol met 1 en 2 euromunten. Dat zijn ze verplicht om bij zich te hebben. Onze receptionist was namelijk pissig dat wij te veel hadden betaald en ging voor ons op onderzoek uit, haha.

Hop-On, Hop-Off Bus
Ik denk dat dit jullie wel bekend in de oren klinkt. Die rode bussen vol toeristen die door het centrum van de stad crossen. In Valencia stapte ik voor de eerste keer in zo’n bus op. Ik vond het eerst altijd maar een ‘ouwe lullen’ attractie, maar Martine wist me te overtuigen om het toch eens te proberen. Zij heeft immers positieve ervaringen. Je kan namelijk in- uitstappen waar en wanneer je maar wilt. En het is ook wel fijn wanneer je je voeten voelt van al het lopen. Voor één dag betaal je 17 euro en voor twee dagen (24 uur) 19 euro. Het is daarom voordeliger om die twee euro meer te betalen, want er zijn twee routes. Met de ene route ga je langs La Ciudad de las Artes y Ciencias en het strand en met de andere ga je langs andere bezienswaardigheden, grote shopping centra en Bioparc Valencia. Die tweede route vond ik zelf niet bijzonder. Wel fijn als je wilt shoppen buiten het centrum of naar de dierentuin gaat.

Ontbijten – Doe dit niet in het hotel!
Boek alsjeblieft géén ontbijt bij je hotel. Dat is hartstikke duur aangezien je voor maar een paar euro buiten de deur kunt eten. In ons hotel (Hotel del Carmen) betaalde je 9 euro per dag, terwijl je om de hoek al vanaf 1.50 euro een vullend ontbijtje krijgt. Wij hebben dan ook elke ochtend buiten de deur gegeten. En zo zit je gelijk tussen de locals wat ontzettend leuk is. Het vinden van een tentje om te ontbijten is trouwens heel gemakkelijk, want er zit in elk straatje wel een terrasje. Tip: vermijd de grotere bekende pleinen. Daar is het logischerwijze een stuk duurder en zo veel specialer is het ontbijt daar ook niet. Wat wij heel erg lekker vonden was ‘el pan de queso’. Het zijn een soort ronde kaasbroodjes, maar niet zoals we die hier in Nederland kennen, en dan belegd met bijvoorbeeld chorizo.

Tijdstip voor avondeten
De Spanjaarden eten niet op de christelijke tijden zoals wij die in Nederland kennen. Omdat het in Spanje het hele jaar door lekker en vaak heet weer is, gaan ze pas aan tafel wanneer het wat is afgekoeld. Dit is meestal rond 10 à 11 uur, maar het is ook niet raar als je om middernacht je tapas krijgt gereserveerd. Veel restaurants zijn dan ook pas vanaf 20:00 uur of later open. Alleen de keukens op de toeristische plekken, op de pleinen bijvoorbeeld, zijn al wel eerder geopend, maar erg bijzonder is het daar niet.

HOTSPOTS voor avondeten en overige snacks:
Ik heb bijgehouden waar wij allemaal hebben gegeten, zodat jullie er misschien wat aan hebben. Ik kreeg van jullie ook een heleboel tips, maar de kans is groot dat je wat rondloopt en dan ergens strandt. Er is namelijk zoveel leuks en lekkers te vinden. Ik zou wel eerst even goed naar de menukaart kijken, want het ene tentje kan duidelijk duurder zijn dan het ander. Laat je dan ook niet zomaar overhalen door de irritante serveersters die je proberen over te halen. Ze zullen nooit naar je lachen, dus je hoeft ook niet perse aardig terug te doen. Oké, dit klinkt heel bot, maar 90% van de Spanjaarden zijn eenmaal niet aardig tegen toeristen en dat terwijl wij voor de meesten van hen hun enige komst van inkomsten zijn. Heel apart. Oké, hieronder een aantal tips:
[1] Horchatería Santa Catalina – Dé plek om churros te eten in een heel schattig en uniek tentje.
[2] Llaollao – Voor een originele frozen yoghurt ben je hier aan het juiste adres.
[3] Cerveceria Navellos – Geen bijzondere tent, maar je kunt er wel lekker en goedkoop tapas eten.
[4] La Rollerie – Om de hoek van de winkels en hier kun je heel divers eten zoals hamburgers, zalm en nachos. Het is heel betaalbaar en de sfeer hier buiten is om te smullen.
[5] Taska Hogan – Een mega romantische plek om paella te proberen.
[6] Destino 56 – Niet bepaald aardig personeel, maar het is wel een mooie strandtent. Ik kan je de smoothie watermeloen erg aanraden!
[7] La Tastaolletes – Een vegetarische/veganistische tent met de beste nachos óóit. Ook kun je hier bijvoorbeeld een salade met zeewier of rice paper rolls eten. Dit was ook om te smullen, maar je moet wel geluk hebben voor een plekje buiten.

