Recept: vegan artisjoksoep met truffelolie

recept, soep, vegan, voorgerecht /

De artisjok is een groente die door zijn bittere smaak in ieder gerecht sterk aanwezig is. Het is een smaakvolle en zeer gezonde groente die je op veel overheerlijke manieren kunt bereiden. Vandaag gaan we met de artisjok een soep maken. Niet zomaar een, maar artisjoksoep met truffelolie die binnen 40 minuten op tafel staat.

Simpele artisjokkensoep met truffelolie

Betaalbare artisjoksoep die snel klaar is

Om de bereiding van de artisjoksoep wat in te korten en de soep vooral ook budgetvriendelijk te houden, koken we met voorgekookte artisjokharten. Dat wil zeggen dat we geen losse artisjokken hoeven te kopen, maar we meteen met de artisjokharten uit blik (of glas) aan de slag kunnen. Nog steeds onwijs lekker en het bespaart aardig wat tijd en geld. Dat mag ook weleens gezegd worden, toch?

Artisjoksoep met een vleugje truffelolie

Deze soep is eigenlijk een match made in heaven, want zowel artisjokken als truffel behoren tot mijn lijstje favoriete ingrediënten. Daarom is het een waar feestje om met beide producten te mogen koken. Bij de eerste proefronde werkte ik nog met een zwarte truffel. Verser dan dat krijg je het niet, maar de smaak was wel minder aanwezig. En dat vond ik jammer. Vandaar de specifieke keuze voor een olijfolie met truffel. Zo heb je maar kleine hoeveelheid nodig om de smaak te proeven.

Veganistische artisjokkensoep met truffelolie
Vegan artisjokkensoep met truffelolie
Vegan artisjoksoep met truffelolie

Bereidingstijd: 25 minuten

15 minuten

Totale tijd: 40 minuten

Categorie: soep, voorgerecht, diner

Hoeveelheid: 4 personen

Vegan recept artisjokkensoep met truffelolie

Ingrediënten

 • 2 blikken artisjokharten (gelijk aan 10 tot 12 artisjokharten)
 • 1 grote ui (of 2 kleine)
 • 60 gr plantaardige boter
 • 2 blokjes champignonbouillon
 • 100 ml plantaardige room
 • 1200 ml water
 • 1 tl truffelolie (of eventueel meer naar smaak)
 • Snuf peper
 • Snuf zout

Instructies

 1. Snijd de witte ui in kleine stukjes. Te klein is niet nodig, aangezien de soep gepureerd wordt.
 2. Zet een grotere soeppan met deksel (in verband met spetters) op middelhoog vuur en laat hierin de boter smelten. Voeg daarna de gesneden ui met een snuf peper en zout toe en laat zo’n 3 minuten fruiten.
 3. Giet ondertussen de artisjokharten af en snijd deze in kleinere stukken. Voorgekookte artisjokharten zijn al lekker zacht, dus je kan ze ook eenvoudig met je handen vermalen. Voeg de artisjokken aan de gefruite ui toe en laat nog eens 5 tot 10 minuten op het vuur staan.
 4. Breng het water samen met de bouillon aan de kook en voeg deze daarna aan de artisjokharten toe. Laat de soep zo’n 15 minuten met deksel op een laag vuur pruttelen.
 5. Zet het vuur uit, voeg de plantaardige room toe en pureer de soep tot één egaal geheel.
 6. Het is eindelijk tijd voor de truffelolie! Begin eerst met één theelepel. Verdeel de soep over de kommen en voeg eventueel daarna nog extra truffelolie naar smaak toe. Niet iedereen houdt van een te aanwezige truffelsmaak natuurlijk. Laat de artisjoksoep je smaken!
6.4.0
SImpel recept voor veganistische soep met artisjokharten

Meer kookinspiratie nodig? Wat dacht je van:

Recept artisjokkensoep met truffelolie

Leave a Comment