Deze 7 inzichten leverde tweedehands winkelen mij op!

Tweedehands shoppen kent veel voordelen. Dat het aan een duurzamere wereld bijdraagt, is zonder twijfel het belangrijkste voordeel, maar ook draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Er ontstaan waardevolle inzichten die in eerste instantie niet in je opkomen. In dit artikel vertel ik je welke inzichten tweedehands winkelen mij heeft opgeleverd.

Hoe het drastisch minder kleding kopen begon…

Tweedehands winkelen doe ik al zo lang als ik mij kan herinneren. Het bewustzijn is echter pas op latere leeftijd ontstaan. In het voorjaar van 2018 begon ik aan een no-buy challenge. Wat dat betekent? Een bepaalde periode niks nieuws mogen kopen. Echter had ik geen einddatum met mezelf afgesproken. Ik zie wel waar het schip strandt, dacht ik. Daarnaast werkte zo’n einddatum voor mij ook averechts, want dat betekenen dat ik daarna weer ongegeneerd los mag gaan. En dat wilde ik voorkomen.

Doordat ik niet al te streng voor mezelf was, kocht ik af en toe iets nieuws. Voorafgaand stelde ik hiervoor een verlanglijst op. Alles wat ik graag wilde of nodig had, schreef ik hierin op. Deze lijst bekeek ik na een paar weken nog eens en toen kwam ik er al snel achter dat ik de helft niet meer hoefde. Mijn zwakte voor modetrends nam sterk af. Deze laagdrempelige challenge zorgde ervoor dat ik de waarde van kleding ging inzien en ik alleen nog iets kocht als het enthousiasme na een maand nog steeds aanwezig was.

De inzichten door tweedehands winkelen

Van fast fashion naar slow fashion overstappen

Gedurende de challenge gunde ik het mezelf wel om bij de kringloopwinkel rond te neuzen. Hier kwam ik al regelmatig, nu vrijwel wekelijks. Nog sterker werd de bevestiging dat ik kleding van fast fashion merken niet nodig heb. Kom ik het modemerk in een kringloopwinkel tegen, is dat geen probleem, maar ik ga koop het niet meer bij de keten zelf.

Niet is een groot woord. Daarom heb ik een 80/20-regel, 90/10-regel zelfs. Het meerendeel koop ik tweedehands – of bij een duurzaam merk, de 10 procent is de uitzondering. Denk aan lingerie, sokken, schoenen, sportkleding, een goede basic. En als ik al máánden dagdroom over die ene jurk. En mocht ik een mooi item of modetrend tegenkomen, ga ik eerst op zoek naar een tweedehands of duurzaam alternatief.

Nieuwe inzichten tweedehands winkelen

Door de no-buy challenge ben ik het verschil gaan inzien tussen nice to have en need to have. Doordat ik een strenge verlanglijst opstelde, werd mijn koopgedrag in korte tijd drastisch verminderd. Ik was me hier eerst niet bewust van, waardoor het niet als een ware straf voelde. Bovendien vormt mijn kijk op de huidige mode-industrie zich steeds meer. Het overstappen naar (duurzame en) tweedehandskleding heeft me daarom mooie inzichten opgeleverd.

Nieuwe inzichten door tweedehands shoppen

Inzichten tweedehands winkelen op een rij

1. “Ik heb helemaal niet zoveel nieuwe spullen nodig”

Meer dan genoeg kleding in je kledingkast en toch niks hebben om aan te doen. Ook ik riep dit een tijdje geleden nog. Dit gevoel ontstaat als je zonder doel gaat winkelen, funshoppen. In een opwelling kleding kopen die je slechts een enkele keer draagt. Kleding die trendgevoelig is of achteraf gezien niet aan jouw smaak voldoet. Het gevolg? Wéér nieuwe kleding kopen om zo tevreden te blijven.

Door dit inzicht kwam er schaamte om de hoek kijken. Het feit dat ik zo oppervlakkig naar kleding keek, kon niet langer. Bergen kleding deed ik weg. Kleding die ik al jaren niet meer droeg of in een onnodige opwelling kocht. De inhoud van mijn kledingkast halveerde. Dat gaf zo’n opluchting! Ik weet nu precies wat ik heb, waardoor kledingstukken niet snel vergeten worden. Daarnaast heb ik nu meer basics, met hier en daar een leuk printje, waardoor ik alles meer draag.