Paella de Valencia
Paella is van origine een gerecht uit Valencia en zij staan dan ook bekend om hun speciale rijst. Het is geen normale korrel, maar een ronde rijst. Omdat de stad zo bekend staat om hun rijst, hebben ze ook hun eigen variant op de markt gebracht: Paella de Valencia. Dit keer niet met vis, maar met kip en konijn. De konijn hebben wij achterwegen gelaten, want dat vonden wij te zielig om te bestellen. Het is wel echt een aanrader en het is de goedkoopste paella die er is. Wat ook ontzettend leuk is, is dat paella een typisch gerecht is dat je deelt met de rest van de tafel. Je eet dus uit een grote pan.

Water, water en nog eens water
Zoals jullie wel weten, is het kraanwater in Spanje niet bepaald om te drinken. Gelukkig kost een fles(je) water heel weinig, als het je bij ’t juiste zaakje koopt. Bij lokale winkels eb je vanaf 50 cent al een flesje water en voor nog geen euro een grote fles van 1,5 liter water. Bij de bekendere, grote zaken betaal je met het gemak 2 euro voor een klein flesje. Valt wel mee voor één keer, maar uiteindelijk koop je toch best veel water en dan is het wel handig om te weten waar je het moet kopen. Het winkeltje Pan Pan, een bakkertje, zit verspreid door heel de stad en daar kun je gelukkig ook voor goedkoop je water kopen. En ze hebben er erg lekkere dingen trouwens.

Agua de Valencia
Pas op, Agua de Valencia is géén water. Wij dachten al steeds: hoezo is dit water zo ontzettend duur? Komt het dan van zo’n speciale bron? Nee, de laatste avond kwamen wij er dankzij de man van de receptie achter dat het een cocktail is. Wat er allemaal in zit? Cava, sinaasappelsap, wodka, gin en wat suiker. Wij hebben het niet geprobeerd, maar het schijnt wel het proeven waard te zijn.

La Ciudad de las Artes y Ciencias & aquarium
Wanneer je met een Hop-On, Hop-Off bus gaat of er zelf op uit gaat, moet je absoluut een ochtend of middag uittrekken voor La Ciudad de las Artes y Ciencias. Het is een stadje net buiten het centrum dat in het teken van kunst en wetenschap. De gebouwen zelf zijn alleen al adembenemend, maar ook binnen zijn er dingen te doen. In één van de gebouwen is er bijvoorbeeld momenteel het Pixar museum te vinden. Ik heb het idee dat je het een beetje met Nemo kan vergelijken, want het is erg interactief. Verder kan je tussen palmbomen lopen, in een roeibootje varen, maar ook L’Oceanogràfic is absoluut een bezoekje waard wanneer je de tijd hebt. Een groot aquarium met als hoogtepunt een dolfijnenshow.

