Recept: zoete aardappel uit de oven met pecannoten

Zoete aardappelfriet eten we allemaal graag, maar in de oven kan je de zoete aardappel op nog meer lekkere manieren bereiden. Heb je bijvoorbeeld ooit van smashed sweet potatoes gehoord? Dat is namelijk hetgeen wat we vandaag gaan maken. In combinatie met de geraspte kaas, pecannoten en rozemarijn is dit een heerlijk bijgerecht uit de oven. Zoete aardappel ga je hierna alleen maar nog maar waarderen.

Zoete aardappel uit de oven bijgerecht

Voorliefde voor de zoete aardappel

De zoete aardappel is een echte winterse groente, dus van oktober tot en met maart mogen we er volop van genieten. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Zoete aardappel at ik voor het eerst toen ik járen geleden op de Borough Market in Londen mijn ogen niet van de knapperige friet kon afhouden. Sindsdien is de vonk overgeslagen en kook ik regelmatig met deze aardappel. Ook vaak is het mislukt – en nog steeds, want het blijft op de een of andere manier een lastige groente. Maar met dit recept kan gelukkig niet zoveel misgaan. En smullen dat het is, al zeg ik het zelf… ;)

Mashed sweet potatoes ovenrecept
Zoete aardappel uit de oven recept
Zoete aardappel uit de oven met pecannoten
Mashed sweet potatoes uit de oven recept

Ingrediënten voor de zoete aardappel uit de oven

Voor 2 á 3 personen

 • 2 grote zoete aardappels
 • Handjevol pecannoten
 • 50 g plantaardige boter, gesmolten
 • 20 g fijne, geraspte kaas
 • Rozemarijn (of peterselie of tijm als je dit in huis hebt)
 • 1 knoflookteen of knoflookpoeder
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereiding

Circa 50 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels goed en snijd deze in gelijke plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Inderdaad, je hoeft de aardappels niet te schillen.
 2. Verdeel de zoete aardappel over een bakpapier op de bakplaat. Smeer de groente met olijfolie in en besprenkel met een snuf peper, zout en rozemarijn. Zet de zoete aardappel vervolgens voor 30 minuten de oven in.
 3. Ondertussen maken we we het kaassausje kaar. Smelt de boter in de magnetron of een pannetje en meng deze met de gesneden knoflook en geraspte kaas. Haal de bakplaat uit de oven en plet voorzichtig met een vork de zoete aardappel in het midden, zodat de zoete aardappel mooi intact blijft. Verdeel met een lepel de kaassaus over de zoete aardappel en doe de bakplaat vervolgens nog 5 á 10 minuten in de oven.
 4. Zet een pannetje met olijfolie op middelhoog vuur en rooster hierin de met zout besprenkelde pecannoten.
 5. Haal de zoete aardappel uit de oven en verdeel de pecannoten. Eet smakelijk!
Geroosterde zoete aardappel met rozemarijn en pecannoten

Op zoek naar nog meer heerlijke recepten? Wat dacht je van:

Reacties

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Fleur Sophia

  Ohhh Nan, dit ziet er zo heerlijk uit! Ook lekker met geitenkaas denk ik! <3

  1. Nanne van Hout

   Jaaa met geitenkaas (en walnoten in plaats van pecannoten) zal het inderdaad ook heel lekker smaken. Mmm, nu al zin in!

Geef een reactie