Wat je niet mag missen bij een bezoek aan Beijing, China

Beijing, ook wel Peking genoemd, is de indrukwekkende hoofdstad van China. Een bezoek aan China is niet compleet zonder een bezoek aan Beijing, of is de perfecte introductie aan het mooie land. In deze blog lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan de stad en wat je vooral niet moet missen in Beijing!

Wil je meer weten over China ter voorbereiding? Lees dan ook dit artikel met alles wat je moet weten voor je eerste reis naar China.

Bezoek aan Bejing: dit wil je zien en doen

Beijing is een gigantische stad, en heeft met ruim 21 miljoen meer inwoners dan in heel Nederland. Je kan dan ook weken in Beijing verblijven en nog steeds niet op de stad uitgekeken zijn. Waarschijnlijk heeft niet iedereen zoveel tijd. Wil je alle onderstaande plekken bezoeken, houd dan rekening met ten minste 4 volle dagen in Beijing, inclusief een dagtrip naar de Chinese Muur. Je hebt dan wel een druk schema, dus biedt je reisschema er de ruimte voor; trek dan idealiter een dag extra voor de stad uit.

Wist je dat je Beijing ook zonder visum kunt bezoeken?

Misschien is een hele rondreis door China nog te overweldigend, of vind je het aanvragen van een visum voor China een tijdrovend proces. Dan is een aantal dagen in Beijing een perfecte introductie! Niet veel mensen weten dat het ook mogelijk is om China visumvrij te bezoeken. Het is voor een aantal steden namelijk mogelijk deze 166 uur visumvrij te bezoeken, voor een lange overstap. Met het 144 uur visumvrij transitbeleid kun je dus 6 dagen in China verblijven zonder hier een visum voor aan te moeten vragen.

Net als bij de andere transit visa, krijg je deze middels het invullen van een visumformulier bij de douane op het vliegveld waar je overstapt. Je dient hiervoor wel aan een aantal regels te voldoen. Zo moet je ‘transit’ wel echt naar een ander land zijn, niet zijnde je plek van vertrek (dus niet Amsterdam – Beijing – Amsterdam, maar wel Amsterdam – Beijing – Tokyo). Naast Beijing kan dit ook in Shanghai en Kunming. Mocht je dit willen, lees je dan van te voren goed in, bijvoorbeeld op website van Evisumservice.

Update december 2023: Goed nieuws! Recent heeft de Chinese overheid besloten om, met als doel het aantal toeristen richting China te verhogen, een aantal landen visumvrij naar China te laten reizen. Nederland is een van deze landen. Van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 mag je met een Nederlands paspoort 15 dagen visumvrij naar China. Houd voor het laatste nieuws de site van de Chinese ambassade in Den Haag in de gaten.

10 dingen IN BEJING die je niet wilt missen

1. De Verboden stad

De Verboden Stad is het grootste en best bewaarde paleizencomplex in China. De stad vormde zo’n vijfhonderd jaar lang de exclusieve residentie van de keizers uit de Ming- en Qing-dynastie. Na de afzetting van de laatste keizer Puyi werd het een museum. De film ‘The Last Emperor’ gaat over deze keizer en is ook deels in de Verboden Stad opgenomen, dus het is leuk deze voorafgaand aan je bezoek te bekijken. Het complex is ruim 7 km² groot, dus trek zeker een dagdeel uit voor je bezoek. De Verboden Stad ligt aan het grote Tiananmenplein, dat je dan ook voorafgaand aan een bezoek kunt verkennen.

Extra tip: vergeet niet van te voren je ticket te kopen. Ik kocht mijn tickets hier voor 11 dollar per persoon. Je paspoort is je ticket, dus vergeet deze (sowieso nooit in China) niet.

2. Jingshanpark

Een bezoek aan de Verboden Stad kan je het beste meteen combineren met aan het Jingshanpark. Dit park ligt tegenover de uitgang van de Verboden Stad. Je kan de Verboden Stad namelijk maar aan één kant betreden, en aan één kant verlaten. Je betaalt 2 CNY entree voor het park en een kaartje koop je gewoon bij de ingang. Bovenin het park vind je een paviljoen, vanaf waar je mooi uitzicht hebt over de Verboden Stad.

