Hoe herken je het verschil tussen vintage en tweedehands kleding?

Ieder gedragen kledingstuk dat aan een volgend persoon wordt overgedragen, is in principe tweedehands. Of derdehands, etc. De term tweedehands blijft vooralsnog vrij beknopt. Een paar jeans dat vorig jaar nog verkocht werd, draagt een ander verhaal bij zich dan een dat tientallen jaren is geproduceerd. Om het verschil tussen vintage en tweedehands kleding te ontdekken, hebben we eerst meer informatie nodig.

Hoe beoordeel je of een kledingstuk vintage of tweedehands is? Er bestaat immers geen duidelijk stappenplan dat je kunt volgen. Bij de kringloopwinkel zijn oneindig veel vintage items te vinden en bij vintage winkels hangt er ook altijd zat kleding van H&M, ZARA en andere bekende modeketens. De locatie waar je winkelt, heeft dus vrij weinig met de afkomst van kleding te maken. Het is dus aan jou de taak om het gevonden item afzonderlijk te beoordelen. Hoe beoordeel je dan een kledingstuk? Ik let hierbij altijd op de combinatie van (1) het merk en (was)label, (2) kwaliteit en textiel & (3) het jaar van productie.

Wat is het verschil tussen tweedehands en vintage kleding

1. Merk en (was)label

Controleer altijd het label in de nek. Van welk merk is het item? Mocht dit een onbekend merk zijn, is de kans meteen een stuk groter dat je een vintage stuk in handen hebt. Een vintage merk herken je bovendien vaak aan het ontwerp van het label. Deze zijn vaak wat groter, kleurrijker en bedrukt met een speels lettertype. Ook de kledingmaten kloppen vaak niet met hoe deze tegenwoordig worden vastgesteld. Vintage kleding valt hierdoor een stuk kleiner uit. Bij tweedehands kleding, en dus vaak fast fashion merken, zijn de labels meestal strak ontworpen en geven ze meestal zowel de Europese als Amerikaanse kledingmaat weer.

Ook het waslabel kan een slim onderdeel zijn om in de beoordeling mee te nemen. Made in China is meestal geen goed voorteken van een vintage item. Op het waslabel van een willekeurige trui van mij wordt tot op het detail informatie over de afkomst gegeven. Niet alleen het land, maar ook het precieze adres waar de productie plaatsvond en een lokaal telefoonnummer. Niet ieder waslabel deelt deze informatie hoor, maar het zijn wel allemaal kleine details die meer duidelijkheid kúnnen geven.

Verschil tussen tweedehands en vintage kleding

2. Kwaliteit en textiel

Nummer één check? Dan is de volgende stap om de kwaliteit op de proef te stellen. Hierbij zijn je handen en ogen belangrijk. Iets wat vintage namelijk typeert, is de goede kwaliteit. Tientallen jaren geleden had men niet het geld zoals nu om een dag fun te shoppen. Om zonder doel willekeurige winkels af te gaan. Nee, vroeger kocht men eerder het broodnodige. Niets meer, niets minder. Een denkwijze die vandaag de dag weer actiever wordt als tegenbeweging op de milieuvervuilende mode-industrie.

Even weer terug naar het verhaal. Kleding die vroeger dus gemaakt werd, was standaard van goede, stevige kwaliteit en met gebruik van natuurlijke materialen. En dat voel je meteen. Kleding van de huidige mode-industrie wordt dikwijls gemaakt van niet-natuurlijke, synthetische stoffen, zoals polyester, fleece en acryl. Van die zweetstoffen. Stoffen die je enkel op 30 of 40 graden mag wassen en na een paar keer dragen al de eerste mankementen vertonen. Natuurlijk is er ook tweedehandskleding van goede kwaliteit, maar dan heb je waarschijnlijk ook een beter merk in handen.

Hoe herken je het verschil tussen tweedehands en vintage kleding

3. Jaar van productie

Iets wat niet altijd even gemakkelijk is om te beoordelen, is het jaar van productie. Een bekend modemerk kan al tientallen jaren bestaan, denk aan de grote sport- en jeansmerken, maar is hiermee niet meteen vintage. Het hangt echt samen met het jaar of de periode van productie. Momenteel is een beetje de norm dat wanneer iets ongeveer 30 tot 50 jaar geleden geproduceerd is, bestempeld mag worden als vintage. Het blijft altijd nattevingerwerk, maar wanneer je bijvoorbeeld een vintage en nieuw model van Levi’s naast elkaar legt, moet je maar eens kijken welke verschillen opvallen. Op de kwaliteit na natuurlijk, want daar heb ik nooit iets aan op te merken. Gewoon even een paar keer oefenen en dan vallen de vintage pareltjes al op een kilometer afstand op!

Wat je ook tweedehands koopt: je bent goed bezig!

Nu wil ik met dit artikel niet mensen ontmoedigen om tweedehands fast fashion kleding en dergelijke te laten hangen. Integendeel zelfs. Het is juist super goed en een mooie gedachte dat jij de misschien toch wel afdankers van anderen met liefde een nieuw leven inblaast. Dat veel liever dan dat de kleding gekocht wordt en vervolgens ongedragen blijft. Door tweedehands te winkelen, bij de kringloopwinkel, vintage winkel, online of elders, dragen we ons steentje bij aan een duurzamere wereld en inspireren we anderen met onze bewuste keuze. En dat is al genoeg om trots op te zijn!

Ontdek meer over vintage en tweedehands shoppen. Bijvoorbeeld:

Reacties

Geef een reactie