Duurzame shoproute door Antwerpen

Antwerpen, de bruisende modehoofdstad van België, staat bekend om zijn veelzijdige modescene. Van vintage winkels tot chique boetieks, Antwerpen is een geliefde plek van velen om naar uit te wijken als je een dag wilt shoppen. Als je een (donker)groen hart hebt en graag winkelt bij vintage stores, kringloopwinkels of winkels met duurzame modemerken. In dit artikel nemen we je mee op een duurzame shoproute door Antwerpen.

Antwerpen heeft voor ieder wat wils als het gaat om shoppen. Voor iedere kledingstijl en ieder budget kan je verschillende plekken uitwijken om je garderobe aan te vullen. De stad kent bekende winkelstraten waar je ongetwijfeld doorheen loopt, maar voor sommige winkels moet je nét even wat beter zoeken. En die sommen we hieronder graag voor je op.

Duurzame shoproute door Antwerpen - De Meir
Duurzame shoproute door Antwerpen - Think Twice

Duurzame shoproute door Antwerpen – laten we beginnen!

Meir, de bekendste winkelstraat

De Meir is de grootste en tevens bekendste winkelstraat in Antwerpen waar je recht op afloopt als je vanaf het treinstation richting de stad loopt. In deze straat vind je alle grote modeketens uit de reguliere winkelstraten. De duurzame winkels of merken zijn hier minder zichtbaar, tenzij je de smalle zijstraten inloopt. Hier zitten namelijk meerdere verborgen parels waar je goed tweedehands kleding kunt shoppen, namelijk 3 vintage kledingwinkels van Think Twice, en de Kringwinkel, de bekendste kringloopwinkel van België.

 • Think Twice – Jezusstraat 18
 • Kringwinkel – Otto Veniusstraat 11
 • Think Twice – Lange Klarenstraat 21
 • Think Twice – Twaalfmaandenstraat 13

Het concept van Think Twice is overigens wel leuk om uit te leggen.  Elke collectie hangt 5 weken in alle winkels, waarvan de laatste 2 weken met zeer verleidelijke kortingen. De korting start bij 30% korting, en de prijzen dalen steeds verder. Op de laatste dag kun je alles zelfs voor slechts 1 euro per item scoren, en dan is er nog steeds veel keuze.

Duurzame shoproute door Antwerpen - De Wilde Zee
Duurzame shoproute door Antwerpen - Schelde

De Wilde Zee

Als je aan het eind van De Meir de weg oversteekt, heb je al snel aan de linkerkant een zijstraatje waar zich nog een karaktervol winkelgedeelte bevindt: De Wilde Zee. Deze winkelzone bestaat uit totaal vijf straten waar ambacht en vakmanschap samenkomen. Er valt hier veel lekkers te halen bij onder meer chocolatiers en ambachtelijke bakkers. En uiteraard kan hier ook geshopt worden, zoals je paar duurzame winterlaarzen bij de Omoda-winkel aan de Lombardenvest 58.

Nationalestraat

Als je aan de andere kant van De Wilde Zee verlaat, heb je grote kans dat je in de Nationalestraat uitkomt. Hier vind je een mengelmoes aan winkels, horeca (o.a. koffiezaak Kaffeenini en restaurant BAVET) én vintage winkels. Je kunt hier per kilo (18 euro per kilo) shoppen bij The Melting Pot, vintage én nieuw scoren bij Jutka & Ritska en ook is er nóg een filiaal van Think Twice te vinden.

 • The Melting Pot – Nationalestraat 14
 • Episode – Kammenstraat 14
 • Think Twice – Nationalestraat 81
 • Jutka & Riska – Nationalestraat 87
Vintage winkel The Melting Pot in Antwerpen

Lange Koepoortstraat

Vanuit de Meir of Nationalestraat loop je in slechts een paar minuten naar de Lange Koepoortstraat. Dit is een gezellige straat met aan de ene kant de Riot Vintage Shop, en aan de schuine overzijde de nieuwste vestiging van Kringwinkel. Riot Vintage Shop lijkt qua aanbod enigszins op Episode. Wil je even uitrusten? Plof dan aan de overkant neer bij koffiebar ToiToiToi, tevens een plek waar ze de impact op het milieu zo laag mogelijk proberen te houden.

 • Kringwinkel – Lange Koepoortstraat 39
 • Riot Vintage Shop – Lange Koepoortstraat 46
 • ToiToiToi – Lange Koepoortstraat 42

Kloosterstraat

Terwijl we de wandeling voortzetten naar de Kloosterstraat, kom je onderweg nog een aantal leuke bezienswaardigheden tegen. Denk aan de bekende (1) Grote Markt en de verborgen (2) Vlaeykensgang. Wandeling nog even langs (3) de Schelde als het zonnetje schijnt en ontdek de nostalgische (4) Sint-Annatunnel. En daar zijn we dan, in de Kloosterstraat. Welkom! Dit is een beroemde straat voor antiek- en vintagewinkels. Loop vooral door deze straat en laat je verrassen door alle winkels.

Chelsea Records platenzaak in Antwerpen

Ontdek naast de duurzame shoproute door Antwerpen ook deze plekken:

Reacties

Geef een reactie