Eerste keer China? Alles wat je moet weten voordat je naar China reist

Plannen om binnenkort naar China te reizen? Gaaf! Het is een van de meest bijzondere landen die ik, Kirsten, ooit heb bezocht. Tegelijkertijd merkte ik tijdens de voorbereiding van onze reis dat er nog wel wat onduidelijkheden waren. China is immers een land dat enige voorbereiding vereist. Maar wees gerust, het is allemaal goed te doen! In dit artikel vertellen we je alles over de voorbereiding voor een reis naar China, zodat je perfect voorbereid bent op je bezoek aan dit prachtige land.

Weet je nog niet precies waar je heen wilt als je voor de eerste keer naar China gaat? Het land is immers gigantisch. Laat je inspireren door onze reisroute door China van 3,5 week.

Regel op tijd je visum

Heb je de knoop doorgehakt en word je volgende bestemming China? Dan heb je een visum nodig. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit een wat tijdrovend proces kan zijn. Omdat de visumaanvraag wat overweldigend kan lijken, heb ik hierover een apart artikel geschreven.

Het is belangrijk om bijtijds je visum voor China aan te vragen, namelijk zo’n 6 á 8 weken van tevoren. Eerder kan niet. Dan weet je zeker dat, mochten er zaken nog niet goed zijn bij je eerste aanvraag, je altijd nog op tijd een visum hebt.

Update december 2023: Goed nieuws! Recent heeft de Chinese overheid besloten om, met als doel het aantal toeristen richting China te verhogen, een aantal landen visumvrij naar China te laten reizen. Nederland is een van deze landen. Van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 mag je met een Nederlands paspoort 15 dagen visumvrij naar China. Houd voor het laatste nieuws de site van de Chinese ambassade in Den Haag in de gaten.

Update maart 2024: Inmiddels is België ook aan de lijst van landen toegevoegd die visumvrij, onder de bovengenoemde voorwaarden, naar China mogen reizen!

Versla de Chinese Firewall met een goede VPN

Je hebt er waarschijnlijk al wel een van gehoord, die Chinese Firewall. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat deze behoorlijk effectief is. Als je westerse apps als Whatsapp, Instagram, Facebook en Google in China wilt blijven gebruiken (waarschijnlijk wel), is het belangrijk om een VPN te installeren wanneer je nog in Nederland bent.

Wij hebben helaas behoorlijk wat problemen gehad met onze VPN’s, waardoor we niet altijd even goed bereikbaar waren. Wij gebruikten onder andere NordVPN, maar deze zou ik persoonlijk niet aanbevelen. Ik begreep van verschillende locals dat zij vooral Astrill gebruiken. Deze is niet goedkoop, maar achteraf gezien had ik deze graag gehad, zeker als je wat langer in China verblijft.

Betaal als een local met je telefoon

China is een cashloos land. Je zal merken dat je soms behoorlijk gek wordt aangekeken als je met munten of briefgeld komt aanzetten. De eerste dag is contant geld nog handig, zodat je een simkaart kan regelen en in je hotel kan aankomen. Wij hadden een simkaart van Unicom.

Zodra je de Chinese simkaart hebt aangeschaft, zorg er vooral voor dat je de wonderapp Alipay zo snel mogelijk download. Deze app kun je namelijk, in tegenstelling tot de andere grote Chinese wonderapp WeChat, koppelen aan je Nederlandse creditcard. De Engelstalige app is zeer toegankelijk en je betaalt door het scannen van een QR-code, of door jouw persoonlijke QR-code te laten scannen. Iedereen betaalt op deze wijze in China, dus ook de kleine straatverkopers en hotels of kleinere homestays.

Wij hebben alleen de eerste dag bij aankomst omgerekend zo’n 150 euro gepind. Daarna hebben we alles betaald met Alipay gedurende onze maand in China.

Benieuwd hoeveel een reis van ruim drie weken naar China ongeveer kost? Lees hier hoeveel wij kwijt waren.

