Dit mag je niet mag missen bij een bezoek aan Chengdu, China

Reis je binnenkort naar China? Dan mag een bezoek aan Chengdu niet ontbreken. Het was een van onze favoriete bestemmingen in China. Denk je aan Chengdu, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de panda’s. Maar goed nieuws; de miljoenenstad heeft nog veel meer te bieden. Wat je allemaal kunt doen in Chengdu, lees je hieronder.

Benieuwd waar je na het onvergetelijke bezoek aan Chengdu naartoe kan reizen? Ik, Kirsten, vertel je graag meer over de de perfecte reisroute voor de eerste keer China in dit artikel.

Zeven dingen die je niet wilt missen in chengdu

1. Wuhou shrine

Wuhou Shrine, of ook wel Wuhou Temple genoemd, vind je in het noordwesten van de stad. Het is een eeuwenoud complex ter herdenking aan Zhuge Liang, Liu Bei en andere helden tijdens het Shu of Three Kingdom. Je vindt hier prachtige en bijzondere houten beelden, een mausoleum en rustgevende tuinen.

Breng na de Wuhou Shrine zeker ook een bezoek aan Jinli Ancient Street, die zich naast het complex bevindt. Dit is een leuke, lange straat vol met eettentjes en winkeltjes. Hier kan je ook goedkoop een bezoek brengen aan een Sichuan Opera. Entree voor de Wuhou Shrine is 50 rmb (€6,36 in november 2023) per persoon.

2. kuan & zhai alley’s

Als je nog op zoek bent naar streetfood, een mooi theehuis of souvenirs, ben je hier aan het goede adres. Kuan en Zhai alley zijn twee oude straten naast elkaar, die nog stammen uit de Qing-dynastie. Als je ook in Beijing bent geweest, zal het waarschijnlijk doen denken aan de drukke straten in de Hutongs. Het is een bekende plek onder toeristen, met veel eetgelegenheden. Ook hier kun je een bezoek brengen aan een Sichuan Opera.

Wuhou Shrine in Chengdu, China
Kuan en Zhai alleys in Chengdu, China

3, Proef de sichuanse keuken

Het bekendste ingrediënt van de Sichuanse keuken is natuurlijk de Sichuan peper, een specerij die een verdoofd gevoel op je tong achterlaat. De keuken kent uitgesproken en pittige smaken en was absoluut onze favoriete keuken die we hebben geprobeerd in China. Een bekend gerecht is de hotpot, al is het lastig om deze vegetarisch te vinden.

Wees echter niet getreurd als je geen vlees eet. De keuken biedt namelijk ook een behoorlijk scala aan vegetarische en veganistische gerechten. Een van de beste plekken waar we veganistisch (en goedkoop!) hebben gegeten, is Su Shan Mian. Dit restaurant is het makkelijkste te vinden door de routebeschrijving in HappyCow te volgen. En ook voor degenen die bang zijn voor pittig eten: ik vond het erg meevallen! Mocht je nu heel erg geïnteresseerd zijn in de Sichuan keuken, breng dan een bezoekje aan het Sichuan Cuisine Museum.

4. Chengdu research base of giant panda breeding

Als je panda’s wilt zien in China, is Chengdu toch wel de place to be. Het centrum is een non-profit organisatie, opgezet in 1987 door de gemeente Chengdu, met als doel de panda te behoeden voor uitsterven. Ondanks de goede intenties van het centrum vond ik het wel een hoog ‘dierentuingehalte’ hebben en kijk ik er met gemengde gevoelens op terug.

Het is goed om in je achterhoofd te houden en zelf de afweging te maken of je hier dus een bezoek aan wilt brengen. Tijdens onze reis door China was dit een van de drukste plekken die we hebben bezocht. Probeer dan ook zeker het weekend te vermijden. Daarnaast dien je vooraf tickets te boeken, voor de ochtend of middag. De kosten bedragen 55 RMB (€6,99 in november 2023) en de tickets koop je hier.

Nog meer bezienswaardigheden VOOR je bezoek aan Chengdu

5. 3d-scherm met animaties op taikoo li

Je vindt 3D-reclamescherm heus wel om meerdere plekken in de wereld, maar krijg je dan ook leuke panda-animaties te zien? In Chengdu natuurlijk wel. De grootste is te vinden bij Taikoo Li en is moeilijk te missen. Taikoo Lo bevindt zich sowieso in een leuk winkelgebied en is daar dus goed mee te combineren.

