De aha-momenten die het boek Opgeruimd! van Marie Kondo oplevert

Goed gedaan! Dit artikel aanklikken is een mooie, eerste stap richting een opgeruimder leven. De interesse is blijkbaar hier om je huis grondig aan te pakken. Het boek dat hieraan kan bijdragen, is Opgeruimd! van Marie Kondo. Haar verhalen, tips en tricks geven inzicht en vooral veel motivatie om zelf aan de slag te gaan.

Queen Marie Kondo: sleutel tot succesvol opruimen

Je huis opruimen. Wie had ooit gedacht dat dit leuk zou zijn? De Japanse Marie Kondo bewijst het. Ze runt een adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succes? Enkel zaken te bewaren waarvan je houdt, en de rest weg te doen. Zelfs als je denkt al een opgeruimd huis te hebben, kom je na het lezen van het boek Opgeruimd! van Marie Kondo erachter dat er nog flink wat werk aan de winkel is.

Mijn aha-momentjes na het lezen van Opgeruimd!

Het boek las ik in twee delen. De eerste helft afgelopen zomer, en onlangs de tweede helft. Ondanks dat ik niet alle informatie in één keer had ingewonnen, was mijn motivatie aangewakkerd om de bezem door het huis te halen. Bergen spullen bracht ik in korte tijd naar het vuilnis, het goede doel en de kringloopwinkel. Opgeruimd! zorgde voor veel bijzondere aha-momentjes. Zaken die eigenlijk zo logisch zijn, maar nooit eerder tot me doordrongen. Deze momenten heb ik hieronder voor jullie opgesomd:

Boek Opgeruimd! van Marie Kondo

1. Kleding slimmer opvouwen zorgt voor meer ruimte

Marie Kondo staat onder andere bekend om haar magische opvouwskills. Zij heeft een slimme methode ontwikkeld, de KonMari Method, waarmee je kleding opvouwt die meer overzicht en ruimte in de kledingkast oplevert. Dit opvouwen gaat gepaard met hoe je jouw kleding opbergt, oftewel rechtop in een lade. Zo zie je in één opslag ziet wat je allemaal hebt. Het klakkeloos uitleggen van deze opvouwmethode is aardig lastig, dus ik raad je vooral aan om naar video’s van Marie Kondo op YouTube te kijken.

2. Begrijpen waarom je afstand van kleding moet nemen

Kleding kocht je voor een bepaalde periode in je leven. Dat betekent dat iets wat je gisteren heb gekocht mogelijk over een jaar niet meer jouw smaak is. Dat is heel normaal en dat moet je beseffen. Hoe mooi je het model, de print of kleur na een jaar nog vindt, er is een reden waarom je het niet meer draagt. En dat schuldgevoel is nergens voor nodig. Daarnaast moet je ook het emotionele deel loskoppelen. Een jurkje bewaren omdat die zomer zo leuk was, betekent niet dat je het drie jaar later nog zal dragen. Accepteer dat en doe het weg.

3. De duivel die papier heet: alles moet weg

Elk huis kent een of meerdere verzamelplekken voor papier. Geordend in een map of als een hopeloze stapel op tafel. Maar wie daar blij van wordt? Niemand. De basisregel voor papierwerk is dan ook: alles moet weg. Papier is in drie categorieën onder te verdelen: (1) op dit moment in gebruik, (2) voor beperkte tijd en (3) voor altijd bewaren. Wanneer alles opgeruimd is, weet je precies wat je hebt en hoef je niet eeuwenlang te zoeken naar dat ene papiertje. Dan kan je meteen naar een oplossing zoeken.

4. Je ouderlijk huis is géén opslag

Voor velen van jullie komt het vast herkenbaar voor. Je woont al jaren op jezelf, maar de slaapkamer bij jouw ouderlijk huis is nog steeds intact. Niet gek ook, want het ligt best gevoelig om deze zomaar op de schop te nemen. Alsof een hoofdstuk drastisch wordt afgesloten. Het heeft iets moois, maar het gevolg is dat veel spullen achterblijven die geen omkijk meer krijgen. En waarom eigenlijk? Trek daarom een dag uit om alles uit te zoeken. En vergeet niet: zet je emoties uit. Je kon al jaren zonder de spullen, dus dat zal niet ineens anders worden.