Eerste keer China - alle tips op een rij
Eerste keer China - alle tips op een rij

Maak reizen DOOR CHINA makkelijk met deze apps

Hierboven heb ik Alipay al genoemd. Deze app maakt je eerste reis naar China echt zoveel gemakkelijker. Ook is een goedwerkende VPN cruciaal wil je contact houden met het thuisfront. Daarnaast zijn er nog andere apps die zeer handig zijn, namelijk:

 • DIDI – Deze app werkt als de Chinese Uber. Je kunt DIDI gebruiken zodra je Alipay hebt, en het makkelijkste is dan ook om DIDI in je Alipay app te gebruiken. Doordat je zelf je ophaal- en afleveradres selecteert, voorkom je veel misverstanden met niet Engelssprekende taxichauffeurs. Wij hebben de app veelvoudig gebruikt, taxi’s zijn namelijk ook spotgoedkoop
 • Google Translate – Dikke tip; zorg dat je de Chinese taal al in Nederland hebt gedownload, zodat je de app offline kunt gebruiken. Je kan de app vaak nodig hebben, vooral ook om de karakters te kunnen vertalen om te achterhalen wat je eet ;).
 • Maps.me – Download de plekken waar je naar toe gaan in China zodat je er offline gebruik van kan maken. Vertrouw niet op Google Maps, deze is in China helaas echt niet betrouwbaar. De Kaarten app van Apple is een goed alternatief.
 • Trip – Trip gebruik je voor het boeken en beheren van je treinkaartjes door China. Deze app maakt reizen door China een stuk makkelijker!
 • MetroMan Beijing – Een fijne app voor je vervoer door Beijing. Deze app hebben ze overigens ook van andere grote steden.

Niemand spreekt Engels

Kijk, in een land met 1.4 miljard mensen spreekt er natuurlijk altijd wel iemand Engels. Maar in de kleine maand die wij er zijn geweest, zijn we er toch maar weinig tegengekomen. Stel je daar dus ook op in, dan kan het alleen maar meevallen.

Zorg dat je goed voorbereid bent en altijd weet wat de locatie van je verblijfplaats is (en vertrouw dus niet op Google Maps) of het adres in het Chinees bij de hand hebt. Maar laat je vooral niet bang maken. Als je Google Translate hebt gedownload, kom je echt al heel ver. De bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De mensen zullen je altijd proberen te helpen. Met handen en voeten kom je echt heel ver, en zorgt voor leuke interacties!

Eerste keer naar China - alle tips op een rij
Eerste keer naar China - alle tips op een rij

De cultuurverschillen

Voordat we naar China gingen, waren we gewaarschuwd voor de andere gebruiken van Chinezen. Zelf hadden we ook onze vooroordelen. Denk aan de verhalen van spuwende en slurpende mensen. Poepende kinderen op straat. Ook de onbeleefdheid waarmee ik bij Chinese toeristen in Nederland nog wel eens te maken krijg, was iets waarop ik me had voorbereid. Eerlijk gezegd was mijn beeld niet erg positief. Na mijn bezoek is dat beeld echter totaal veranderd.

Veruit de meeste Chinezen die we hebben ontmoet, zijn ontzettend gastvrij, behulpzaam en vriendelijk. En ja, je zult wel eens roggelende oude mannen zien en horen, maar dit valt reuze mee én je raakt eraan gewend. Laat het vooral ook op je afkomen en bekijk het met een open blik.

Sommige gebruiken zouden thuis wellicht als irritant worden ervaren, zoals het niet echt respecteren van je persoonlijke ruimte. Maar als je je verdiept in de Chinese cultuur, gebruiken en geschiedenis, zul je ook veel meer begrijpen van het hedendaagse gedrag. Hierdoor zul je het ook veel sneller accepteren.