3. Het Zomerpaleis

Het Zomerpaleis bevindt zich wat verder uit het centrum van Beijing, maar is absoluut de moeite waard. Wij vonden dit één van de mooiste plekken tijdens ons bezoek in Beijing. Het is het grootste keizerlijke park van China en het bevindt zich aan een groot meer, waarover je ook met een bootje kan varen.

Het Zomerpaleis kent een bijzondere geschiedenis, omdat het originele paleis tijdens de Opiumoorlog in 1869 door Britse en Franse militairen werd geplunderd en vernietigd. Het Zomerpaleis, zoals je deze nu kan bezoeken, is door keizerin-weduwe Cixi eind 19e eeuw herbouwd, maar niet zonder controverse. Lees je hier zeker wat over in voorafgaand aan je bezoek, of ga mee met een tour op locatie. Een ticket kochten wij gewoon ter plekke en kost, afhankelijk van het seizoen, 20 of 30 CNY (max. 3,83 euro in november 2023) per persoon.

Boekentip: de biografie van Keizerin-weduwe Cixi door Jung Chang – heel erg interessant!

4. Tempel van de hemel

Dit is een van de mooiste tempels in Beijing. De Tempel van de Hemel werd gebouwd in de 15e eeuw en gebruikt als offertempel door de Chinese keizer. De keizers van de Ming en de Qing dynastieën hielden hier plechtige, rituele ceremoniën, waarbij ze door offers aan de goden in ruil voor een goede oogst, als bemiddelaar tussen hemel en aarde functioneerden. Wandel zeker ook door het aangrenzende park. Hier vind je – met name in de ochtend – veel Chinezen die bezig zijn met dansen, tai chi of zwaardvechten.

5. Hutongs

Hutongs zijn traditionele Chinese woonwijken, waarvan de meeste zijn terug te vinden in Beijing. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal slechts 1 woonlaag hoog. Ze bestaan al 700 jaar. In Beijing zijn verschillende hutongs te vinden, maar een van de leukste gedeeltes is het gebied tussen de Lama Tempel en de Drum & Bell Tower. Je vindt hier onder meer leuke cafés, winkels en streetfood kraampjes.

6. Drum & Bell tower

Leuk is het om, als je een bezoek brengt aan de hutongs, een kijkje te nemen bij de Drum & Bell Tower. Gebouwd in de 13e eeuw voor muzikale doeleinden, en later gebruikt om de tijd aan te geven. Als je het leuk vindt, kun je ook in én op de torens tegen betaling. Aan het einde van de dag vind je hier vooral veel families die met hun kinderen aan het spelen zijn op het plein tussen de torens – wat erg soms bijzondere taferelen oplevert.

7. Lama tempel

De Lama Tempel is de grootste Tibetaanse tempel in Beijing, en perfect te combineren met een bezoek aan de hutongs. Samen met de Tempel van de Hemel staat de Lama Tempel bekend als een van de mooiste van de stad. Helaas hebben wij de tempel zelf moeten overslaan, omdat wij hier op zaterdagochtend naartoe gingen en het toen veel te druk was. Ga dus zeker op een ander moment indien mogelijk.

8. 798 Art Zone

Na het zien van heel veel oude gebouwen en kunst; tijd voor iets moderns! 798 Art Zone is een gebied met oude militaire fabrieken die zijn omgebouwd tot een hip en artistiek nieuw gebied. Je vindt hier veel hippe winkels, exposities en moderne kunstmusea. Leuk om een ochtend door te brengen, een expositie te bezoeken en te lunchen. Het gebied is helaas niet heel makkelijk met de metro te bereiken, maar gelukkig zijn de taxi’s hier goedkoop. Ik vond het de rit in ieder geval wel waard.

9. Olympisch park

In 2008 waren in Beijing de Olympische Zomerspelen. Het park dat ter gelegenheid hiervoor werd gebouwd, is nog steeds te bezoeken. Wandel door het gigantische park en breng ’s avonds een bezoek aan het Olympisch stadion – ook het Bird’s Nest genoemd. Het stadion wordt dan mooi verlicht. Een ticket kost 50 CNY (€6,43 in november 2023) en kun je ter plaatse kopen. Het park zelf is gratis te bezoeken.

