Museumtip Antwerpen: boswandeling door het Middelheimmuseum

Niet alleen het Antwerpse centrum heeft veel moois te bieden, ook daarbuiten zijn tal van bijzondere plekken te vinden. Wie het drukke stadscentrum wilt ontvluchten, kan uitwijken naar Middelheim. Een buurt dat misschien niet zoveel zegt, maar waar je wordt verrast door groene bossen, villahuizen en een vakantiegevoel. In dit artikel maken we een uitstapje naar het Middelheimmuseum: een gratis openluchtmuseum in deze bosrijke omgeving.

Laatst bewerkt: 9 maart 2020

Huisje met Efteling vibe bij Middelheimmuseum
Vrouw aan de boom kunstwerk bij Middelheimmuseum

Middelheimmuseum: een museumpark in het bos

Het Antwerpse Middelheimpark sinds 1950 staat bekend om het Middelheimmuseum; een groot park waar zowel permanente als tijdelijke kunstwerken geëxposeerd staan. 244 in totaal, waarvan 73 op de plattegrond te vinden zijn. Welk seizoen van het jaar het ook is, het openluchtmuseum is te allen tijde een rustgevende omgeving om een dagdeel te spenderen. Haal een frisse neus terwijl je langs de verzameling moderne beeldhouwkunst wandelt. Of fietst, want je mag ook gerust door het unieke beeldenpark fietsen. Een Velo fietsstation is aan het begin van het park te vinden.

Geschiedenis van het Middelheimmuseum

Wie voor het eerst naar Middelheim gaat, zal zich verbazen over de prachtige omgeving. Links en rechts liggen bossen, parken, villahuizen en kastelen die meteen voor een vakantiegevoel zorgen. Deze eerste indruk komt goed overeen met het verleden. In de 16e eeuw hadden de rijkere, Antwerpse families hier hun zomerresidentie. Het kasteel werd destijds omgebouwd naar de stijl van een Franse koning, Lodewijk XVI. Begin 20e eeuw kocht het Stadsbestuur van Antwerpen Middelheim op om verdere verkaveling te voorkomen. Dankzij deze beslissing beschikt Antwerpen vandaag de dag over dit idyllische gebied.

Kunstwerken genoeg bij het openluchtmuseum

Ga voorbereid op pad met de Middelheim App

Het museumpark in kunststad Antwerpen is opgedeeld in twee gebieden vanwege de Middelheimlaan die het park opsplitst. Verspreid over het park zijn allerlei verschillende paviljoenen, beeldhouwwerken, architectuur en andere kunstwerken te vinden. Je kan zelf een willekeurige wandelroute uitstippelen en je onderweg laten verrassen, maar je kan ook een map van Middelheimmuseum bij de hand houden voor een beetje overzicht.

Maar wie ook graag achtergrondinformatie over Middelheimpark en de aanwezige kunstwerken wilt verkrijgen, kan de Middelheim App met GPS-functie downloaden. Deze app bevat een Highlight Tour die 59 kunstwerken in het beeldenpark laat zien. Je kan ook een specifieker thema uitkiezen, onderverdeeld in 8 routes. Veel mogelijkheden dus!

Kunstwerk: de roze artiesteningang
Kunstwerk: de roze artiesteningang

Hoogtepunt: de roze artiesteningang

Het openluchtmuseum heeft een aantal kunstwerken die permanent te vinden zijn. De gesmolten boot bij het kasteel (zie onderstaande foto) is hiervan een voorbeeld, maar ook de roze artiesteningang van Nederlands kunstenaar John Körmeling is altijd te zien. Zeker voor de fotograferen onder ons is dit een toffe locatie om met je fotocamera los te gaan.

Het is wel even puzzelen om fotografische hoeken te spotten, want het roze gebouw staat naast een strook parkeervakken en kruispunt. Verder ligt het niet aan jou als je vrijwel het hele park al hebt gezien en nog steeds niet de roze ingang bent tegenkomen. Mocht je dus zonder doel lekker rondwandelen, is het wellicht toch handig om de plattegrond er even bij te pakken.

Middelheimmuseum: de gesmolten boot
Groot terras beschikbaar bij lekker weer

Kop koffie drinken bij museumcafé MIKA

Midden in het openluchtmuseum is een wit kasteel te vinden, het museumcafé MIKA. Een ideaal startpunt om je wandeling te beginnen, voorafgaand met een kop koffie. Of voor een heerlijke lunch tussen de middag, aangezien je met gemak een halve dag in het park kunt spenderen. Met goed weer kan (en mag!) je in het park picknicken. Wie geen eten en drinken heeft meegenomen, kan plaatsnemen op het buitenterras van MIKA. Wanneer het een frisse dag is, kan je lekker binnen opwarmen.

Locatie, bereikbaarheid en openingstijden

Het museum bevindt zich in de buurt Middelheim. Deze buurt is niet op loopafstand vanaf het centrum (circa 60 minuten), maar openbaar vervoer (buslijnen 21 en 32) hiernaartoe is mogelijk. Mocht het goed weer zijn en je op de fiets willen gaan, kan een deelfiets van Velo pakken. Voor wie met de auto komt, kan zijn of haar auto bij een van de aangelegen gratis parkeergelegenheid op de Beukenlaan.

Het park is iedere dinsdag tot en met zondag geopend. De openingsuren zijn afhankelijk van het seizoen. Hoe langer de dagen, hoe langer het park open blijft. Het park opent altijd om 10 uur ’s ochtends en sluit op z’n vroegst om 17.00 uur in de wintermaanden, en pas om 21.00 uur juni en juli.

Lunchen, dineren en cocktails in de buurt van Middelheimmuseum
Lunchen bij Murni in Antwerpen

Om de hoek lunchen bij Murni op landgoed Den Brandt

Het is dus mogelijk om bij museumcafé MIKA iets te eten en drinken, maar de lunch kan je ook om te hoek op het idyllische landgebied van kasteel Den Brandt nuttigen. Wanneer je de poorten binnenloopt, voelt het meteen buitenlands aan. Bijna koninklijks. De tuinen met fontein zijn perfect bijgehouden en waar je ook kijkt, is het groen.

In kasteel Den Brandt zitten cocktailbar The Pharmacy en Grand Café, een restaurant met een Frans/Belgische keuken. Mocht je op zoek zijn naar een plek om te lunchen, kan je binnenlopen bij Murni. Dit ligt op hetzelfde landgoed, maar dan in het gebouw links ervan. Heb je hierna nog tijd over? Verken dan zeker de omliggende tuinen met grachten en vijvers. Aan de overkant ligt ook nog park Vogelenzang met grote grasvelden, een speeltuin met melkerij, kleine dierentuin en is hiermee een veel bezocht park door families.

Meer informatie nodig? Kijk dan op de website van Middelheimmuseum.

Waanzinnig kasteel om de hoek van Middelheimmuseum

Er is zoveel moois! Ontdek nog meer geheimen van Antwerpen:

Reacties

Dit bericht heeft 3 reacties

    1. Nanne van Hout

      Ja hè! Ik had totaal niet verwacht dat Antwerpen zo’n groene omgeving te bieden had, maar er is blijkbaar nog zoveel meer dan alleen het (historisch) centrum.

Geef een reactie