Een weekend naar Brussel – 13 van de leukste hotspots

Brussel, de Belgische hoofdstad, barst van verrassingen op het gebied van cultuur, winkelen en gastronomie. Dankzij de vele trendy wijken, gezellige koffiehuizen en prachtige parken om in rond te dwalen, is deze stad een ware ontdekkingstocht. Ga je binnenkort een lang weekend naar Brussel? Fantastisch! In dit artikel vind je een selectie van geweldige hotspots waar je kunt genieten van heerlijk (vegan) eten, winkelen voor tweedehands en vintage kleding, musea kunt bezoeken en wandelingen kunt maken in prachtige parken.

Laatst bewerkt: 4 oktober 2023

Goed voorbereid een weekend naar Brussel

Brussel is vanwege de afstand een ideale bestemming voor een weekend weg. Dichtbij huis, maar vooralsnog dompel je je een paar dagen onder in een heel andere cultuur. In Brussel is het een feest als het gaat om een culinaire belevenis, maar ook voor tweedehands winkelen ben je hier aan het juiste adres. Houd dus rekening met extra ruimte in je koffer of neem voor de zekerheid een XXL koffer mee in de trein of auto. Nu kunnen we echt beginnen met het verkennen van de leukste hotspots van Brussel.

Een weekend in Brussel - Vossenplein rommelmarkt

1. Pizzarestaurant NONA

Een absolute must als je in Brussel bent, is een bezoek aan restaurant NONA. Dit restaurant in het centrum van de stad serveert authentieke Napolitaanse pizza’s. Het deeg wordt hier dagelijks vers bereid en krijgt vervolgens 24 uur de tijd om te rusten. De pizza’s worden razendsnel geserveerd, want ze hebben slechts één minuut nodig in de houtoven. Laat de eventuele wachtrij je niet afschrikken, want dankzij de snelle service is er snel weer plek in het restaurant.

Adres? Sint-Katelijnestraat 17-19

2. Le Botaniste (vegan)

Voor de veganisten onder ons is Brussel een waar paradijs. Een absolute topper is Le Botaniste, een restaurant dat al vanaf de buitenkant uitnodigend oogt. Je kunt hier genieten van een scala aan snacks, zoals veggie sushi rolls, zeewier tartaar en mezze, om te delen. Voor het hoofdgerecht kun je je eigen bowl samenstellen met rijst, pasta, aardappelen, quinoa of salade als basis, en daarbij een saus, garnering/groenten en topping kiezen. Bovendien is bijna alles hier vrijwel glutenvrij.

Adres? Franklinstraat 2 & Baljuwstraat 10

Een weekend in Brussel - Knees to Chin

3. Knees to Chin (veel vegan)

Voor een betaalbare Aziatische maaltijd moet je zeker Knees to Chin bezoeken. Dit restaurant staat bekend om zijn springrolls met verrassende vullingen, zoals asperges, kokosomelet en teriyaki aubergine. Bij de springrolls krijg je een assortiment van zes sauzen om uit te proberen, waarvan er drie volledig vegan zijn: sweet chili, hoisin en sesam-sojasaus. Daarnaast bieden ze verschillende bijgerechten, zoals dim sum, gestoomde broodjes en desserts. Knees to Chin heeft drie locaties in Brussel, waarvan één in het centrum.

Adres? Livornostraat 125, Vlaamsesteenweg 28 en Alsembergseteenweg 148

4. La Fabrique

Een niet te missen hotspot is La Fabrique – perfect voor een ontbijt of lunch buitenshuis. Vooral op zaterdag en zondag is het een geliefde plek voor de lokale bevolking om uitgebreid te brunchen. Van french toast tot geroosterde aubergine. Vergeet niet te reserveren om zeker te zijn van een tafel. Het restaurant in de stad heeft een ruim buitenterras te midden van groen, wat extra leuk is op mooie dagen.