10. DAgtrip: de chinese muur

Er zullen weinig mensen zijn die Beijing voor het eerst bezoeken zónder een bezoek aan de Chinese Muur; een van de zeven wereldwonderen. Vanuit Beijing is het relatief gemakkelijk een dagtrip naar een stuk van de Muur te maken.

Er zijn verschillende plekken waar je de Muur kunt bezoeken. De bekendste plekken zijn Badaling, Mutianyu en Jinshanling. Zelf bezochten wij Mutianyu en waren hier heel blij mee. Wij vonden het niet heel druk en hadden hele delen voor onszelf. Je kunt de Muur met een tour bezoeken, zoals deze, of op eigen houtje. Wij zijn uiteindelijk (per ongeluk) met een Chinese tour gegaan en dat was prima.

Vervoer in beijing

Beijing is een mega stad. Enkel de stad te voet ontdekken, zit er dan ook helaas niet in. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld. Je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat je – hoogstwaarschijnlijk – geen Chinese tekens kan lezen, het belangrijkste in ook altijd in het Engels aangeduid.

  • Metro – Het vervoersmiddel dat je het meest zult gebruiken om jezelf door Beijing te verplaatsen. Er is een gigantisch en zeer goed functionerend metrostelsel in de stad, inclusief verbindingen naar beide vliegvelden. De ritprijs is afhankelijk van de afstand, maar tot 6 km betaalt je 3 CNY per persoon. Een los kaartje koop je bij het automaat in het metrostation, deze spreekt voor zich en is ook in het Engels. Je kan er ook voor kiezen een Beijing Metro Smart card te kopen bij het loket, deze kaart kun je opladen. Wij hebben hier niet voor gekozen. Handig is ook dat je kaartjes kan betalen met Alipay. Anders kun je met cash betalen, maar in ieder geval niet met je buitenlandse pinpas of creditcard. Tip: download de app MetroMan Beijing, deze app helpt je sowieso van A naar B.
  • Taxi – Er zijn een paar locaties, zoals 798 Art Zone, die minder makkelijk met de metro te bereiken zijn. Fijn en makkelijk is het om hiervoor een taxi te pakken. Boek deze in je Alipay app via DIDI, die vergelijkbaar werkt als Uber. Een rit van een half uur kost meestal maar een paar euro, dus om de kosten hoef je je ook in een grote stad als Beijing geen zorgen te maken. Wel misschien om het verkeer… Houd er rekening mee dat het verkeer soms goed vast kan staan, zeker als je tijdens de spits rijdt. De reisduur in Google Maps is dan ook zeker niet altijd representatief.
  • Fiets – Hartstikke leuk is het ook om delen van de stad te verkennen op de fiets, zoals de Hutongs. Je vindt door de hele stad ontzettend veel deelfietsen (niemand heeft een eigen fiets) die je ook met Alipay voor hele kleine bedragen kan huren. Scan de QR-code van een van de deelfietsen en off you go!

TIPS VOOR EEN Verblijf in beijing

In een stad zo groot als Beijing zit je altijd wel ergens vlakbij, of ergens ver vandaan. Ik raad je daarom aan om in de buurt van de levendige wijken te zitten, met veel eetgelegenheden. Leukste is in de buurt van Qianmen Street of in de bovengenoemde Hutongs. Mocht dit niet lukken, bijvoorbeeld omdat de prijzen in Beijing helaas best hoog liggen, zorg dan dat je hotel sowieso vlakbij de metro zit. Hieronder een aantal goede opties:

That’s it! Alles wat je moet weten voor je perfecte bezoek aan Beijing, en wat je absoluut niet wilt missen. Start je rondreis in China in Beijing? Bekijk dan zeker ook dit artikel met de ideale reisroute voor 3,5 week door China, en dit artikel met alles wat je moet weten voordat je naar China reist.

Reacties

Geef een reactie