6. People’s park

Dit park zal niet het mooiste zijn dat je hebt bezocht, maar een bezoek aan People’s Park in Chengdu is zeker wel de moeite waard om een aantal andere dingen. Allereerst zijn parken in China de uitgelezen plaats om gebruiken van de lokale bevolking mee te krijgen, zoals dans, spellen en Tai Chi.

Daarnaast vind je in dit park ook een huwelijksmarkt. Als je de programma’s van Ruben Terlou hebt gezien, weet je misschien al wat dit is. Op een huwelijksmarkt ‘adverteren’ ouders met hun vrijgezelle zoon of dochter, en proberen ze hier een match met een andere vrijgezel te zoeken. Ouders zijn hier dus de echte matchmakers. Ik vond dit erg boeiend om te zien. Als laatste vind je in dit park verschillende theehuizen voor een kop traditionele Chinese thee.

Reclamebord met panda's in Chengdu, China
People's Park in Chengdu, China

7. Leshan Giant buddha

Officieel ligt deze bezienswaardigheid niet in Chengdu, maar deze is zo dichtbij en indrukwekkend dat je deze niet mag missen. Het beeld van een zittende Boeddha dat uitkijkt over water, werd in de 8e eeuw uit een bergwand gehouwen. Het Boeddhabeeld kostte 90 jaar om te bouwen, is 71 meter hoog en daarmee één van de grootste op aarde.

Je kunt de Boeddha van dichtbij bekijken, waarvoor je 90 rmb (€11,44 in november 2023) entree betaalt, of vanaf het water per boot (wij kozen voor het eerste). Vanaf Chengdu East vertrekt er vrijwel ieder half uur een trein naar Leshan, die er een klein uur over doet. Vanaf daar pak je voor een paar euro een taxi of DIDI naar de Giant Buddha.

Leshan Giant Buddha in Chengdu, China

Meer tijd? BEZOEK DAN deze plekken in de omgevinG VAN CHENGDU

8. Mount emeishan

Vlakbij Leshan vind je de ruim 3000 meter hoge berg Emeishan. Op deze berg werd 2000 jaar geleden de eerste boeddhistische tempel van China gebouwd. Tegenwoordig bevinden zich er 76 kloosters en wordt het als de meest heilige berg voor Boeddhisten in China beschouwd.

Je kunt de berg uiteraard beklimmen, maar China zou China niet zijn als je de berg niet ook met een kabelbaan kan bezoeken. Trek hier wel zeker een dag voor uit, want je moet eerst een behoorlijk stuk met de bus omhoog tot de kabelbaan. Je kunt overigens ook een nachtje op de berg blijven slapen, waaronder in een van de kloosters.

9. Dujiangyan

Op een half uurtje met de trein afstand vanaf Chengdu vind je Dujiangyan, een mooi natuurgebied. Hier kun je onder andere het irrigatiesysteem van Dujiangyan, een netwerk van dammen en dijken gebouwd rond 250 voor Christus, dat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Vooral de omgeving is heel mooi. Daarnaast kun je hier ook de Erwang tempel bezoeken. Ook het vermelden waard is de Dujiangyan Library, een van de mooiste boekenwinkels die je ooit tegen gaat komen. Helaas hadden wij niet genoeg tijd voor een bezoek, maar anders was ik hier graag heen geweest.

VerbliJVEN in chengdu? BOEK JE OVERNACHTING HIER

Tijdens je bezoek aan Chengdu wil je natuurlijk ook weten waar je het beste kan verblijven. Het leukste en makkelijkste is om in de buurt van Chunxi Road te verblijven, een groot winkelgebied dat heel goed bereikbaar is en veel eetgelegenheden kent in de buurt. Een aantal tips voor accomodaties in Chengdu op een rij:

Al zin gekregen in je bezoek aan Chengdu? Het was een van onze favoriete bestemmingen in China, met name door de combinatie van leuke sfeer, prachtige highlights en de geweldige keuken. Hopelijk stelt het jullie ook niet teleur.

Meer lezen over china?

Reacties

Geef een reactie