Speciaalbiertjes in Antwerpen drinken? Ga naar deze 8 cafés!

Speciaalbieren worden steeds populairder, maar onze zuiderburen weten dit al veel langer dan vandaag. In België worden ontelbare speciaalbieren met trots gebrouwen en geschonken. En met de vele biercafés in het land is het genieten hiervan altijd een feestje. Om het feest compleet te maken, ontdek je in dit artikel de gezelligste cafés in Antwerpen waar je zowel de bekende als nog onbekende Belgische speciaalbiertjes kunt proeven.

Laatst bewerkt: 9 maart 2020

We kunnen er niet omheen dat België behalve goed winkelen, wafels en chocolade bekend staat om het bier. Wie daarom een weekend naar Antwerpen gaat, moet in de planning rekening houden met een uitgebreide bierproeverij. Dat kan bijvoorbeeld bij brouwerij De Koninck, maar een avond lang in een bruine kroeg of ander lokaal café hangen, hoort er ook bij. Een La Chouffe, Tank 7, Bolleke of Grimbergen: met welk biertje ga jij aftrappen? In ieder geval bij één van de volgende cafés:

Speciaalbiertjes drinken in Antwerpen bij café Korsakov

Korsakov

Een van de eerste plekken die aan me werd geïntroduceerd voor speciaalbiertjes in Antwerpen, is Korsakov op het Mechelseplein. Een hippe bar op loopafstand van de Meir waar Jan en alleman onder het genot van een biertje bijkletst. Wat deze plek extra gemoedelijk maakt, zijn de vele mensen die buiten met hun drankje staan. Hoe koud het ook is. Grote groepen vrienden staan tot in de late uurtjes gezellig op de trambaan biertjes te drinken. En als er dan tram voorbij moet? Dan moet iedereen inderdaad even aan de kant. Korsakov is terecht een de favoriete cafés onder de Antwerpenaren. En ik snap wel waarom!

Adres: Sint-Jorispoort 1

Barbossa

Pal aan de overkant is een ander café te vinden: Barbossa. Wederom een populaire plek onder de locals om ’s avonds met z’n allen samen te komen. Op welk moment van de avond je hier ook komt, het is hier altijd gezellig. Zelfs in hartje winter geniet men buiten van hun favoriete drankje dankzij de aanwezigheid van windafscherming en terrasverwarming. Van maandag tot en met zaterdag kan hier tot 2 of 4 uur ’s nachts geborreld worden. Wie weet is er dan ook wel tijd voor een dansje? Mocht je ook een wijndrinker zijn: die is hier ook héérlijk.

Adres: Sint-Jorispoort 2

K. Zeppos

Wie bij Korsakov en Barbossa geen geluk heeft of ook een hapje wilt eten, kan K. Zeppos in het lijstje opnemen. De Zeppos, hoe het restaurant in de Antwerpse volksmond wordt genoemd, serveert alweer ruim 20 jaar allerlei Belgische klassiekers. Het er is heerlijk bijkomen tijdens of na een shopsessie in hartje winter. Tijdens de zomermaanden is het ook een ideale plek vanwege het enorme terras voor de deur. En zo sla je meteen twee vliegen in één klap: Belgische speciaalbiertjes in Antwerpen proeven en intussen lekker bijkleuren.

Adres: Vleminckveld 78

Speciaalbiertjes in Antwerpen bij bierkelder Pelgrom

Pelgrom

De Grote Markt en Groenplaats vermijd ik liever voor een drankje vanwege het toeristische gehalte, maar gelukkig zijn er plekken in de directe omgeving die dit gevoel minder uitstralen. Een daarvan is Pelgrom, een jawel: bierkelder. Het woord wekt misschien niet meteen enthousiasme, maar geef het alsjeblieft een kans. Bij Pelgrom geniet je in een knusse sfeer van zo’n 24 speciaalbieren op de tap. Plus nog ruim 100 andere bieren in diverse bierstijlen. Hopelijk ben je goed in keuzes maken en andera moet je je gewoon door het personeel laten verrassen.

Adres: Pelgrimstraat 15

De Muze

Wie aan de andere kant de Grote Markt verlaat, komt uit bij jazzcafé De Muze – wat mij betreft de crème de la crème onder de bruine cafés in Antwerpen. Het legendarische jazzcafé dat in 1964 opende, bestaat uit meerdere open verdiepingen, waardoor iedereen af en toe een blik op de live jazzmuziek kan werpen. Mocht er op dat moment geen liveband de muziek verzorgen, galmen er vooralsnog altijd warme jazzklanken door het café. Wil je op een vrijdag op zaterdag gaan? Ga dan niet al te laat om zeker te zijn van een tafeltje.

Adres: Melkmarkt 15

Speciaalbiertjes in Antwerpen bij bierbrouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck

Een biercafé dat niet in deze lijst mag ontbreken, is uiteraard stadsbrouwerij De Koninck. Na een informatieve rondleiding door de brouwerij kan je in het aangelegen café nog meer speciaalbieren proeven. Drink hier hun beroemde Bolleke, maar nog leuker is het om voor een kleine proeverij te gaan. Deze bestaat uit drie kleine glaasjes (speciaal)bier naar keuze. Ideaal wanneer je van alles wat wilt proberen. Brouwerij De Koninck ligt in de wijk Berchem, welke eenvoudig te bereiken is met tram 15.

Adres: Mechelsesteenweg 291

De Duifkens

Nog zo’n karakteristiek Belgisch biercafé is De Duifkens. Bij deze bruine stamkroeg, tussen Stadsschouwburg en Het Toneelhuis in, ben je aan het juiste adres voor een portie gezelligheid. En een selectie lekkere drankjes uiteraard. Een biertje, glas wijn of een frisje: het kan allemaal. Met de twee theaters om de hoek komen acteurs en andere artiesten hier bovendien graag. Een theatercafé kan je De Duifkens daarom ook wel noemen. Wees wel voorbereid als je hiernaartoe gaat, want je kan hier enkel met cash betalen.

Adres: Graanmarkt 5

De Kroon van Hopland

Als laatste nog een bruin café waar de Antwerpenaren graag heengaan om hun favoriete pintje te drinken: De Kroon van Hopland. Het buurtcafé met nostalgische uitstraling is klein – en hierdoor niet ideaal voor grotere groepen, maar zéker niet minder gezellig. Het is hier namelijk oergezellig. De Kroon van Hopland is om de hoek van de Meir te vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een centraal gelegen kroeg waar geen hordes toeristen op afkomen, is De Kroon van Hopland the place to be.

Adres: Hopland 67

Meer van Antwerpen ontdekken? Wat dacht je van:

Reacties

Geef een reactie