17 plekken voor de beste koffie in Antwerpen

Antwerpen, België, hotspot, koffie, vegan /

Oh yes! Koffieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antwerpen. Loop een willekeurige straat in en er is ongetwijfeld een of andere hippe koffiebar te vinden. Maar waar drink je de allerbeste koffie? En waar gaan de Antwerpenaren zelf graag heen om hun dagelijkse taske koffie te drinken? Sla de volgende koffietenten in Antwerpen op en ga met z’n allen op heuse koffiebartocht.

Laatst bewerkt: 20 februari 2020

Fantastische eigen gebrande bonen bij koffiehotspot Caffènation

Caffènation

We trappen af met Caffènation! Deze gezellige koffiebar met eigen gebrande koffiebonen kent twee locaties in Antwerpen: een iets zuidelijker gelegen en de ander bij PAKT, een creatieve stadsbuurt. Er werken mensen relaxt op hun laptopje, vrienden en collega’s kletsen bij en er lopen regelmatig mensen in en uit om een nieuwe voorraad koffiebonen in te slaan. In deze laatste categorie vallen mijn vriend en ik ook, want meerdere malen per week maken we thuis koffie met de bonen van Caffènation. Pssst, wist je trouwens dat Caffènation ook een locatie in Amsterdam heeft?

Adres? Mechelsesteenweg 16 (Theaterbuurt) & Lamorinierestraat 161 (Haringrode)

Cuperus

Als ik een koffiebar in Antwerpen moet noemen die alles, maar dan ook echt alles over koffie weet, is het zonder enige twijfel Cuperus. Bij deze oudste koffiebar van ’t Stad branden ze hun eigen koffiebonen (een tip voor de filterkoffie-fans), verkopen ze alle benodigdheden om eenzelfde bakkie thuis te zetten en bieden ze allerlei workshops aan. En al het lekkers kan uiteraard bij één van de twee locaties worden geproefd. Voor zowel filterkoffie als thee geldt het eerste bakkie voor de normale prijs, de volgende is een refill voor een gereduceerd bedrag.

Adres? Sint-Katelijnevest 51 (Centrum) & Paardenmarkt 28 (Schipperskwartier)

Koffie en planten bij Green Garage op 't Eilandje

Green Garage

Een alles behalve standaard koffiebar is Green Garage op ’t Eilandje. De naam dekt de lading al goed, maar Green Garage was voorheen een autogarage en dient tegenwoordig als gemoedelijke koffiebar en deels conceptstore. Behalve het koffie- en theeaanbod dat met liefde door de vriendelijke eigenaar nader wordt toegelicht, zijn ook alle kamerplanten die het interieur vullen te koop. Je voelt dat er in deze plek veel liefde en passie wordt gestoken, waardoor de gunfactor extra groot is om hier vaker naartoe te gaan.

Adres? Cadixstraat 7 (Eilandje)

Butcher’s Coffee

Wanneer een Belg uit een andere stad de koffiespot Butcher’s Coffee als favoriet aanwijst, weet je dat je hier aan het juiste adres bent. In het pand waar voorheen een oude slagerij zat, wordt sinds 2016 met aandacht verfijnde koffie geserveerd. En dit alles in een relaxte omgeving. Echter moet je hier niet alleen voor een kop koffie aankloppen, maar ook voor de waanzinnige all-day brunchgerechten die er stuk voor stuk als ware kunstwerkjes uitzien.

Adres? Kasteelstraat 57 (Het Zuid)

Koffiespot in het centrum van Antwerpen: Paco Espresso Bar

Paco Espresso Bar

Als je tijdens een fanatieke shopsessie ineens sterke behoefte hebt aan een dosis cafeïne, is de kans groot dat je al bij Paco Espresso Bar om de hoek bent. Een klein, maar o-zo-fijn koffiebarretje met lieve barista’s waar ik graag met een kop koffie (of thee) en zoet tussendoortje opwarm. Ook heel leuk zijn de schuiframen die open staan wanneer het lekker weer is. Zo geniet je binnen aan het raam toch van de frisse lucht buiten.

Adres? Sint-Antoniusstraat 72 (Centrum)

Black & Yellow

Een andere koffiebar die niet in de Antwerpse koffiescène mag ontbreken, is Black & Yellow op ’t Eilandje. Jup, ik speelde ook meteen het liedje van Wiz Khalifa in mijn hoofd af, maar dat doen ze bij Black & Yellow net zo graag. Hier geldt namelijk de rebelse combinatie van zwarte koffie en hip-hop deuntjes op de achtergrond. Wat nog meer? Zwart goud in een kopje, veel geel in het interieur en dit alles in een ontspannen huiskamersfeer met vintage meubels.