Adres? Waterloolaan 44 (En Ville)

5. Vintage shoppen bij Think Twice

Think Twice is een van de meest populaire tweedehandswinkels in België – en dat is niet zonder reden. Met een tiental vestigingen in het hele land is er hier veel tweedehands moois te ontdekken. Ze promoten duurzame mode door middel van vintage kleding. Elke vijf weken wordt er een geheel nieuwe collectie in de winkel gehangen, waarvan de laatste twee weken met zéér verleidelijke kortingen. Ze beginnen met 30% korting en de prijzen dalen steeds verder. Op de laatste dag kun je alles zelfs voor slechts 1 euro (ja echt!) per item scoren.

Adres? Oude Graanmarkt 57 & Spoormakersstraat 71

Een weekend in Brussel - vintage Think Twice

Nog meer hotspots voor een weekend naar Brussel

6. Café de la Presse

Een gezellige koffiespot van Brussel is Café de la Presse. Mensen kletsen het hoognodige bij, maar iets wat vooral opviel, was de hoeveelheid mensen met laptop. Een werkcafé kan je eigenijk wel noemen. Ik was er zelf op een zaterdag en het werkte extra motiverend om iedereen te zien werken. Wel wordt er van je verwacht dat je af en toe je gezicht bij de bar laat zien om een gezellig praatje te maken – en nog iets te bestellen. Het personeel is ontzettend vriendelijk en dat merk je ook zeker aan de sfeer in deze koffiebar.

Adres? Louizalaan 493

7. Wandeling door Ter Kamerenbos

Wie zin heeft in een fijne middagwandeling, kan na een koffiestop of werklunch bij Café de la Presse doorlopen naar Ter Kamerenbos. Om deze te bereiken, loop je eerst door de duurste straat van Brussel. Deze straat is namelijk in z’n geheel beveiligd. Ter Kamerenbos is een park met zoveel hoge bomen en open vlaktes, waardoor het op een natuurlijk landschap lijkt. Middenin Brussel, maar toch in een bosrijk gebied. Ook voor een picknick kan je hier heel leuk zitten.

Adres? Zuidoosten van Brussel

De triomfboog in Jubelpark

De leukste hotspots in Brussel om te bezoeken

8. Wandelen en cultuur in Jubelpark

Jubelpark, ook wel bekend als Parc du Cinquantenaire, biedt niet alleen een prachtige omgeving om te wandelen, maar herbergt ook diverse culturele schatten. Hier vind je monumenten zoals de fotogenieke triomfboog en zuilengalerij. Daarnaast zijn er verschillende musea in de buurt, waaronder het Museum voor Kunst & Geschiedenis, het Paviljoen van de Menselijke Driften en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. De sfeer in het park wordt vaak verlevendigd door muzikale optredens, en ’s avonds worden er zelfs salsadansen georganiseerd op de gratis parkeerplaats.

9. Guingette Maurice

In Jubelpark kun je ook terecht bij Guingette Maurice voor een hapje en een drankje. Dit is een geweldige plek om te ontspannen onder een grote, open tent terwijl je geniet van live jazzmuziek, cocktails en lekkernijen. Op bepaalde dagen worden er zelfs yoga- en salsasessies gehouden. Guingette Maurice heeft naast deze locatie in Jubelpark nog drie andere vestigingen in verschillende Brusselse parken, dus je hebt genoeg mogelijkheden om te genieten van deze levendige sfeer.

Adres? Parc du Cinquantenaire (Jubelpark)

Betaalbaar uiteten bij Manhattn's burgers

10. Burgers eten bij Manhattn’s

Manhattn’s is een geweldige plek voor liefhebbers van burgers, vooral als je vegetarisch bent. Wat deze plek uniek maakt, is dat je bijna elke vleesburger kunt vervangen door een vegetarische optie. Hierdoor kun je kiezen uit een breed scala aan smakelijke vegetarische opties. Naast de heerlijke burgers kun je hier genieten van echte Vlaamse frieten of zoete aardappelfrietjes. Vergeet niet om hun huisgemaakte chocolate chip cookies te proberen én deel een kan van 1,5 liter huisgemaakte ijsthee met je gezelschap.

