Recept voor snelle fried rice met veel groenten

Fried rice. Gebakken rijst op z’n Hollands. Wij zijn gewend om rijst meestal meteen na het koken te serveren, terwijl er meerdere manieren zijn om rijst meer smaak te geven. Bijvoorbeeld door te bakken op hoog vuur. En dat is zo gepiept! Daarom voor jou een recept voor snelle fried rice met ei en veel groenten. Binnen slechts 20 minuten op tafel.

Rijst is meer dan alleen koken. Gebruik ook sauzen!

Eerder maakte ik nooit een gerecht met gebakken rijst klaar, omdat ik er standaard van uitging dat de rijst de dag ervoor gekookt moest zijn. Misschien wel iets lekkerder, maar is het een must? Zeker niet. Door de rijst na het koken kort op hoog vuur in een wokpan te bakken, geef je de korrel een knapperige structuur, waardoor dit gerecht net zo lekker wordt. Bovendien kan je de rijst extra op smaak brengen door allerlei sauzen zoals sojasaus, vissaus en oestersaus toe te voegen.

Gebruik voor gebakken rijst een droogkokende rijstsoort

Het maakt voor deze snelle fried rice niet uit wat voor een soort rijstkorrel je gebruikt. Zolang het maar géén plakkerige rijstsoort is, zoals risotto- of sushirijst. Voor dit recept gebruikt ik zelf witte rijst, maar een droogkokende rijstkorrel zoals zilvervliesrijst of Basmatirijst is dus ook helemaal prima. De rijst kook je perfect door 1,5 keer zoveel water te gebruiken, waardoor je de rijst niet hoeft af te gieten.

Ingrediënten voor snelle fried rice

Recept voor 2 personen

 • 1/2 rode peper
 • Stukje gember á 2 centimeter
 • 2 knoflooktenen
 • 150 g witte rijst (of een andere droogkokende rijstsoort)
 • 2 stengels lente-ui
 • 150 g (bevroren) tuinerwten en worteltjes
 • 150 g maïs
 • 2 eieren
 • 1 el sojasaus
 • 1/2 el sesamolie
 • 1 el oestersaus
 • 1 el vissaus
 • Peper en zout
 • Olijfolie om mee te bakken
 • Optioneel: srirachasaus

Bereiding

Ongeveer 20 minuten

 1. Weeg de rijst af en kook deze volgens de verpakking. Onze tip is om 1,5 keer zoveel water te gebruiken, zodat je de rijst niet hoeft af te gieten.
 2. Snipper intussen de knoflooktenen en stengels lente-ui. Verwijder het steeltje en de zaadlijst van de rode peper en snijd het vruchtvlees eveneens fijn. Gebruik een dunschiller om de gember te schillen en snijd deze in zo klein mogelijke stukjes. Klop ook alvast twee eieren los in een apart kommetje.
 3. Rijst klaar? Bak deze in een wokpan op hoog vuur, totdat deze een popcornachtige geur krijgt. Leg de rijst daarna even apart.
 4. Zet het vuur lager en verhit een beetje olijfolie in dezelfde wokpan. Fruit hierin circa 1 minuut de verfijnde knoflook, rode peper, gember en lente-ui. Voeg hieraan vervolgens de bevroren tuinerwten en wortelen toe en bak zo’n 5 minuten mee. Als laatste bak je de uitgelekte maïs uit blik nog even mee.
 5. Doe de rijst bij de groenten, samen met de sojasaus, oestersaus, vissaus en sesamolie. Roer goed door en meng dan ook de geklopte eieren erdoorheen. Nogmaals goed doorroeren en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de snelle fried rice over de borden en serveer eventueel met srirachasaus. Eet smakelijk!
Snelle fried rice met bevroren groenten en ei

Probeer naast deze snelle fried rice ook eens deze recepten:

Reacties

Geef een reactie