2. “Ik ben gelukkiger met minder spullen”

Dit is een direct gevolg van het besef niet veel kleding nodig te hebben. Het was iedere ochtend een waar stressmoment om een originele outfit samen te stellen. Wat moet ik vandaag nou weer aan? Dat shirt had ik vorige week al aan, dat kan écht niet… Nou en! Als ik dat toch een leuk shirt vindt. Het geeft zoveel rust om naar een overzichtelijke garderobe te kijken die tweemaal per jaar streng wordt doorgespit. Er zal altijd wel iets tussenhangen wat je niet dagelijks of wekelijks draagt, maar het geeft zoveel meer rust in je hoofd. En dat maakt een mens blij.

3. “Tweedehands shoppen geeft spullen een emotionele waarde”

Wanneer je in de kringloopwinkel een specifiek doel voor ogen hebt, is de kans klein dat je het bij de eerste, tweede of derde keer winkelen tegenkomt. Máár de hoeveelheid geluk die overheerst wanneer het moment daar is, is niet te omschrijven. Een rijkelijke beloning na je zoektocht. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar het zorgt er wel voor dat de vondst emotionele waarde krijgt. De tevredenheid en het geluk blijven langer hangen dan wanneer je iets moeiteloos in de winkels vindt.

Mijn inzichten door tweedehands shoppen
4. “Ik ben niet (meer) gevoelig voor modetrends”

Als tiener hing iedere print in mijn kledingkast. Ik stond dan ook bekend om de outfits met een of meerdere prints. Vandaag de dag ben ik hier iets voorzichtiger mee, want prints zijn vaak gekoppeld aan tijdelijke modetrends. Ik houd de modetrends – en dus prints – nog steeds in de gaten, maar in plaats van meteen online te shoppen, denk ik eerst na. Vind ik de print na een paar weken nog steeds helemaal geweldig? Zo ja, dan geef ik mezelf toestemming. Het klinkt streng, maar het heeft me al vele miskopen bespaart.

5. “Ik ben creatiever geworden”

Bij alle bekende modeketens zijn de outfits al voor je uitgedacht. Heb je een bepaald kledingstuk voor ogen, dan laat de webshop matchende opties zien. Handig, maar origineel is anders. Het uiteindelijke plaatje wordt door een ander uitgedacht. Jij hoeft het alleen maar te dragen. Dat is jammer, want jij beheerst ongetwijfeld over bergen creativiteit. Omdat bij de kringloopwinkel alles uniek is, word je gedwongen om je creatieve pet op te zetten. Hoe ga je het kledingstuk combineren? Tip: Pinterest bij de hand houden kan ook het juiste duwtje in de rug geven.

6. “De meeste lievelingsitems zijn allemaal van de kringloopwinkel”

Met een kledingkast die steeds meer en meer uit tweedehandskleding bestaat, is dit een vrij logische constatering. Toch is vrijwel alle kleding die ik op United Wardrobe verkoop of Vinted of naar een kringloopwinkel breng, kleding die ik ooit nieuw heb gekocht. Door snelle, ondoordachte aankopen droeg ik alles maar een enkele keer.

Behalve een aantal spijkerbroeken zijn mijn huidige lievelingsitems allemaal tweedehands. Met name op mijn tassen- en jassencollectie ben ik trots. En het maakt het extra leuk dit allemaal unieke items zijn en de kans dat iemand in précies hetzelfde rondloopt, nihil is.

7. “Tweedehands shoppen bespaart enorm veel geld”

Je moet eens bijhouden hoeveel geld je iedere keer bespaart als je iets tweedehands koopt. En anderzijds uitrekenen hoeveel je gemiddeld per maand aan kleding (of meubels, accessoires, etc.) uitgeeft. Ik denk dat je een lichte hartaanval krijgt als je het bedrag gespaarde euro’s ziet. Vroeger gaf ik ongeveer 100 tot 300 euro per maand aan kleding uit, afhankelijk van de jaargetijde. En nu? Maximaal een paar tientjes per maand.

Zo. Nu weet je welke inzichten tweedehands winkelen mij opleverde. Ik zal ongetwijfeld nog wat vergeten zijn. Mocht je dus nog een mooie aanvulling hebben, laat dit dan gerust in een reactie weten. Bovendien ben ik nieuwsgierig naar jullie hersenspinsels over dit onderwerp.

Ontdek nog meer artikelen over tweedehands winkelen:

Inzichten die tweedehands winkelen oplevert

Reacties

Geef een reactie