Weekendje naar Antwerpen? Dit zijn de reismogelijkheden naar en in de stad

Een dag of weekend naar Antwerpen in het vooruitzicht? Hartstikke leuk! Naast alle winkels en restaurants uitzoeken en een eventuele accommodatie boeken, is het ook fijn om te weten hoe je naar Antwerpen gaat. Met de auto, trein of toch liever de bus? Met deze Belgische stad om de hoek is alles mogelijk. Ontdek al het mogelijke vervoer naar Antwerpen, maar ook in de stad zelf.

Laatst bewerkt: 3 maart 2020

Auto

Antwerpen ligt eigenlijk maar net over de grens van België en is hierdoor een ideale stad om met de auto naartoe te gaan. Er zijn vele parkeergarages a.k.a. parkings en parkeerplaatsen waar je je auto goedkoop en soms zelfs gratis kunt parkeren. Doordeweeks is dit meestal geen enkel probleem, maar op zaterdag en wanneer de winkels op zondag open zijn, kan het de enige stadsfiles opleveren. Vertrek daarom bijtijds van huis om enig gedoe te voorkomen.

Goedkoop of gratis parkeren in Antwerpen doe je hier:
Vervoer naar en in Antwerpen - Trein

Trein

Voor wie geen auto tot zijn of haar beschikking heeft en graag met de trein reist, kan eenvoudig een treinticket naar Antwerpen Centraal boeken. Je boekt dit via NS of de Belgische treindienst NSML. Tot en met station Breda reis je met je eigen OV-chipkaart en voor het traject Breda – Antwerpen geldt een apart ticket.

Dit aparte treinticket boek je het voordeligst via de website van NS International. Eén keer per uur rijdt deze trein en dit ticket kan je nog kort voor vertrek boeken. Deze koop je bovendien voordeliger via NS International. Bij NSML – ook bij het loket van het treinstation – rekenen ze namelijk extra administratiekosten van minstens 5 euro. Dat is meteen 10 euro meer voor een retour. Er rijden trouwens meer treinen per uur hoor, maar dan doe je er meteen een stuk langer over, namelijk 1 uur en 25 minuten in plaats van 34 minuten.

Vergeet bovendien niet in Breda even uit te stappen om op hetzelfde perron in of uit te checken. Er zijn namelijk geen OV-poortjes in België. De trein maakt daarom bewust een langere tussenstop in Breda, zodat reizigers even rustig kunnen uitstappen.

Vervoer van en naar Antwerpen: Flixbus

Bus: FlixBus, EuroLines en BlaBlaBus

Het goedkoopste vervoer naar Antwerpen is de bus. Inderdaad geen lokale lijnbus, maar FlixBus, EuroLines of BlaBlaBus. Deze bussen hebben op- en uitstapplaatsen door heel Nederland, dus als je in de buurt van deze plaatsen woont, is de bus ideaal. Vanaf Amsterdam duurt de busreis ongeveer 2 uur en 15 minuten en vanaf Utrecht 1 uur en 40 minuten. Dat is goed te doen, toch?

Je busticket koop je eenvoudig online. Je kiest de gewenste data, opstapplaats en uitstapplaats en vervolgens verschijnen alle mogelijke vertrektijden en bijbehorende kosten. Wel geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de reis. Hoe voller een bus namelijk wordt, hoe duurder de prijs van een enkeltje wordt. Vooralsnog kan het zijn dat een last-minute busrit goedkoop is, omdat de desbetreffende busrit nog veel vrije zitplekken heeft. Een kwestie van goed in de gaten houden dus. Nog niet helemaal overtuigd? Ontdek in dit artikel alle voordelen van reizen met FlixBus.

Vervoer naar en in Antwerpen - De Lijn

In Antwerpen: reizen met de De Lijn

In Antwerpen wordt het openbaar vervoer geregeld door De Lijn. Er rijden bussen, trams en metro’s naar vrijwel ieder plek in de stad. Het centrum van Antwerpen is sowieso makkelijk beloopbaar, maar mocht er een bestemming verder weg zijn, is het openbaar vervoer ideaal. De meeste lijnen rijden eens per 10 minuten, dus rekening houden met de vertrektijden is niet nodig. Vooral omdat ze nooit volgens dienstregeling rijden.

Waar koop je kaartjes a.k.a. tickets? Het is aan te raden om voor je bezoek aan Antwerpen de app van De Lijn te downloaden. Via deze app heb je een duidelijk overzicht van het openbaar vervoer en koop je de kaartjes. Je kan steeds een enkeltje kopen (1,80 euro voor 1 uur onbeperkt reizen), maar je kan ook een strippenkaart (10 ritten voor 15 euro) kopen als je verwacht het openbaar vervoer vaker te pakken. Deze kan je met je reisgezelschap delen. Alle tickets verschijnen namelijk onder elkaar in de app en activeer je één voor één. Net zoveel als je nodig hebt.

Vervoer naar en in Antwerpen - Velo deelfiets

Deelfietsen van Velo

Ga je liever met een fiets op pad? Dat kan ook! Antwerpen heeft namelijk een heel mooi deelfietsensysteem: Velo. Deze fietsen zijn niet te missen wanneer je door de stad loopt. Je ziet ze al zodra je het treinstation uitloopt. Met de 4200 fietsen en 300 fietsstations kan je overal waar je maar wilt een Veloke (op z’n Vlaams) pakken en naar je plaats van bestemming fietsen. Deze parkeer je bij aankomst weer bij een van de Velostations. Met de vele fietsstations is er altijd een in de buurt te vinden.

De huurkosten van een Velo zijn afhankelijk van de hoeveelheid uren of dagen dat je deze wilt gebruiken. Een dagpas kost 4 euro en een weekpas (7 dagen) kost 10 euro. Hiermee kan je de fietsen 30 minuten zonder bijkomende kosten gebruiken. Geen zorgen, want meestal ben je niet langer dan 15 minuten onderweg. Mocht je de Velo regelmatig gebruiken, kan je een jaarkaart voor 49 euro aanschaffen. Niet zomaar fietsen vele Antwerpenaren graag op deze deelfietsen rond.

Deelsteps van aanbieders Bird, Circ en Poppy

Deelsteps en scooters

Ook wordt er in Antwerpen veelvoudig gebruikt gemaakt van de deelsteps en deelscooters. Deze kun je pakken en neerzetten binnen de afgebakende zone welke op de app staat aangeduid. Voor het gebruik betaal je een standaard starttarief (ongeveer 1,25 euro) en daarna 25 cent per minuut. Wat betreft de deelsteps zijn er meerdere aanbieders om uit te kiezen, namelijk Bird, Circ en Poppy. Voor deelscooters heb je de keuze uit de aanbieders Poppy en Scooty. Houd er wel rekening mee dat de stad gek is op kasseien, dus dat rijdt niet overal even lekker.

Deelscooters Poppy en Scooty

Doe nog meer inspiratie op voor een weekend naar Antwerpen:

Weekend Antwerpen - Vervoer in en naar de stad

Reacties