9 tips voor succesvol kringloopshoppen in België

Nooit gedacht dat kringloopshoppen in België zo’n succes zou zijn. De kringloopwinkels zijn hier vaak een stuk groter en er is veel meer keuze, dus je komt gegarandeerd met mooie spullen thuis. Ik vond het zó leuk dat mijn favoriete winkels in Nederland haast in het niet vallen. Voor wie nieuwsgierig is geworden naar kringloopshoppen in België, heb ik in dit artikel alvast 9 tips op een rij gezet. Shopse!

Tips voor succesvol kringloopshoppen in België

1. Google Maps en Allekringloopwinkels voor kringloopwinkels

Er zijn verschillende manieren hoe je naar kringloopwinkels in België op zoek kunt gaan. Een veelgebruikte website in zowel Nederland als België is Allekringloopwinkels. Aan de hand van jouw huidige locatie krijg je een lijst van alle kringloopwinkels bij jou in de buurt te zien. Zelf hebben wij vooral Google Maps gebruikt en hierin ‘kringwinkel’ ingevuld. Dit werkt in feite hetzelfde, dus het is aan jou wat je het fijnst vindt werken. In een eerder artikel deelde ik al mijn favoriete kringloopwinkels in België.

2. Ga kringloopshoppen in de kleinere plaatsen

In Nederland geldt dit in principe ook, maar in dorpen en afgelegen plekken in steden zijn meestal de beste kringloopwinkels te vinden. Ze zijn hier een stuk goedkoper en weten vaak minder goed wat hip of bekend is. Of ze weten het misschien wel, maar dan gunnen ze het de klanten juist om die parels voor een kleine prijs te vinden. Vintage winkels zijn nog steeds erg leuk om naartoe te gaan, maar je weet dan van tevoren al dat je meer geld zal neerleggen.

Tips voor kringlopen in België

3. Ga met de auto op ontdekkingstocht

Indien je de mogelijkheid hebt, ga dan zeker met de auto op pad. Nu is dat sowieso wel een verstandig idee, aangezien het anders moeilijk wordt om steeds van A naar B te komen. In de grotere steden is dat geen probleem, maar wel in de dorpen en afgelegen delen van een stad. En wanneer je met de auto gaat, kan je alles meenemen wat je leuk vindt. Niet alleen kleding, maar ook meubels, schilderijen en andere grotere spullen. Het zou zonde zijn als je deze vanwege ruimtegebrek niet kan meenemen.

4. Stippel een route uit in de kringloopwinkel

Het klinkt een beetje suf, maar het helpt bij mij altijd om te bepalen waar ik in een kringloopwinkel begin. Alle kringloopwinkels die ik in België heb bezocht, waren enórm groot, waardoor dit in mijn geval wel nodig was. Meestal begin ik bij de kledingafdeling, omdat ik hier altijd de meeste tijd spendeer. Hierdoor heb ik alle energie en concentratie om de parels eruit te vissen. Na verloop van tijd word ik altijd een beetje suf en krijg ik honger, dus dan heb ik ook minder zin om de rekken nog grondig door te spitten.

Tips voor winkelen bij kringloopwinkels in België

5. Op zondag en maandag zijn veel kringloopwinkels gesloten

Dat op zondag veel kringloopwinkels in België gesloten zijn, is niet heel vreemd, maar ook op maandag zijn er veel gesloten. In Nederland zijn de meeste winkels wel gewoon open, dus dat was even wennen toen er veel gesloten bleek te zijn. Niet getreurd. Als je goed in de omgeving zoekt, zijn er alsnog een aantal leuke kringloopwinkels op maandag geopend. Check dus eerste goed de dagen en openingstijden, voordat je ergens blindelings naartoe rijdt.

6. Pak de grootste winkelmand en gooi daar alles in wat je mooi vindt

Helemaal tot over je oren verliefd of nog aan het twijfelen over een item? Gooi het in ieder geval in de grootste winkelmand die kan je vinden en bedenk na een ronde door de winkel of het iets voor je is. Zelf heb ik vaak dat ik een item eerst helemaal geweldig vind, maar even later ben ik niet meer enthousiast vanwege toffere items die ik heb gevonden. Bovendien doen helemaal niet moeilijk over het aantal stuks kleding dat je past, want ze worden alleen maar vrolijk van jouw enthousiasme.

7. Er gelden vaste prijzen voor kleding

In de kringloopwinkels waar wij zijn geweest, hing er in principe aan elke categorie een vaste prijs. Bijvoorbeeld 5 euro voor een jurk en 4 euro voor een rok. Alleen kleding van bekendere (designer)merken werd meestal apart geprijsd en opgehangen. De prijzen van deze items lagen logischerwijze hoger, maar vooralsnog niet schrikbarend hoog. Zo zag ik bijvoorbeeld een zijden rok van See by Chloé voor 18 euro hangen. Dat is nog eens leuk kringloopshoppen in België.

Tips voor kringloopshoppen in België

8. Neem de tijd! Nog nét iets meer dan in Nederland

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, want in Nederland moet je ook de tijd nemen om de winkel te verkennen. In België zal je misschien alleen meer tijd in iedere winkel doorbrengen, omdat de filialen zo enorm groot zijn. Zeker wanneer je de kleding gaat doorspitten – en daarna alle vondsten gaat passen. In één kringloopwinkel waren wij pas na 3 uur klaar. Oeps. Dit zal waarschijnlijk ook deels aan onszelf liggen, omdat wij kringloopshoppen zo leuk vinden en er daarom graag de tijd voor nemen.

9. Neem genoeg cash mee, pinnen wellicht niet mogelijk

Het is gebruikelijk dat we niet overal in Europa kunnen pinnen, maar van België had ik het niet verwacht. Althans, in de kringloopwinkels. Hier werden zowel mijn betaalpas als Creditcard niet altijd geaccepteerd. Ik deed meerdere pogingen, maar het wilde echt niet lukken. We moesten daarom met contant geld betalen, maar dat hadden we niet altijd bij ons. Zorg daarom altijd voor genoeg cash in de kringloopwinkel, zodat je geen gedoe hebt bij de kassa.

Weet jij nog een goede tip voor kringloopshoppen in België?

Tips voor succesvol kringloopshoppen in België

Ontdek nog meer gerelateerde artikelen over duurzaamheid:

Reacties

Geef een reactie