Dit moet je zien en doen in Bratislava (Slowakije)

Nog druk aan het oriënteren of ligt er al een stedentrip naar Bratislava in het verschiet? In dit artikel deel ik wat er allemaal in de hoofdstad van Slowakije te zien en doen is. Wanneer je op het internet rondkijkt, krijg je misschien de indruk dat er niet zoveel te beleven valt. Klopt, er zijn niet oneindig veel bezienswaardigheden, maar vooralsnog is er genoeg waarmee je een lang weekend zoet bent. Neem goede schoenen mee, want de aardige kilometers worden gemaakt.

➜ Het kasteel van Brastislava (Zámocká 2)
De eerste trekpleister die op de lijst moet staan, is dit hagelwitte kasteel (vertaling: Bratislavský hrad) dat op 15 minuten lopen van het centrum verwijderd is. Het gerestaureerde kasteel is überhaupt niet te missen, want vanuit verschillende hoeken in de binnenstad zie je het gebouw op de rotsheuvel schitteren. Vergeet niet een wandeling door de goed onderhouden tuin te maken en er is het adembenemende uitzicht om te aanschouwen. Geen zin in de klim – al is deze niet per se uitputtend? Het kasteel is per bus (of taxi) te bereiken.

➜ St. Elisabeth Kathedraal (Bezručova 2534/2)
Deze kathedraal staat ook wel bekend als – zoals duidelijk te zien is – de Blauwe kerk. Misschien niet gigantisch groot, wel tof om gezien te hebben. Het gebouw ziet er heel appetijtelijk en sprookjesachtig uit. We missen nu alleen nog Hans en Griet en de kilo’s zoete lekkernijen. In Bratislava staan een aantal opmerkelijke gebouwen, maar deze kathedraal vind ik toch wel de meest bijzondere van allemaal. Neem ook zeker binnen even een kijkje wanneer deze geopend is. Wij waren er zelf in de late namiddag.

➜ Het groene huis (Kruising Grösslingová en Klemensova)
Op een paar minuten wandelen van de blauwe kathedraal vind je dit hoekpand, volledig bedekt in groen. Dit huis kwam ik per toeval op Instagram tegen, maar er stond helaas geen adres bij. Gelukkig liepen we hem toevallig tegen het lijf, dus bij deze kan ik de precieze locatie nu met jullie delen. Daarna kan je aan de overkant (zie de man rechts op de foto) bij U Kubistu neerstrijken voor een lekker (hapje en) drankje; zowel voor de middag als avond een aanrader.

➜ Devín Castle
Dit kasteel staat officieel niet in Bratislava, maar in Devín. Met een directe bus vanaf Bratislava bevind je je na een klein half uur midden in de natuur. Wat een rust! De kasteelruïne en bijbehorende expositie vond ik zelf niet bijzonder, maar voor het uitzicht wil je hier zeker zijn. Vanaf de ruïne kijk je namelijk uit op de Donau en dus ook Oostenrijk, want de rivier scheidt deze buurlanden. Voor het bezoek geldt een kleine entreeprijs (studenten krijgen korting) en daarna mag je voor ongelimiteerde tijd het terrein op. Doe de ezel de groeten van me!

➜ Kapitulska Street
Van doelloos door een stad struinen wordt niet ieder mens blij, máár in het buitenland kan je hierdoor nog weleens in verrassende straten terechtkomen. Denk aan verstopte restaurants, winkels of in dit geval: een fotogenieke straat. Dit kleurrijk straatje bevindt zich in het oude centrum Staré Mesto en is naar mijn mening de mooiste van allemaal.

➜ Vintage Shop
Gek op vintage en tweedehands? Zorg dan extra ruimte in de koffer, want in de stad zijn meerdere vintageshops te vinden waar je je slag kunt slaan. Dan heb ik het niet over een doorsnee kringloopwinkel, maar met liefde uitgezochte items. Alleen maar prints en vrolijke kleuren. Een unieke outfit gegarandeerd. Bij Vintage Shop wist ik niet waar ik moest kijken; om de haverklap zag ik iets moois hangen. Vintage Shop is in het oude centrum van Bratislava te vinden.

➜ Eten en drinken
Een belangrijk onderdeel van jouw reis is natuurlijk al het lekkere eten en drinken, toch? Eerder schreef ik al een artikel over mijn favoriete eetplekken. Ontdek op Fashiable.nl deze lijst van 11 hotspots in Bratislava waar je moet zijn voor vegan eten, cocktails en echt waar: knalroze koffie.

➜ Winkelen bij Eurovea (Pribinova 8)
Heb je een regenbui te pakken of gewoon zin in een lange shopsessie? Groot gelijk. Gelukkig zit je in Bratislava dan goed, want er zijn verschillende winkelcentra waar je je bankrekening kunt plunderen. De grote (en dan ook écht groot) favoriet waar wij zijn geweest, is Eurovea. Dit winkelcentrum is tot laat open in tegenstelling tot het centrum. In het winkelcentrum ben ik alleen een DM en H&M tegengekomen.

➜ Nog meer leuke dingen om te doen voor jouw stedentrip naar Bratislava:
 • Planten en bloemen bewonderen bij de Botanische tuinen.
 • Naar de grootste dierentuin van Slowakije – inclusief DinoPark.
 • Naar het Slovakia National Theater.
 • Een dagje naar Wenen met de boot.

Wat je moet zien en doen in Bratislava

Reacties

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. evelien

  Wat ziet het er gezellig uit! Ik wist niet dat het zo mooi was <3
  Liefs,
  Evelien

 2. Kirsten

  Ik vond Bratislava ook echt super leuk!

 3. Danique

  Oh wat toffe plekken! Wij gaan volgende week rondtrekken in Polen/Slowakije en Bratislava stond bovenaan ons lijstje! Krijg er nu extra veel zin in! :)

  1. Fashiable

   Wat méga leuk! Jullie gaan Bratislava echt top vinden, al is het alleen maar voor al het geweldige eten en drinken. Veel plezier :)

   1. Danique

    jaa heb er heel veel zin in! En lekker eten en drinken is altijd goed haha, dankjewel! :)

Geef een reactie