Adres? Nassaustraat 7 (Eilandje)

Koffietenten in Antwerpen: Kolonel & Reede

Kolonel Coffee

Een groot favoriet onder de koffiebars in Antwerpen is Kolonel Coffee. Niet zomaar is deze hippe spot in 2019 bekroond tot beste koffiebar van heel België. De eigen gebrande koffiebonen smaken subliem en die kwaliteit proef je bij iedere slok die je neemt. Veel omwonenden halen hier hun koffie to-go, maar ook klap ik hier graag mijn laptop open om een paar uur te zwoegen. En dat is fijn werken dankzij het grote raamwerk met veel lichtinval en de vriendelijke barista’s. Ja, top sfeertje hier!

Adres? Montignystraat 51 (Brederode)

Kolonel & Reede

Deze nog relatief nieuwe koffieparel is het broertje van Kolonel Coffee en bevindt zich meer richting het noorden op de Ankerrui. Je kunt hier nog steeds dezelfde koffie verwachten, maar toch is het concept ietsjes anders. Niet alleen wordt er extra aandacht geschonken aan de ontbijt- en lunchkaart (omg omg burrata en pumpkin pancakes), ook kan hierbij een alcoholische versnapering worden gedronken. Oké, misschien niet zo’n goed idee in de vroege ochtend, maar wel in de middag óf in de avond. In de zomermaanden zijn ze namelijk ook voor het diner geopend.

Adres? Ankerrui 15 (Schipperskwartier)

Koffietent en boekhandel Buchbar in Antwerpen

Buchbar

Buchbar is een boekenwinkel en koffietent in één. En dan knusser dan knus. In het midden van de zaak vind je enkel boeken die positief door het personeel zijn ontvangen. Er is geen één boek dat zij zelf niet hebben gelezen. Voor- en achter in de voormalige slager a.k.a. beenhouwerij kan je plaatsnemen voor een kop koffie, stuk zelfgemaakte taart, toast of iets anders lekkers van de kaart. Buchbar is een plek waar je snel voorbij loopt, dus onthoud ‘m zeker als je door Het Zuid wandelt. Het boekencafé is iedere woensdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 18.00 uur.

Adres? Scheldestraat 79 (Het Zuid)

Walvis

Zurenborg is een Antwerpse wijk die absoluut meer bekendheid verdiend. Niet alleen zijn er ontelbare droomhuizen om te bewonderen, ook de koffie bij Walvis is een geldig excuus om hiernaartoe te gaan. De hippe koffiespot met tabaksplant waar je U tegen zegt, marmeren tafels en niet vergeten omwonenden zorgen ervoor dat je je hier snel thuis voelt. Pas trouwens maar op, want voordat je het weet, ben je al een paar tassen cafeïne verder. 

Adres? Walvisstraat 1 (Zurenborg)

Ontbijt- en lunchtent Esco*Bar om de hoek van Antwerpen Centraal

Esco*bar

Op drie keer struikelen van Antwerpen Centraal vind je Esco*Bar. Deze hotspot is door de centrale locatie ideaal om af te spreken, maar Esco*Bar is los daarvan ook gewoon een toffe plek met vintage vibes om iets te drinken. In het voorjaar en de zomer kan je bovendien neerstrijken in de met groen omgeven achtertuin. En de koffie? – Oké, cappuccino met havermelk in mijn geval. Die kan ik sowieso aanraden, maar bestel daarbij ook een chocolademuffin of vanillemuffin met blauwe bessen. Een perfecte combi als je het mij vraagt!

Adres? Quellinstraat 32 (Diamantwijk)

Copper

Oh, aan de fijne koffieplekken in Antwerpen komt maar geen eind. Zo verdient Copper ook in een plaats in deze lijst. Van maandag tot en met vrijdag staat de koffie klaar en voor wie ook een hapje lust, kan voor een ontbijt of lunch aanschuiven. Hierbij spelen seizoensgroenten in de hoofdrol en het biologische brood kan door quinoa of linzen vervangen worden. De keuze van het interieur is gebaseerd op de verzameling passies van eigenaresse Annemiek: planten en vintage potten en vazen met het liefst een elegante stijl uit de jaren ’50 en ’60.

