Geheimen van Antwerpen: Vlaeykensgang

Je wandelt er zo voorbij, maar midden in het historisch centrum van Antwerpen is een geheime steeg te vinden, namelijk de Vlaeykensgang (of Vlaaikensgang). Het 16-eeuws steegje dat om de hoek van de Grote Markt ligt, blijft keer op keer heel bijzonder om doorheen te wandelen. Daarnaast zit er in de Vlaeykensgang nog een geheim verstopt: een culinair restaurant!

De geheime Vlaeykensgang in Antwerpen
De bijzondere geschiedenis van de Vlaeykensgang

De Vlaeykensgang met kasseipaden dateert uit het jaar 1591 en bestaat uit 11 authentieke achterhuizen. De naam is geïnspireerd op een vlaai- en wafelhuis dat hier vroeg gevestigd was. Je waant je letterlijk even in de middeleeuwen wanneer je hier doorheen loopt. In deze smalle straten woonden schoenmakers die de noodklok van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal iets verderop moesten luiden.

Het klinkt misschien idyllisch om hier te wonen, maar in de steeg woonden echter de armste mensen van de stad. Men leefde hier met grote gezinnen in veel te kleine ruimtes. Eeuwen geleden bestond Antwerpen uit veel van dit soort stegen, maar aan het eind van de 19e eeuw werden veel van deze plekken gesloopt. De Vlaeykensgang heeft het overleefd dankij een antiquair die de plek heeft gekocht en laten restaureren.

Vlaeykensgang om de hoek van Grote Markt in Antwerpen
Vlaeykensgang in Antwerpen
Restaurant Sir Anthony van Dijck

Vandaag de dag is de Vlaeykensgang nog steeds een plaatje om te zien. In het bijzonder in de lente- en zomermaanden wanneer de met takken bedekte boog in bloei staat. In de achterhuizen vind je antiekwinkels, kunstgalerijen en een uniek restaurant, namelijk Sir Anthony van Dijck. Hier worden gastronomische gerechten met enkel seizoensgebonden ingrediënten tot stand gebracht. De prijsklasse ligt wel wat hoger dan gemiddeld, maar dan lunch of dineer je wel in een pand met een zeer bijzondere historie.

Locatie van de Vlaeykensgang

Wanneer je je in het oude centrum van Antwerpen bevindt, wandel je geheid langs een van de twee ingangen. Je moet alleen maar net weten waar deze precies zijn, want ze vallen niet meteen op: Oude Koornmarkt 16 & Pelgrimstraat 4. Dat is inderdaad om de hoek van de Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Wie bij de Pelgrimstraat de steeg verlaat, kan daarna meteen door naar Pelgrom aan de overkant voor een Belgisch speciaalbiertje in de kelder.

Vlaaikensgang in het historisch centrum van Antwerpen
Vlaaikensgang in het historisch centrum van Antwerpen

Het is echt bijzonder dat deze steeg al het sloopwerk heeft overleefd, waardoor wij vandaag de dag de kans hebben om te zien hoe men hier vroeger woonde. Ken jij nog zo’n geheim in Antwerpen?

Nog meer tips voor een stadswandeling door Antwerpen:

Reacties

Dit bericht heeft één reactie

  1. Jessica J.

    Ik woon in Antwerpen en wist zelfs niet dat er een ingang is in de Pelgrimstraat! Ik ken enkel die in de Hoogstraat en de Oude Koornmarkt!

Geef een reactie