5. Spullen rechtop zetten zorgt voor meer overzicht

Het is eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt. Vergelijk het maar met een boekenkast. De boeken staan naast elkaar en je pakt er een uit zonder de rest te hoeven aanraken. Met stapels – boeken, maar ook kleding en papierwerk – zorg je ervoor dat enkel het bovenste aandacht krijgt. Het bovenste is namelijk hetgeen wat je het meest gebruikt. Het onderste deel van de stapel draagt het meeste gewicht en wordt dan ook het vergeten gedeelte genoemd. Niet alleen vergeet je wat je allemaal hebt, ook de kwaliteit neemt af, zoals bij een stapel kleding. Door het gewicht zijn de kreukels in de onderste t-shirt extra aanwezig.

Boek Opgeruimd! van Marie Kondo-2

6. Minimalisme creëert meer rust in je hoofd

Het voelt misschien misplaatst om in één keer bergen spullen weg te gooien, maar deze gedachte wordt al snel ingewisseld door opluchting, blijdschap en rust. Een opgeruimd en overzichtelijk huis voelt namelijk zo goed. Je weet wat je allemaal in huis hebt en weet precies waar alles ligt. En dat is zo’n heerlijk gevoel.

7. Opbergdozen? Die heb je helemaal niet nodig!

Maar echt! Opbergdozen zijn simpel gezegd tijdelijke opbergruimtes voor spullen die je sowieso zelden tot niet gebruikt. Het is een teken van teveel spullen die je uit het zicht wilt hebben. Waarom eigenlijk? Je wilt toch juist in één opslag kunnen zien wat je allemaal hebt? De kasten die je in huis hebt, zouden daarom genoeg moeten zijn om alles op te bergen. Wacht daarom eerst totdat je alles rigoureus hebt opgeruimd, voordat je een eventuele opbergdoos gaat aanschaffen.

8. Wees niet bang om iets weg te gooien

De angst om iets te gaan missen, is de grote boosdoener in het weggooien van spullen. Dan kan ik je meteen verklappen: spijt ga je sowieso een of meerdere keren krijgen. Maar er is ook een lichtpunt. Ervaring doet leren dat elk probleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan iets, opgelost kan worden door actie. Kort samengevat: heb geen spijt van spullen weggooien die je nooit gebruikt hebt. Het bleek gewoon geen match te zijn, en dat is oké. Gewoon vrolijk afscheid nemen.

9. Materiële wensen nemen snel af wanneer je huis opgeruimd is

Nieuwe spullen maakt ons tevreden. Echter is het puur iets wat wij onszelf wijsmaken, want op deze manier zullen we nooit tevreden zijn. We willen alleen maar meer en meer. Niks is meer goed genoeg. Ik was er ook schuldig aan. Pas nadat ik een streng shopverbod had ingesteld, merkte ik dat ik helemaal niet zo materialistisch ben. Mijn steeds legere kledingkast zorgde juist voor zo’n opluchting. Een streng ronde door je kleding doet echt beseffen dat je niks anders nodig hebt dan het dierbare dat je al bezit. Niet zomaar iets nieuws meer kopen dus; eerst je eigen kleding beoordelen.

10. Koop alleen iets als het perfect is

Je hebt dé jas gevonden waar je al eeuwenlang naar op zoek bent. Het enige ding is dat jouw maat uitverkocht is. Wat nu? Veel mensen komen in de verleiding om de jas dan in één maat groter of een andere kleur te kopen. Is dat slim? Allesbehalve. Het zorgt ervoor dat de jas waarvan je droomde ineens niet meer perfect is. Met als gevolg dat je er niet de volle plezier van gaat hebben. En dan verdwijnt de aankoop al snel achterin de kast.

Boek Opgeruimd! van Marie Kondo - de sleutel tot succes

Ben je na het lezen van het artikel nog steeds razend enthousiast? Dan raad ik je aan eerst aan het boek Opgeruimd! van Marie Kondo aan, voordat je aan de slag gaat. Veel succes en ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten!

Nog niet klaar met lezen? Lees deze artikelen over slow fashion:

Reacties

Geef een reactie