Adres? Belegstraat 80 (Brederode)

Koffietenten in Antwerpen: Coffee & Vinyl op Het Zuid

Coffee & Vinyl

Nostalgie is het woord dat Coffee & Vinyl het beste omschrijft. Niet alleen zijn hier platen van elk soort muziekgenre te vinden, ook is er een knus koffiehoekje waar je na het vinylshoppen kunt neervlijen voor een kop dampende koffie. Deze drink je uit van die heerlijk ouderwetse kopjes die perfect passen bij de tijd toen de platen als zoete broodjes over de toonbank gingen. No worries, intussen is bij Coffee & Vinyl gewoon Wi-Fi te vinden en ook er is sojamelk voor de liefhebber.

Adres: Volkstraat 45 (Het Zuid)

Kaffeenini

Een andere gezellige koffiebar waar eigenlijk altijd wel een tafeltje vrij is, is Kaffeenini. Zeven dagen in de week zijn de felgele deuren geopend. Voor een koffie of thee, maar misschien heb je ook zin in een ontbijtje, bagel of zoete lekkernij? Kaffeenini is bovendien zo’n plek waar je een tijdje met een leesboek of krant kunt ontspannen. Verslaafd aan bagels? De klassieke bagels kun je ook eten bij het zusje Barnini op Theaterplein; een snelle tip tussendoor voor als je na deze lijst nog niet genoeg keuze hebt.. ;)

Adres? Nationalestraat 114A (Centrum)

Cafématic

Een bruin maar toch hip koffiecafé waar je zo vanuit het winkelcentrum heen rolt, is Cafématic. Misschien ietwat toeristischer en drukker vanwege de centrale ligging, maar dat maakt deze plek zeker niet minder gezellig. Integendeel zelfs. Zowel binnen als buiten wordt de gewenste cafeïne naar jouw tafel gebracht. Er is een ruime keuze aan overheerlijke broodjes en ook het bananenbrood schijnt er hemels te zijn.

Adres? Vleminckveld 2-4 (Centrum)

Bijzondere koffie bij Charlie's op Het Zuid

Charlie’s

Wil je eens gek doen met koffie? Ga dan naar Charlie’s. Officieel eerder een lunchtent dan een plek waar je effekes een koffie gaat drinken – mag natuurlijk altijd, maar is vooralsnog noemenswaardig vanwege het uitgebreide en vooral ook bijzondere koffieaanbod. Er zijn namelijk tientallen (echt waar!) soorten om uit te kiezen. Jup, keuzestress aanwezig! Van gember tot spelt-hazelnootmelk en van praliné tot amandel-rijstmelk. De koffie wordt gemaakt met de verfijnde espresso uit het oude Triëste in Italië.

Adres? Volkstraat 66 (Het Zuid)

Vitesse Coffee & Cycling

Bij Vitesse denken de Nederlanders waarschijnlijk eerder aan de Arnhemse voetbalclub, maar in het Vlaams heeft het woord een heel andere betekenis: versnelling. Bij Vitesse, gelegen achter de Antwerpse Zoo, staan koersfietsen in de spotlights. Deze rijklare vintage exemplaren hangen aan de muur als onderdeel van het interieur, maar zijn voor de liefhebber te koop. En de koffie? Deze is in samenwerking met Cuperus geselecteerd: Vitesse Cycle Coffee. Drink zo’n bakkie samen met een New York Bagel. En what about de ingrediënten? Deze worden zoveel mogelijk bij lokale leveranciers gehaald.

Adres? Provinciestraat 82 (Kievitwijk)

Op zoek naar nog meer eetplekken in Antwerpen? Wat dacht je van:

Leave a Comment

(3) comments

  1. Jaa, wat een fijn lijstje! Butcher’s en Kolonel zijn bij mij favoriet in het voorjaar, omdat ze allebei van die grote zonnige terrassen hebben. Er staan nog een paar adresjes in je lijstje die ik nog niet ken, dus daar ga ik zeker eens langs. Nog eentje voor jou: Me & My Monkey, vlakbij de Kloosterstraat. Hele schattige koffiebar slash platenzaak. Ze hebben veel verrassende soorten koffie, heb er op een hele koude dag een cappuccino met chocola en gember gedronken en dat was heel lekker (wel een beetje gek).

  2. Oh dit lijstje ga ik opslaan! Ik mis alleen Normo (Minderbroedersrui 30) nog, dat is tot nu toe mijn favoriet. Het is nogal hipster, maar het is heel gezellig en er zitten altijd wel mensen te tekenen (wat ik heel tof vind)