Een paar laatste dingeN OVER CHINA

Een paar laatste kleine dingen die mij zijn opgevallen, die jou misschien van pas komen als je er bent:

 • Publieke toiletten – Er zijn echt overal publieke toiletten; je vindt deze werkelijk in iedere grote straat, en ze zijn vaak redelijk schoon. Wel zijn dit altijd hurktoiletten en hebben ze zelden toiletpapier. Iedereen heeft daarom altijd een pakje zakdoekjes bij zich. Dit geldt ook voor grote, toeristische plekken.
 • Overal waterpunten – Op veel openbare plekken, zoals alle treinstations en vliegvelden, vind je waterpunten. Altijd met heet water en soms met koud water. Je zult dus ook veel Chinezen zien met thermoflessen voor hun thee en vaak noodles eten. Ook in de trein vind je heet water, wat perfect is om noodles mee te nemen tijdens een lange reis. Kraanwater is in China niet drinkbaar.
 • Paspoort – Zorg dat je je paspoort ten alle tijden bij je hebt. Op veel openbare plekken heb je security checks, bijvoorbeeld in metrostations. Daarnaast is je paspoort vrijwel altijd je toegangskaartje voor toeristische plekken (zoals de Verboden Stad of Zhangjiajie National Forest Park).
 • Veilig gevoel – Dit laatste gezegd hebbende, is China ook het land waar ik mij het meest veilig heb gevoeld. Je ziet ook vaak dat mensen hun spullen (ook in grote steden) onbemand achterlaten, wetende dat echt niemand iets zal stelen. Dit heeft natuurlijk zo zijn redenen (lees: politiek), maar als reiziger natuurlijk wel fijn! Ik hoef hopelijk niet te zeggen dat dat niet betekent dat er nooit iets kan gebeuren, dus gebruikt altijd je gezonde verstand.

Kijk & leestips OVER CHINA

Voordat ik een nieuw land bezoek, probeer ik altijd het een en ander te weten te komen over het land, de cultuur en geschiedenis. Zeker voor China is dit echt aan te raden. Het land kent een zeer rijke, bijzondere en heftige geschiedenis. Een die ook vandaag de dag nog veel invloed heeft op de cultuur. Vandaar dat ik het zeker aanraad je hier voorafgaand in te verdiepen. Hieronder wat kijk- en leestips waar ik veel aan heb gehad:

 • Op NPO Start kun je programma’s van Ruben Terlou in China terugkijken. Door het Hart van China en Langs de oevers van de Yangtze zijn zeker aanraders om meer te leren over het hedendaagse China.
 • Wilde Zwanen van Jung Chang is een prachtig boek over drie generaties vrouwen die opgroeien in China. Jung Chang schrijft over haar oma, moeder en eigen jeugd op bijzondere wijze, waarbij je tegelijk veel leert over de recente Chinese geschiedenis. Tip: je vindt dit boek echt in ongeveer iedere kringloop voor een paar euro. Ik vond de mijne zelfs gratis in een boekenkastje in de buurt!
 • De nieuwe keizer van Ties Dams als je meer wilt weten over de voor vele toch onbekende leider van hedendaags China, Xi JingPing.
 • De Keizerin van Jung Chang. Wist je dat China voor tientallen jaren door een vrouw is geregeerd? Ik in ieder geval niet. Als je meer wilt weten over het Chinese Keizerrijk, het einde daarvan, én natuurlijk over Keizerin-weduwe Cixi, geeft dit een hele goede inkijk.
 • The Dream of the Red Chamber van Xueqin Cao. Deze is wel voor de literaire die-hards. Een van de beroemdste Chinese klassieke literaire werken uit de 18e eeuw. Houd je ervan om echte klassieke meesterwerken te lezen? Dan is dit toch wel hét boek voor op je lijst. Ik ben eraan begonnen, maar ver ben ik niet gekomen..

Dit was alles wat je moet weten voor je eerste keer naar China. Hopelijk helpt al het bovenstaande in de voorbereidingen voor je bijzondere rondreis en tijdens je tijd in China. China vraagt misschien wat meer voorbereiding en uitzoekwerk dan wanneer je in Europa blijft, maar het is super goed te bereizen. Laat je dus vooral niet afschrikken en ga het avontuur zeker aan. Het is het dubbel en dwars waard!

MEer lezen over china?

Reacties

Geef een reactie