Adres? Louizalaan 493 (op loopafstand van Jubelpark)

11. Neuzen op de rommelmarkt bij Vossenplein

De rommelmarkt op het Vossenplein, ook bekend als ‘Oude Markt’, is een niet te missen bestemming in Brussel. Elke dag tot in de vroege middag vind je hier kraampjes met tweedehands meubels, textiel en accessoires. Alles op deze markt is tweedehands, wat het een populaire bestemming maakt voor vintage liefhebbers. Je moet bereid zijn om tussen de spullen te snuffelen, maar het is de moeite waard. In de buurt van de rommelmarkt vind je tal van cafés en restaurants waar je kunt pauzeren voor een koffie of lunch tussen het winkelen door.

Adres? Vossenplein (Marollenwijk)

Vintage shoppen in Brussel: rommelmarkt Vossenplein

12. Vegan heaven bij koffiebar L’Alchimiste

Koffiebar L’Alchimiste bevindt zich in de gezellige, maar vooral hippe wijk Sint-Gillis van Brussel. Het relaxte gevoel dat je krijgt wanneer je door de straatjes loopt, sluit naadloos aan bij het huiskamer interieur van L’Alchimiste. Denk aan bakstenen muren, een boekenkast en een hondje dat naast je in slaap valt. Niet alleen het interieur wil je opvouwen en in je handtas stoppen, ook de nieuwsgierigheid naar de vegan recepten is aanwezig. Alles is huisgemaakt, organisch en plantaardig! En dat proef je.

Adres? Savoiestraat 59 (Sint-Gillis)

13. Lunchtent en conceptstore The Wild Lab

Maak je weekend in Brussel compleet met een bezoek aan The Wild Lab, een duurzame conceptstore. Hier kun je genieten van vegetarische en veganistische gerechten voor ontbijt, lunch en brunch. De ingrediënten die ze gebruiken, geven je een energieboost, waaronder superfoods zoals açai. Bovendien ondersteunt The Wild Lab lokale boeren en makers en biedt het duurzame merken voor zowel mannen als vrouwen. Alles in de winkel is milieuvriendelijk, duurzaam en veelal gemaakt van veganistische materialen. Dit maakt het een geweldige plek voor bewuste shoppers én fijnproevers.

Adres? Antoine Bréartstraat 44a (Sint-Gillis)

Lunchtent The Wild Lab in Brussel

Wat zijn jouw favoriete hotspots wanneer je een weekend naar Brussel gaat?

Ontdek nog meer gerelateerde reisartikelen in België

€ – Dit artikel bevat een betaalde samenwerking

Reacties

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Sanne

  Wil graag nog een keertje terug naar Brussel! Vorig jaar ging ik er een nachtje heen met mijn vriend, maar we gingen per ongeluk precies op de nationale feestdag waardoor heel veel gesloten was haha. Oeps. Die rommelmarkt op het Vossenplein hebben we dan weer wél weer meegepakt.

  1. Fashiable

   Oh wat een pech dat jullie er tijdens een nationale feestdag waren. In ieder geval een goede reden om nog eens terug te gaan inderdaad!

 2. evelien

  Wat een leuke hotspots allemaal!
  Ik zou dolgraag een keer naar Brussel gaan, het is zó dichtbij, maar het is er nog nooit van gekomen. :-)
  Liefs,
  Evelien

  1. Fashiable

   Hetzelfde geldt voor mij! Het is dat mijn vriend er nu tijdelijk woont, waardoor ik er behoorlijk vaak ben. Nu ik wijken buiten het centrum om steeds beter leer kennen, begin ik de stad echt steeds leuker te vinden. Dus ik zeg: doen! :)

Geef een reactie