Geheimen van Antwerpen: nostalgische Sint-Annatunnel

Nu ik alweer een tijdje in Antwerpen woon, ontdek ik steeds meer plekken die de stad extra bijzonder maken. Ik noem deze ook wel De Geheimen van Antwerpen. Je moet er namelijk maar net van gehoord of over gelezen hebben. Daarom roep ik deze rubriek in het leven, zodat jullie deze plekken ook kunnen bewonderen. Met als aftrap de Sint-Annatunnel, een ouderwetse tunnel voor fietsers en voetgangers onder de Schelde.

Sint-Annatunnel met houten roltrappen onder de Schelde in Antwerpen

De geschiedenis van de Sint-Annatunnel

We gaan eerst even de terug in de tijd. In de 19e eeuw lag het plan op tafel om de twee oevers van Antwerpen permanent met elkaar te verbinden. Een brug zou scheepsverkeer mogelijk in de weg zitten, dus daarom werd er een plan gesmeden voor een voetgangerstunnel onder de Schelde. De bouw hiervoor startte in 1931 en de Sint-Annatunnel werd uiteindelijk in 1933 officieel geopend.

In de Tweede Wereldoorlog blies het Duitse Leger een van de oevers op wat leidde tot herstelwerkzaamheden van meerdere jaren. Na het lange herstel kon men weer van de voetgangerstunnel gebruikmaken. Tot op de dag van vandaag wordt de Sint-Annatunnel nog steeds door velen als oversteek gebruikt.

Sint-Annatunnel met houten roltrappen onder de Schelde in Antwerpen

Houten roltrappen voor het nostalgische plaatje

In mijn ogen is de vijfhonderdmeter lange tunnel zelf niet hetgeen wat het bezoeken waard is. Het zijn namelijk de authentieke, houten roltrappen – die lekker veel lawaai maken. Op het moment dat je op de roltrap stapt die je naar beneden brengt, voelt het alsof je op een ware filmset belandt. De vierkante, witte tegeltjes, piepende bruine roltrappen, originele waarschuwingsborden en tientallen foto’s van toentertijd aan de muur. Zelfs mijn geschoten foto’s hadden vrijwel geen filter of bewerking nodig om ze nog nostalgischer te doen lijken.

Sint-Annatunnel met houten roltrappen onder de Schelde in Antwerpen

Bereikbaarheid van de voetgangerstunnel

Vanuit de stad is de Sint-Annatunnel bij Sint-Jansvliet te vinden, een plein dat eeuwen geleden als binnenhaven fungeerde. Op het plein staat nu een ventilatiegebouw dat wat betreft architectuur misschien niet meteen opvalt, maar wat dus de ingang naar de tunnel is. Deze is via zowel roltrappen binnen als de lift aan de buitenkant te bereiken. De lift wordt vooral door fietsers gebruikt om onhandigheid op de roltrappen te voorkomen. Wandel vooral ook even naar de overkant van de oever, want vanuit daar heb je een over de skyline van ’t Stad.

Nostalgische voetgangerstunnel met houten roltrappen onder de Schelde in Antwerpen

Nooit gedacht dat een roltrap zowaar indruk op me kon maken, maar het is echt tof om gezien te hebben. De Antwerpenaren zullen er vast niet van opkijken, maar ik benoem de Sint-Annatunnel absoluut tot een van de geheimen van Antwerpen. Ssst, niet verder vertellen, hè? Heb jij nog een ander geheim van Antwerpen dat je met ons wilt delen?

Nog meer van Antwerpen ontdekken? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Ambers Things

  Hoe grappig dat ik die voetgangerstunnel eigenlijk gewoon als vanzelfsprekend vind en er toch nog heel wat mensen zijn die het niet kennen. Best jammer eigenlijk, want zo vergeet je eigenlijk hoe mooi het hier allemaal is. (Ooh en, hoelang heb jij staan wachten tot er niemand op je foto’s te zien zou zijn?) Ik ben zelf van Antwerpen en vind het ook heel leuk om leuke dingen te ontdekken, dus ik kan niet wachten om dingen te zien die zelfs ik nog niet ken.
  Andere plekken waar ik van denk dat je ze fantastisch gaat vinden:
  – De parkbrug (Italiëlei 9, 2000 Antwerpen)
  – Het Sint-Felixpakhuis (op het eilandje)
  – De botanische tuin (Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen)
  – De graffiti muren bij het park spoor noord (en gewoon dat atypische park in het algemeen)
  en zo is er absoluut nog veel meer. Moest je dus nog iets zoeken, mag je mij altijd een berichtje sturen.
  Liefs,
  Amber

  1. Nanne van Hout

   Hoi Amber, superleuk je uitgebreide reactie! Ik snap inderdaad wel dat je niet echt meer van voetgangerstunnel opkijkt. Dat heb ik waarschijnlijk andersom ook met dingen in Nederland. Heel erg bedankt voor de alle tips verder, die ga ik absoluut in deze rubriek nemen! De Botanische tuin stond sowieso al op mijn lijstje, dus jouw tip geeft me al helemaal een stok achter de deur nu. Daar ga ik snel eens heen. Fijn weekend! X

  2. Grootaerd Daniël

   Dag Amber, mijn vrouw is rolstoel gebonden. Mijn vraag is : is de sint Annatunnel toegangkelijk voor rolstoel of voor scootmobiel?

  3. Gilberte De Block

   Hallo Amber, al zo dikwijls Antwerpen bezocht, maar nog nooit die tunnel gedaan . Wat is het adres aub waar je die roltrap en tunnel kunt nemen? Groetjes, Gilberte

   1. Nanne van Hout

    Hi Gilberte, de Sint-Annatunnel is vanaf de stad op het plein Sint-Jansvliet te vinden. De ingang zit in een groot ventilatiegebouw welke eigenlijk niet te missen is, dus dat komt helemaal goed. Groetjes Nanne, Fashiable.nl.

Geef een reactie