ANDERS TIPS EN WEETJES OP EEN RIJ:
– Op zondag zijn de musea gratis.
– Een enkeltje met de bus kost 1.50 euro (in 2019 ook nog steeds). Je kunt ook een strippenkaart van acht enkele ritten kopen en dan ben je een paar euro goedkoper uit. Wij hebben alleen van de bus gebruik gemaakt toen we naar het strand gingen, dus wij hadden zo’n strippenkaart niet nodig.
– De bussen gaan maar tot half 12 ’s avonds, dus zoek goed uit welke nachtbus er bij jou in de buurt rijdt.
– Winkelen doe je in het centrum in Carrer de Colón en de zijstraten. Je vindt hier winkels als ZARA, Mango, Blanco, KIKO, Stradivarius, Brandy Melville, Parfois en Sfera. Ook zijn er twee winkelcentra buiten het centrum, maar daar moet je met de bus heen en is wel een heel stuk ongezelliger.
– Drankjes tijdens uitgaan kosten véél meer dan overdag. Waar wij ergens nog geen 3 euro betaalden voor een bier en water, betaalden wij in een kroeg maar liefst 7 euro. En het kan nog duurder.
– In augustus ligt alles stil in Spanje, aangezien dit de vakantiemaand voor hen is en zij houden dan nauwelijks tot geen rekening met alle toeristen die er ronddwalen. Houd hier daarom dan goed rekening mee als je dingen gaat ondernemen. Of het is helemaal gesloten of open van 10 tot 2. Er zullen vast wel uitzonderingen zijn zoals winkels, etc. maar let wel goed op.
– Het is soms wel handig om te weten hoe je iets in het Spaans moet bestellen, want veel Spanjaarden kunnen tot op de dag van vandaag nog steeds geen woord Engels verstaan of spreken.

Lees ook:
5 x overheerlijk eten en drinken in Valencia
– Mijn persoonlijke tips voor Tallinn (Estland)
– Mijn persoonlijke tips voor interrailen door Oost-Europa

Reacties

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Kelly

  Ahhh wat een heerlijke tips! Ik was eind juni in Valencia en heb echt genoten! Gek hé dat de bussen maar tot half 12 gingen, dat vonden wij ook wel echt zonde, maar je kan altijd een taxi nemen! Ik had wel al heel veel gelezen over dat je teveel betaald met de taxi. Wij gingen dan ook met de metro vanaf het vliegveld en dan nog een paar haltes met de bus voor maar een paar euro’s! Veel beter en ontzettend makkelijk én goedkoop!

  1. Fashiable

   Ja, dat is inderdaad ook een idee! Echter wilden wij zo snel mogelijk naar het hotel (zware spullen, haha!) en bij ons in de buurt ging sowieso geen metro. Dan scheelt een taxi een hoop gedoe, alleen wel wat meer geld :)

   1. liselotte

    Toen ik in Valencia was gingen wij ook met de metro! Leuk artikel!!

 2. Karlijn

  Oh, handige tips! Valencia klinkt als een mooie stad om eens te bezoeken. Ik vind het nog altijd even wennen als je het water niet uit de kraan kan drinken en moet sjouwen met grote flessen water. In Griekenland moesten we vanaf de supermarkt er nog de berg mee op ook :’)

 3. Tamara

  Toffe tips! Ik denk dat je er veel aan hebt als je naar Valencia, en wie weet als ik er een keer heen ga dan kan ik de tips wellicht gebruiken!

 4. Paula

  Valencia lijkt me echt prachtig. Na het zien van je foto’s eerder op je blog en deze blogpost wil ik ook echt een keer gaan.

 5. Dionne

  Fijne tips! IK ga in september weer naar Valencia! Ik kan niet wachten!

 6. Joëlle

  Super leuk artikel! Ook goeie tips. Als je de volgende keer naar Valencia komt, moet je de churros bij ‘El Contraste’ in de wijk Ruzafa proberen. Deze zijn werkelijk de beste churros van Valencia :-) Als je er dan toch bent, moet je ook de ‘buñuelos’ proberen, deze vind ik zelf nóg lekkerder! (Zijn een soort donuts van pompoen) De strippenkaart voor de bus is trouwens voor 10 ritjes! Stom dat jullie zijn afgezet bij de taxi!! Helaas gebeurt dit wel vaker in Valencia… Een ritje van het vliegveld naar het centrum kost standaard € 20!

Geef een reactie