Mijn persoonlijke tips voor Sevilla (Spanje)

Europa, reizen, tips /

Als tiener ging ik op studiereis naar Andalusië, maar toen was ik mij nog totaal niet bewust van de schoonheid van deze streek. Nu, een aantal jaren ouder en wijzer, bezocht ik Sevilla opnieuw en herontdekte ik de stad op een totaal andere manier. Ik had veel meer waardering voor, ja – vrijwel alles daar. De historie, al het lekkere eten en drinken, maar de liefde voor de zomerse zon blijft altijd aanwezig. In dit artikel deel ik met persoonlijke tips met jullie.

ALGEMEEN

Boek je een hotel? Met zwembad!
Sevilla ligt dan wel in het zuiden van Spanje, maar het ligt niet direct aan zee. Wel lopen er twee rivieren door de stad, maar daar wordt niet in gezwommen. Het is daarom slim om een hotel met buitenzwembad te boeken wanneer je in de zomer gaat. Na uren door een warme binnenstad te hebben rondgestruind, is het wel fijn om af te koelen in het zwembad. Tenzij je voldoening neemt met een koude douche. Hittegolven in Sevilla zijn niets raars, dus ik zou zeker in het zwembad liggen wanneer de Spanjaarden hun middagdutje doen.

Het bussensysteem
Het openbaar vervoer – in ieder geval de bus – in Sevilla is top geregeld. Veel buslijnen gaan doordeweeks iedere tien minuten. Wanneer je de bus instapt, kun je met je kleingeld een enkeltje voor 1,40 euro kopen. Briefgeld nemen ze geloof ik niet aan. Vervolgens kun je uitstappen bij welke bushalte je maar wilt. Let op: sommige buslijnen gaan beide kanten op, hetzelfde als hier in Nederland, maar sommige buslijnen rijden alleen maar rondjes en gaan dus maar een kant op. Dat klinkt in eerste instantie onlogisch, maar het zijn relatief kleine rondjes, dus dan valt het wel mee.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Real Alcázar – 80% korting voor studenten
De mooiste bezienswaardigheid is natuurlijk het Koninklijk Paleis met in het bijzonder haar plantenrijke tuinen. Ik kan haast niet met woorden omschrijven hoe mooi het is. Dat moet je echt met eigen ogen aanschouwen. Entree kost ongeveer 10 euro per persoon, maar studenten mogen voor slechts 2 euro naar binnen op vertoon van zowel hun studentenkaart als identiteitsbewijs. De rij kan best lang zijn als het tegenzit, maar het is ook mogelijk om je tickets online te reserveren. Dit moet je wel een aantal dagen van tevoren doen, want op dezelfde dag of een dag van tevoren is dit niet meer mogelijk.

Plaza de España
Het halvemaanvormige plein Plaza de España moet je ook gezien hebben wanneer je Sevilla bezoekt. Het is omgeven door een gracht waar je romantisch met een bootje doorheen kunt varen en deze kun je oversteken door een van de vier bruggen. Op het plein worden de 48 Spaanse provincies afgebeeld d.m.v. keramische kunstwerken. Je hoort het al: het is onwijs mooi. Je kunt er tientallen Instagram-waardige foto’s maken en na afloop kun je een rondje lopen door het aangrenzende park vol palmbomen en andere prachtige planten.

De kathedraal van Sevilla
 iedere hoek van de stad is de kathedraal wel te zien. Het is bovendien de grootste, Gotische kathedraal van de wereld en heeft een minaret als toren. Het is een prachtig gebouw om te aanschouwen, maar kun je ‘em ook van binnen bewonderen en de minaret beklimmen voor een uitzicht over de stad. De entree is acht euro, twee euro voor studenten en gepensioneerden, maar op zondag is de entree helemaal gratis zelfs – voor of na de mis. Houd dan wel rekening met een eventuele extra drukte. Om de toren te beklimmen, moet je van tevoren even reserveren.

Metropol Parasol
Een onverwachts en groots houten bouwwerk – kunstwerk kun je het wel noemen – wanneer je door de stad loopt. Voor wie zich van tevoren een beetje over de stad inleest, is dit project waarschijnlijk al wel bekend, maar voor ons was het toch wel een verrassing toen we het zagen. Met dit project wil Sevilla het desbetreffende plein en de omgeving een nieuwe inleven inblazen. Dat is naar mijn mening goed gelukt! Onder het gebouw is een museum te vinden, er is een verhoogd plein waar je kunt zitten en ook zijn er meerdere cafés en restaurants.

ETEN EN DRINKEN

Ontbijten voor 3 euro per persoon
Het verbaast me iedere keer weer hoe goedkoop je kunt uit eten in Spanje. Eten is een van mijn grootste hobby’s, dus gelukkiger kun je mij niet maken. Er zijn veel ontbijttentjes waar je voor slechts 3 euro per persoon kunt ontbijten. Voor dit bedrag krijg je – dit kan per restaurant verschillen – een koffie of thee, een glas geperste sinaasappelsap en toast met iberico-ham. Helemaal top. Ga dus vooral niet uit luiheid in je hotel ontbijten, want dan betaal je misschien wel drie of vijf keer zoveel. Heel erg zonde dus.

Dineren in Santa Cruz en Alfalfa
Van tevoren vraag ik mezelf altijd af: wat zijn de leukste wijken om te bezoeken? Geen zorgen, want in Sevilla kom je waarschijnlijk onbewust steeds in Santa Cruz of Alfalfa terecht. Vrijwel alle bezienswaardigheden zijn hier namelijk te vinden. Deze wijken gaan vloeiend in elkaar over en hier zijn eindeloos veel romantische restaurants te vinden. Door een beetje rond te lopen hier, kom je al snel veel gezellige plekken tegen. Straten waar wij hebben gegeten: [1] Calle Argote de Molina, [2] Calle de Placentines en [3] C. Santa María la Blanca. Met name in de eerste en laatste straat zijn heel veel gezellige restaurants te vinden.

Houd rekening met de Siësta
Al leven we in een steeds moderne tijd, de Spanjaarden houden zich – ik geef ze groot gelijk – strikt aan hun dagelijkse middagdutje. In de middag zijn daarom de meeste supermarkten en winkels gesloten. Als je daarom wilt winkelen, moet je dat óf in de ochtend óf aan het begin van de avond doen. Haal je middagsnacks daarom bijtijds in huis, zodat je niet onnodig honger krijgt. Restaurants zijn overigens wel gewoon open, dus daar kan je anders bijkomen met een tostada. Let wel op dat op zondag vrijwel alle winkels gesloten zijn.

Lees ook:
Mijn persoonlijke tips voor Tallinn (Estland)
– Mijn persoonlijke tips voor Valencia (Spanje)
– Mijn persoonlijke tips voor interrailen (Oost-Europa)

Leave a Comment

(2) comments